Gauks: No Eiropas austrumiem jānāk jauniem impulsiem un cerībām • IR.lv

Gauks: No Eiropas austrumiem jānāk jauniem impulsiem un cerībām

36
Vācijas prezidents Joahims Gauks. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Vācijas un Latvijas prezidenti pauž apņēmību paplašināt sadarbību ES Austrumu partnerības politikas ietvaros

Latvijai un Vācijai ir jāpaplašina sadarbība Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības politikas ietvaros, svētdien pēc abpusējās tikšanās sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš un Vācijas prezidents Joahims Gauks.

“Tikšanās laikā pārrunājām šo aspektu un vienojāmies, ka šajā virzienā abu valstu sadarbība tiks intensificēta. Strādāsim pie izglītības un kultūras apmaiņas programmām un ES pieredzes nodošanas Austrumu partnerības valstīm,” sacīja Bērziņš.

Gauks norādīja, ka Vācija vēlas, lai sadarbība starp ES valstīm nebeidzas pie ES austrumu robežas, bet turpinās arī tālāk uz austrumiem Austrumu partnerības politikas ietvaros, vēsta LETA.

“Tās ES valstis, kuras iepriekš atradās padomju sistēmā, tagad savu pieredzi varētu nest tālāk austrumu virzienā citām bijušajām padomju bloka valstīm,” uzsvēra Gauks.

Bērziņš piebilda, ka abi prezidenti runājuši arī par sadarbības iespējām ar Centrālāzijas reģionu. Valsts prezidents norādīja uz Centrālāzijas valstu lielo attīstības potenciālu un uzsvēra plašās iespējas ar tām sadarboties biznesa kontaktu veidošanas jomā, kurus Latvija labprāt veidotu kopīgi ar Vāciju.

Austrumu partnerības programma tika izveidota 2009.gadā kā ES Kaimiņvalstu politikas sastāvdaļa. Austrumu partnerībā ietilpst sešas valstis Austrumeiropā un Dienvidkaukāzā – Armēnija, Azerbaidžāna, Baltkrievija, Gruzija, Moldova un Ukraina.

Gauks arī atzīmēja, ka Vācija atzinīgi novērtē Latvijas sasniegto reformu jomā un ar lielu respektu izturas pret Latvijas vēlmi apliecināt, ka tā ir Eiropas sastāvdaļa, uz kuru var paļauties.

“Mums pamatā ir dažādas pieredzes, taču Latvijas gatavība strādāt un ļoti izlēmīgi veikt reformas izraisa cieņu. Nevaru iedomāties, kā Vācijas civildienestā būtu iespējams veikt tādas reformas un taupības pasākumus kā Latvijā,” sacīja Gauks.

Viņš piebilda, ka gan pats personīgi, gan arī Vācija kopumā ar lielu respektu skatās uz Latvijas vēlmi apliecināt sevi kā Eiropas Savienības (ES) sastāvdaļu, uz kuru var paļauties.

“No Eiropas austrumiem ir jānāk jauniem impulsiem un jaunām cerībām. Tas ir ļoti svarīgi, jo, virzoties arvien tālāk uz rietumiem, arvien mazāk kļūst to, kas tic eiroprojektam. Eiropai ir vajadzīgs jauns cerību skats un jaunās ES dalībvalstis apliecina, ka reformas ir iespējamas, kaut arī jāpieņem nepopulāri lēmumi,” uzsvēra Gauks.

Svētdien valsts vizītē Latvijā ieradās Vācijas prezidents ar kundzi Danielu Šatu. Augsto viesi pie Melngalvju nama sagaidīja Valsts prezidents ar kundzi Daci Seisumu. Tālāk sekoja prezidentu un delegāciju tikšanās un kopīga preses konference. Vēlāk Vācijas prezidents apmeklēja Okupācijas muzeju.

Pirmā vizītes diena noslēgsies, Vācijas prezidentam apmeklējot XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku noslēguma koncertu “Līgo!”.

Rīt, 8.jūlijā, Vācijas prezidents tiksies ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (Vienotība) un Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (Vienotība). Tāpat viņš dosies nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa.

Vēlāk Gauks apmeklēs Valmieras pamatskolu un iepazīsies ar a/s “Valmieras stikla šķiedra” produkciju.

 

Komentāri (36)

janazakovica 07.07.2013. 22.12

kaa Gaukam kaa padomju laika disidentam un macitajam nepalika pretigi no musu komumunista-leniniesa ..tv meistara un lembja un sc zidu izsutaamaa pakalpina..

+6
-1
Atbildēt

0

Janka, Janic 07.07.2013. 20.12

aamaram nekad nebuus skaidrs , kas ir kultuura , šii lieta ir dziļi filozofiska , no kurienes naaca latviešu izgliitošanas , neba no aziaatiem , Vaacijas prerzidentam pilniibaa piekriitu

+2
0
Atbildēt

0

Sanšains 07.07.2013. 20.22

Gauks:
Tās ES valstis, kuras iepriekš atradās padomju sistēmā, tagad savu pieredzi varētu nest tālāk austrumu virzienā citām bijušajām padomju bloka valstīm
==========================
Pati galvenā atziņa, ko mēs varētu sniegt poļiem un ungāriem: imigrācija un demogrāfija ir liktenis.

Visu citu gan jau viņi paši labi zina.

+1
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu