ANO inspektori pārbaudīs ķīmisko ieroču lietošanu Damaskā • IR.lv

ANO inspektori pārbaudīs ķīmisko ieroču lietošanu Damaskā

26
Sīrijas armijas tanki Damaskas priekšpilsētā. Foto: AFP-LETA

Mediji pieļauj ASV un Lielbritānijas uzbrukumu Sīrijai jau šonedēļ

ANO inspektori ar Sīrijas valdības piekrišanu pirmdien devušies Austrumgutu Damaskas pievārtē, kur atbilstīgi opozīcijas apgalvojumiem uzbrukumā pagājušo trešdien valdības karaspēks pielietojis ķīmiskos ieročus, vēsta aģentūras LETA-AFP. Oficiālā Damaska opozīcijas apsūdzības kategoriski noraida.

Inspektori izbraukuši piecās automašīnās, viņus pavadījis Sīrijas drošības spēku eskorts. Krievija – tuva Damaskas sabiedrotā – svētdien pievērsa uzmanību liecībām, ka ķīmisko ieroču izmantošana bijusi opozīcijas karotāju provokācija, lai vainu uzveltu valdībai.

Lai gan pagaidām ASV oficiāli neziņo par operācijas sākšanu pilsoņu kara plosītajā Sīrijā, britu mediji vēsta, ka Lielbritānija būšot gatava nepieciešamības gadījumā atbalstīt ASV ar saviem jūras spēkiem, ziņo portāls delfi.lv. Operācija varētu sākties jau šonedēļ.

Sīrijas prezidents Bašars al Asads paziņojis, ka ASV iebrukuma gadījumā tā cietīs neveiksmi “tāpat kā visos iepriekšējos savos karos”, vēsta raidsabiedrība BBC. Aģentūra FP ziņoja, ka ASV prezidents Baraks Obama vēl nav pieņēmis lēmumu par militāru operāciju Sīrijā. Taču iepriekš ASV un Lielbritānija draudēja Sīrijai ar “nopietnu atbildi”, ja apstiprināsies aizdomas, ka Damaskas režīms ir atbildīgs par ķīmisko ieroču lietošanu.

Jau vēstīts, ka Sīrijas opozīcija apsūdz režīmu ķīmisko ieroču lietošanā uzbrukumos Damaskas piepilsētās, kur gājuši bojā no 500 – 1000 civiliedzīvotāju. Sīrijas valdība savukārt apgalvo, ka ķīmiskos ieročus lietojuši opozīcijas spēki.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011.gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku. Rietumus ļoti satrauc iespēja, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēki varētu pielietot ķīmiskos ieročus, kuri ir valdības rīcībā. Nopietnas bažas rada bīstamā bruņojuma nonākšana pret valdību karojošo nemiernieku rokās, kuru rindās ir daudz radikālo islāmistu un ar teroristu organizācijām saistītas personas.

ANO ir saņēmusi 13 ziņojumus par iespējamiem gadījumiem, kad konfliktā pielietoti ķīmiskie ieroči. Vienu no tiem iesniegusi Damaska, bet lielāko daļu ASV, Francija un Lielbritānija. Gan Sīrija valdība, gan bruņotie nemiernieki noliedz, ka būtu pielietojuši ķīmisko bruņojumu, to lietošanā apsūdzot viena otru. Tiek uzskatīts, ka Sīrijā, kura ir viena no septiņām valstīm, kas nav pievienojusies 1997. ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijai, ir lieli sinepju gāzes uz zarīna krājumi.

Sekas militārai intervencei Sīrijā būs “ārkārtīgi bīstamas”, Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs svētdien telefona sarunā brīdinājis ASV valsts sekretāru Džonu Keriju, ziņo aģentūras LETA-ITAR-TASS. Maskava ir nopietni satraukta par pēdējo dienu laikā izskanējušajiem Vašingtonas paziņojumiem, ka ASV bruņotie spēki ir gatavi iejaukties Sīrijas konfliktā, norādīja Krievijas ministrs.

“Rodas iespaids, ka zināmas aprindas, arī tie, kas arvien aktīvāk aicina uz militāru intervenci, apejot ANO, klaji cenšas pārsvītrot pēdējo mēnešu laikā īstenotos Krievijas un Amerikas kopīgos pūliņus sasaukt krīzes mierīga noregulējuma starptautisku konferenci ,” uzsvēra Lavrovs.

Komentāri (26)

Zane_Veitnere 26.08.2013. 18.32

Es uzturu “Sizandras jautājumu” – Kāpēc Obamiešu banda drīkst to, ko nedrīkst NEVIENS, NEKAD un NEKUR? Allah Hay!

0
-1
Atbildēt

0

inta_s 26.08.2013. 16.27

“Kāds” no ieinteresētām pusēm gāzt Sīrijas valdību ir palīdzējis tiem nemieriniekiem uzbrukt izmantojot ķīmiskos ieročus

http://www.youtube.com/watch?v=XPXwGKDrMQw

Šāda taktika jau ir pielietota iepriekš vēsturē un to sauc par false flag attack

http://www.youtube.com/watch?v=M84l19H68mk

Sīrijas valdībai un armijai ir absolūti neloģiski un neizdevīgi izmantot ķīmiskos ieročus pret civilajiem laikā kad Sīrijas armija uzvar nemieriniekus, un tie izmisumā rekrutē jauniešus un bērnus (gluži kā Hitlers savās pēdējās dienās).

http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/as-syrian-rebels-losses-mount-teenagers-begin-filling-ranks/2013/08/24/2bdbdfea-0a8f-11e3-9941-6711ed662e71_story.html

http://www.spiegel.de/international/world/german-intelligence-believes-assad-regime-regaining-lost-power-a-901188.html

ASV režīms tiek izmantots tikai kā militārais komplekss priekš starptautisku banķieru mafijas. Tās misija vienmēr tiek panākta, un tas ir radīt valstīm un indivīdiem pēc iespējas lielāku parādu. Ieskaitot ASV, Franciju, Sīriju, Lielbritnāniju utt. kas vien iesaistās kara darbībā, kas kā zināms maksā naudu.

http://www.youtube.com/watch?v=2B_SxGmSJP0

http://www.youtube.com/watch?v=5hfEBupAeo4

0
-1
Atbildēt

0

Inese 26.08.2013. 15.10

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu