Laikraksts: "TeliaSonera" kukuļošanas skandālā atklājas Latvijas epizode • IR.lv

Laikraksts: “TeliaSonera” kukuļošanas skandālā atklājas Latvijas epizode

24
Foto: EPA/LETA

Strīdīgie maksājumi varētu būt veikti caur “Parex bankas” kontiem

Izmeklējot Ziemeļvalstu telekomunikāciju uzņēmuma “TeliaSonera” korupcijas skandālu par Uzbekistānas režīmam tuvu stāvošas sievietes piekukuļošanu, lai iegūtu trešās paaudzes (3G) mobilo sakaru licenci, atklājusies Latvijas epizode – “strīdīgie maksājumi”, iespējams, veikti caur “Parex banka” kontiem, raksta avīze “Vesti segodņa”.

Naudas summa, kas pārskaitīta caur Latvijas bankas kontiem, pagaidām netiek atklāta. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pārbauda šo informāciju. “Pārbaude tiek veikta, bet par rezultātiem vēl ir agri runāt,” skaidrojusi FKTK preses sekretāre Marija Makareviča.

Iegādājoties licenci mobilo sakaru nodrošināšanai Uzbekistānā, 2007.gadā “TeliaSonera” naudu par to pārskaitījusi uz kontiem “Nordea” un “Parex bankā”, kas bija reģistrēti Gibraltārā reģistrētai kompānijai “Takilant Ltd.”, laikraksta rakstīto citē LETA.

Izmeklēšana šajā korupcijas skandālā sākās 2012.gadā pēc Zviedrijas televīzijas žurnālistu paziņojuma, ka telekomunikāciju gigants “TeliaSonera” “ne jau tāpat vien” noslēdzis līgumu par miljardiem kronu par mobilo sakaru nodrošināšanu Uzbekistānā.

Par ieiešanu Uzbekistānas tirgū “TeliaSonera” esot samaksājusi 300 miljonus dolāru, kurus kukuļu veidā it kā saņēmušas Uzbekistānas prezidenta Islama Karimova meitai Guļnarai pietuvinātas personas, kas saistītas ar kompāniju “Takilant”, kas savukārt bija “TeliaSonera” partneris Uzbekistānā.

Par trešās paaudzes (3G) licenci “Takilant” saņēmusi ap 2,2 miljardus Zviedrijas kronu (ap 337 miljoni ASV dolāru jeb 178,6 miljonus latu), raksta “Vesti segodņa”.

“Takilant Limited” ir Gibraltārā reģistrēta kompānija, kuru vada 22 gadus vecā Gajane Avakjane. Viņai ir ciešas saiknes ar Uzbekistānas prezidenta Islama Karimova meitu Guļnaru Karimovu. “Takilant Limited” kontos nav fiksētas šā maksājuma pēdas, un Šveices ekonomisko noziegumu apkarošanas institūcijas sākušas izmeklēšanu pret Avakjani, viņas kompāniju, Karimova meitu un “TeliaSonera”.

“TeliaSonera” vadītājs Lāšs Nīberjs, kurš šā gada 1.februārī atstāja amatu, šos apgalvojumus ir noraidījis, uzsverot, ka “Takilant Limited” ir “TeliaSonera” iegādātās licences likumīgais īpašnieks.

 

Komentāri (24)

dro 02.08.2013. 09.16

Nu, lūk, arī idealizētajā Skandināvijā notiek neglītas lietas…tādēļ, lai ierobežotu likumu pārkāpumus sabiedrībai jābūt pastāvīgi modrai. Tikai zanēm liekas, ka pēc viņu partijas nonākšanas valdīšanā ir ietājusies paradīze, un sabiedrības vienīgais pienākums ir pielūgt pie varas esošos:)

+8
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu