Žaņa Lipkes memoriālā skatāma "Anne Frank House" ceļojošā izstāde • IR.lv

Žaņa Lipkes memoriālā skatāma “Anne Frank House” ceļojošā izstāde

36
Žaņa Lipkes muzeja ēka Ķīpsalā. Foto no muzeja mājas lapas. Foto Ansis Starks

Izstādei “Anna Franka – vēstījums mūsdienām” ir  izglītojoša nozīme. To apmeklēt īpaši aicināti skolu jaunieši

Žaņa Lipkes memoriālā Ķīpsalā ar Nīderlandes Karalistes vēstniecības atbalstu 23.septembrī tiks atklāta Amsterdamas muzeja “Anne Frank House” ceļojošā izstāde “Anna Franka – vēstījums mūsdienām”, raksta aģentūra LETA.

Izstādes rīkotāji vēlas informēt apmeklētājus par holokausta vēsturi, rosināt uz pārdomām par mūsdienās aktuālām vērtībām – cilvēktiesību pamatjautājumiem un toleranci, kā arī mudināt saprast, ka demokrātiska, uz savstarpēju cieņu starp dažādu kultūru, reliģiju, etniskās piederības un politisko uzskatu cilvēkiem balstīta sabiedrība nerodas pati no sevis, bet ir jāveido ar katra personīgo ieguldījumu un līdzdalību. 

Žanis Lipke – vienkāršs strādnieks Rīgas ostā, kas Otrā pasaules kara laikā, neskatoties uz nacistu propagandu, kas par palīdzību ebrejiem draudēja ar nāvessodu, – ir uzskatāmākais šādu demokrātisku vērtību simbols Latvijas vēsturē. Tāpēc Žaņa Lipkes memoriāls papildinājis muzeja “Anne Frank House” un jau iepriekš muzeja “Ebreji Latvijā” sagatavoto informāciju ar papildmateriālu par Hanu Šternu – tolaik sešus gadus vecu meitenīti, kura kopā ar māti 1943.gadā bija atvestas uz Rīgas geto no Vīnes un kuras glābšanu pats Žanis Lipke nodēvējis par vienu no savām sarežģītākajām bēgšanas operācijām. 

Izstāde “Anna Franka – vēstījums mūsdienām” ir nozīmīga plašāka izglītojoša projekta sastāvdaļa, tāpēc īpaši to apmeklēt aicināti skolu jaunieši. Izstādi papildina izglītojoši materiāli, daudzās valstīs, kurās izstāde bijusi apskatāma, skolēni tiek aktīvi iesaistīti kā izstādes gidi, lai palīdzētu jauniešiem vieglāk uztvert tēmu tiem saprotamā veidā. 

Cerot arī uz Latvijas vēstures skolotāju ieinteresētību, Žaņa Lipkes memoriāls aicina uz sadarbību visdažādākajos izglītības projektos. Izstāde “Anna Franka – vēstījums mūsdienām” būs apskatāma Žaņa Lipkes memoriālā Mazajā Balasta dambī 8, Ķīpsalā, līdz 26.janvārim. 

Ieeja izstādē bez maksas.

Vairāk informācijas muzeja mājas lapā. 

 

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu