Piekrišanu Asada gāšanai piedāvā apmaiņā pret labāku naftas cenu • IR.lv

Piekrišanu Asada gāšanai piedāvā apmaiņā pret labāku naftas cenu

24
Foto: commons.wikimedia.org

Laikraksts: Saūda Arābija apmaiņā pret Asada galvu piedāvā Krievijai naftas cenu karteli ES

Saūda Arābija ar ASV piekrišanu piedāvājusi Krievijai noteikt tai labvēlīgākas uz Eiropu eksportējamās naftas un gāzes cenas apmaiņā pret Maskavas piekrišanu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada gāšanai, liecina kāds atklātībā nonācis dokuments, vēsta aģentūras LETA-EUObserver.

Sākotnēji šīs ziņas parādījās Libānas laikraksta “As Safir” 21.augusta numurā. Laikraksts ir saistīts ar šiītu bruņoto grupējumu “Hezbollah”, kurš aktīvi atbalsta Asada režīmu. Tas publicējis izvilkumus no “diplomātiska protokola”, kurā fiksēta Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās ar Saūda Arābijas izlūkdienesta priekšnieku Bandaru bin Sultān notikusi 31.jūlijā Maskavā.

“As Safir” nav atklājis, kura no sarunās iesaistītajām pusēm ir sagatavojusi šo protokolu. Laikraksts citē Bandara vārdus: “Izpētīsim, kā izstrādāt vienotu Krievijas-Saūda Arābijas stratēģiju naftas jautājumā. Mērķis ir vienoties par naftas cenu un ražošanas apjomiem, kas uzturētu stabilu cenu globālajā naftas tirgū. (..) Mēs saprotam Krievijas lielo ieinteresētību naftā, kas ir Vidusjūrā no Izraēlas līdz Kiprai un no Libānas līdz Sīrijai. Un mēs saprotam, cik svarīgs ir Krievijas gāzes cauruļvads uz Eiropu. Mēs neesam ieinteresēti ar to konkurēt. Mēs varam sadarboties šajā jomā.”

Jau tikšanās sākumā Bandars uzsvēris, ka jebkura vienošanās, kas tiktu panākta, būšot ne vien Krievijas un Saūda Arābijas vienošanās, bet arī Maskavas un Vašingtonas vienošanās. “Pirms vizītes esmu runājis ar amerikāņiem, un viņi solīja ievērot jebkuru sapratni, kādu mēs varētu panākt,” uzsvēris Saūda Arābijas izlūkdienesta vadītājs.

Sarunas laikā Bandars Putinam sacījis, ka viņam esot liela ietekme uz čečenu nemiernieku grupējumiem un vienošanās gadījumā viņš atturēšot tos no iespējamajiem uzbrukumiem nākamgad gaidāmajām Soču olimpiskajām spēlēm. “Varu jums garantēt ziemas Olimpiādes aizsardzību Soču pilsētā (..). Mēs kontrolējam čečenu grupas, kas apdraud spēļu drošību,” Krievijas prezidentam sacījis Saūda Arābijas izlūkdienesta šefs.

Viņš paziņojis, ka Asada gāšanas gadījumā tikšot “garantētas Krievijas intereses Sīrijā un Vidusjūras piekrastē”. “Sīriju pārvaldīs mūsu tieši izveidots mērens un demokrātisks režīms,” uzsvēris Bandars.

Savukārt Putins runājis par “draudzīgu attiecību veidošanu” ar Saūda Arābiju, kas balstītos “skaidros un stingros principos”. Krievijas prezidents pieminējis nepieciešamību pārliecināt Turciju rast Sīrijā “politisku risinājumu”, izteicis satraukumu par situāciju Ēģiptē un paudis savu atbalstu “Irānas pretenzijām un kodoldegvielas iegūšanu miermīlīgiem mērķiem”.

Ja “protokols” ir autentisks, tas atbilst pēdējā laika notikumiem, kas saistīti ar Sīrijas pilsoņkaru, norāda interneta izdevums “EUObserver”. No vienas puses, Krievija kritizē ASV un ES dalībvalstis, kas atbalsta militāro iejaukšanos Sīrijas konfliktā, īpaši Franciju un Lielbritāniju, brīdinot par iespējamo “katastrofu” Tuvajos Austrumos. Taču no otras puses Maskava ļāvusi noprast, ka tā necentīsies apturēt rietumvalstu intervenci.

Atbildot uz krievu mediju jautājumiem, kā Maskava reaģēs uz Rietumu triecieniem Sīrijai, Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien uzsvēra, ka viņš “neplāno uzsākt ar kādu karu”.

Komentāri (24)

laima 28.08.2013. 20.57

Nekas nevar būt sliktāk, kā būt Krievijas sabiedrotajai. Brāļus Serbus tie pārdeva, aci nepamirkšķinājuši un te noteikti nebūs savādāk.Kāds var nosaukt faktu, kad tie reāli kādu “savējo” aizstāvētu? (Osetija neskaitās) Var protams teikt ka feiks, bet to pierādīs tuvākās dienas, kur Krievija kārtējo reizi pašūpos galvu ar vārdiem:” Ai cik tie amerikāņi ir slikti, ai cik slikti “.

+7
-1
Atbildēt

3

    Rita Lazda > laima 30.08.2013. 01.53

    osetija neskaitās tāpēc, ka tie pat nebija brāļi – tie bija impērijas pavalstnieki, un tā jau bija krievu okupēta teritorija no 90tajiem kuru pārvaldīja kaut kada krievu mafija a ļa kadirova stilā, kas pumpēja kremļa naudu un kamēr gruzīni savā dienvidosetijas pusē cēla priekš iedzīvotājiem sabiedriskās ēkas(aptuveni tāpat, kā ap to laiku ķīnieši sacēla spožas daudzstāvu pilsētas uz krievijas/ķīnas robežas amūras upes krastā, kur krievu pusē nav gaismas nemaz) – jaunas slimnīcas utt, dienvidosetijas krievu mirotvorcu daļā viss bruka kopā, jo tur zaga pats “prezidents”, un paši osetīni devās uz gruzijas kontrolēto pusi pēc sabiedriskajiem pakalpojumiem utt. un visa šī priekškara bļaustīšanās par gruzīnu iebrukumu bija lielsiska iespēja šīs republikas vadītājam tikt cauri sveikā ar kaŗu, jo taisot pārbaudes par līdzekļu izlietojumu uz 15 000 cilvēkiem tām milzīgajām summām, kas tur tika grūztas atklātos brīnumu lietas… tagad gruzīnu saceltās sabiedriskās ēkas protams, ka ir okupētajā zonā… vispār tas stāsts par osetiju ir oskara cienīgs asa sižeta gabals – ja jānovērtē popkorna kategorijā, tad viens no lielākajiem krievu sagādātās “izklaides” gabaliem – un stipri šaubos, ka filmā izdotos realitāti attaisnot daudz interesantāk.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Egitazz > laima 29.08.2013. 21.16

    Interesanti, un kāpēc neskaitas? neiederas kopbildē, tāpēc neskaitas?:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > laima 28.08.2013. 22.40

    krievijai :
    1. nav sabiedroto.
    2. ja pat tādi būtu, tai nav nekādu iespēju rīkoties. Kur krievija un kur serbi, kur asads… krievija jau 25 gadus nav globāls spēlētājs.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

oktaavs 28.08.2013. 20.29

Kam vēl nav skaidrs, ka īsto politku taisa zem deķa un tā piedevām vēl nežēlīgi smird ?
Skaistās pasakas par demokrātijas ieviešanu un augstajiem ideāliem ir domātas prastajai un ļoti prastajai publikai, kas tic visam ko saka televizors.

+10
-4
Atbildēt

0

dro 29.08.2013. 14.33

СНОУДЕН ПРОТИВ АСАДА Леонид Радзиховский
28 августа 2013, 15:48
Бомбардировка Сирии, похоже, состоится в ближайшие дни (часы?).
Ясно видно, КАК этого не хочет Запад, после своих больших успехов в Афгане и Ираке…
Но – ноблес оближ!
Просто США:
а) долго били себя в грудь, что вот «применение химоружия» – это красная черта, за которой ого-го;
б) теперь говорят, что все доказательства этого применения у них есть – что теперь отступить они не могут. То есть могут, но это – явная потеря лица. Аналогично многие другие – Англия, Франция…
Ну, а главные друзья Ирана и Сирии – Турция, Саудовская Аравия и прочие прямо с поводка рвутся догрызть…
Итак, с большой вероятностью можно считать, что удар будет.
Разлетится ли Асад на куски, будет ли (в каком формате?) наземная операция и т.д. – судить не берусь. Да меня это не особо и занимает. Асад так или иначе обречен, а сколько еще месяцев и десятков тысяч трупов нужно чтоб это произошло – угадать невозможно. Как невозможно угадать и то, какие именно головорезы придут ему на смену и как они начнут потрошить уже друг друга…
А вот позиция России – забавна.
Еще полгода-год назад казалось, что «умрем за Гибралтар».
Не только в ООН костьми ляжем, чтоб заблокировать любую резолюцию по Сирии, но и оружие дадим прямо, и грозить во все горло «непредсказуемыми последствиями» США будем и…
В общем, все – до грани вооруженного столкновения.
И вот, когда настал час Х. – в общем-то ТИШИНА.
Так, легкое потрескивание рассыхающихся полов МИДа. Кремль хранит гордое терпение. А это и значит по сути – благополучную СДАЧУ друга Асада.
Почему?
Да все потому же.
Есть четкие пиар-флажки, обозначающие границы российского антиамериканизма. Они – в пределах ТВ-студии Останкино и зала заседаний ООН. А вот ВСЕРЬЕЗ портить отношения с Западом РФ не будет. Потому что не будет НИКОГДА – ни в Сербии, ни в Ираке, ни в Ливии. Ни в Сирии.
Всерьез портить значит – не пиар-трещать, а иметь реальные САНКЦИИ, исключение из «семерки», сворачивание разных контактов – от НАТО до Сколково и т.д.
Почему не будет?
Потому что на Западе «тайные сокровища Путина»? Да нет, давайте прогулочную группу детсада на время закроем. Страшные сказки хороши на ночь – «спокойной ночи, малыши». А при свете дня известно, что НИКТО, НИГДЕ, НИКОГДА НИКАКИМИ «тайными сокровищами» не воспользовался, есть они «где-то в сейфе» или только в СМИ…
И свою политику не закладывают под залог «тайных сокровищ».
Все куда проще.
Все – не в сейфах, а НА ПОВЕРХНОСТИ.
1. У России нет НИКАКИХ РЕАЛЬНЫХ СИЛ противостоять Западу – кроме грубых ВОЕННЫХ УГРОЗ.
А на это Россия не может пойти В ПРИНЦИПЕ – ровно по той же причине, по какой Запад В ПРИНЦИПЕ НЕ МОЖЕТ УГРОЖАТЬ РОССИИ. Карибского кризиса хватило всем – навсегда.
2. России НА ФИГ НЕ НУЖНЫ – ни Сербия, ни Сирия, ни Ирак, ни Афган, ни Ливия.
Это -– СТРАНЫ-ПОНТЫ. Нужны для пиара, для демонстрации Державного Понта. Для ТВ-понтов «борьба против» США – идеальна. Но ТОЛЬКО для ТВ-понтов. Только виртуально. К РЕАЛЬНОЙ жизни России – экономической, социальной, политической, культурной – эти «сирийские понты», как и военная база в Сирии, не имеют отношения.
А гнуть понты хорошо, когда это можно делать БЕЗНАКАЗАННО.
Но начинать ТВ-истерику когда они – ДЕЙСТВУЮТ, а ты – ТОЛЬКО ВОПИШЬ – это крайне НЕВЫГОДНО. Чем громче в такой ситуации БЕССИЛЬНО КРИЧИШЬ – тем слабее и глупее выглядишь. В глазах СВОЕГО «потребителя антиамриканской жвачки». И терять лицо перед СВОЕЙ патриотической общественностью Кремль, естественно, не хочет.
Как и правительства Запада не хотят терять лицо перед СВОЕЙ общественностью.
Только им – чтоб не терять понт – придется ДЕЙСТВОВАТЬ. А России – чтоб не терять понт – придется ЗАТКНУТЬСЯ. Ну, по инерции отругиваясь, конечно…
Размеры нашего Антиамериканизма теперь четко определены.
Это – ГАБАРИТЫ Сноудена. Вот тут мы – Орлы. Утерли нос Обаме. Но Сирия больше Сноудена – на нее антиамериканского замаха уже не хватит. Все на Сноудена ушло. echomsk.ru

+4
0
Atbildēt

1

    Kristīne > dro 29.08.2013. 15.20

    Labs raksts, vien jāsaka, ka es nebūtu gluži tik pašpārliecināts kā šī raksta autors, ka Krievija neko nedarīs, vai kā Sprūds, runājot par draudu neesamību, piem., LV (kas būtībā iekšpolitiskas mazspējas dēļ ir NATO vārgākais posms), – krieviem lēnām aug problēmas pašu mājās un neliels kariņš var radīt nacionālu ekstāzi (līdzīgi kā, piem., 2. Čečenijas karš turpat vai GWB sataisītie kariņi Afganistānā un Irākā).
    ==
    Protams, dažiem būtu jāatsakās no tīri bezjēdzīgiem, bet sirdi sildošiem sapņiem par olimpiādēm, Eiropas iekarošanu ar ledus hokeja palīdzību u. tml.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu