Izglītības ministrs akcentē pirmajās 100 dienās sākto dialogu • IR.lv

Izglītības ministrs akcentē pirmajās 100 dienās sākto dialogu

25
Vjačeslavs Dombrovskis. Foto: Kaspars Krafts, F64.

Arodbiedrības līdere Dombrovska piederību Reformu partijai uzskata par mīnusu

Kā būtiskāko veikumu pirmajās simt izglītības un zinātnes ministra amatā nostrādātajās dienās Vjačeslavs Dombrovskis (RP) uzskata saprātīga dialoga veidošanu ar nozares pārstāvjiem, vēsta aģentūra LETA. Kā šodien preses konferencē uzsvēra ministrs, nevienu reformu nevar virzīt uz priekšu bez diskusijām ar nozares pārstāvjiem.

Amatā nostrādātajās 100 dienās situāciju nozarē ministrs pārrunājis ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA), Latvijas Izglītības vadītāju asociāciju, Latvijas sporta federācijām un citām organizācijām.

LIZDA vadītāja Ingrīda Mikiško uzskata, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) atrašanās Reformu partijas (RP) pārziņā ir mīnuss nozarei. “Redzam, ka ministrs cīnās par naudu nozarei, bet diemžēl tā ir RP, kuras pārziņā atrodas IZM, kas ir mīnuss – jūtam, ka politiskās cīņas ietekmē nozari,” intervijā laikrakstam “Neatkarīgā” paudusi Mikiško.

LIZDA līdere vērtē, ka RP ir pārāk vājš spēlētājs politikā un valdības koalīcijā. Partiju savstarpējās cīņas, dažādie uzskati ietekmē budžeta sadalījumu, proti, tiek ņemta vērā nevis nozare kopumā, bet – kuras partijas pārraudzībā tā ir. Viņa piekrīt viedoklim, ka RP vadītās ministrijas, tostarp IZM, tiekot ”apdalītas” un to izjūt nozare.

“Jāsaprot, ka, ja izglītībai regulāri trūkst naudas, tas atsauksies, ja ne šogad vai nākamgad, tad jau pēc pieciem gadiem. Nedomājot pāris gadus uz priekšu, rezultāts būs bēdīgs,” sacīja LIZDA vadītāja. Vienlaikus viņa atzīst, ka jaunā izglītības un zinātnes ministra Vjačeslava Dombrovska darba stils atšķiras no viņa priekšgājēja Roberta Ķīļa. Esot lielāka ieklausīšanās nozares pārstāvju teiktajā, bet vēl nevarot spriest par to, kāds būs rezultāts.

Citi nozares pārstāvji šodien atzinīgi vērtēja sadarbību ar ministru. Latvijas Olimpiskās komitejas ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers to vērtēja kā konstruktīvu, jo ir atsācies normāls dialogs ar sporta federācijām un citām sporta organizācijām.

Izceļot trīs, viņaprāt, nozīmīgākos līdz šim paveiktos darbus, kā otro Dombrovskis akcentēja situācijas atrisināšanu ar trūkstošajiem sešiem miljoniem latu mērķdotācijās pedagogu atalgojumam. Kā trešo Dombrovskis minēja finansējuma piešķiršanu mācību līdzekļu iegādei no šī gada 1.septembra saistībā ar Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Izglītības likumā, kas skaidri definē valsts, pašvaldības un vecāku atbildības sadalījumu mācību līdzekļu finansēšanā. Viņaprāt, papildus piešķirtais pusmiljona latu finansējums, lai jau no šā gada septembra nodrošinātu likuma izpildi un mācību līdzekļu iegādi, mazinās vecākiem uzlikto slogu mācību līdzekļu iegādē.

Piektdien, 9.augustā, apritēja 100 dienas, kopš Dombrovskis stājies izglītības un zinātnes ministra amatā. Iepriekšējais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis 30.aprīlī premjeram iesniedza demisijas rakstu, par savas atkāpšanās iemeslu minot veselības problēmas. Viņa vietā Saeima 2.maijā izglītības un zinātnes ministra amatā apstiprināja toreizējo Saeimas Reformu partijas (RP) frakcijas vadītāju Vjačeslavu Dombrovski.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu