ASV militārā tiesa: Menings nav palīdzējis ienaidniekam • IR.lv

ASV militārā tiesa: Menings nav palīdzējis ienaidniekam

35
ASV karavīrs Bredlijs Menings (centrā) tiek eskortēts uz tiesu. Foto: EPA/LETA

Asanžs: ASV administrācijas uzbrukumi Bredlijam Meningam ir vājības pazīme

ASV militārā tiesa otrdien neatzina karavīra Bredlija Meninga vainu apsūdzībās par palīdzības sniegšanu ienaidniekam. Tās bija nopietnākās apsūdzības, kas izvirzītas Meningam, kurš nodeva tīmekļa projektam “WikiLeaks” lielu daudzumu ASV slepeno dokumentu, ziņo LETA/BBC.

Tomēr tiesa atzina karavīra vainu 20 citos apsūdzības punktos no 22. Sagaidāms, ka Meningam piespriestais sodamērs tiks paziņots trešdien.

Tikmēr tīmekļa medija “WikiLeaks” dibinātājs Džūljens Asanžs, komentējot ASV militārās tiesas spriedumu, mudināja Meningu to pārsūdzēt. Pēc Asanža domām, spriedums rada “bīstamu precedentu” un tas uzskatāms par ASV “nacionālās drošības ekstrēmisma” paraugu.

Menings “ir visnozīmīgākais žurnālistu avots, kāds jebkad pasaulē bijis”, nelielā preses konferencē Ekvadoras vēstniecībā Londonā sacīja Asanžs. Viņaprāt, ASV administrācijas “uzbrukumi Bredlijam Meningam ir nevis spēka, bet vājības pazīme”.

25 gadus vecais Menings aizdomās, ka viņš nodevis lielu daudzumu slepenu ASV valdības dokumentu interneta vietnei “WikiLeaks”, tika apcietināts 2010.gada jūlijā, kad viņš dienēja Irākā.

Menings ir atzinis savu vainu 10 no 22 apsūdzības punktiem, bet noliedzis vainu visnopietnākajā apsūdzībā par palīdzības sniegšanu ienaidniekam.

Vieglākajās apsūdzībās Meningam draud līdz pat 20 gadu cietumsods, bet, ja tiesa būtu atzinusi apsūdzētā vainu arī nopietnākajās apsūdzībās, viņam varētu tikt piespriests mūža ieslodzījums.

 

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu