ES stājas spēkā jauni cenu griesti datu viesabonēšanai ārzemēs • IR.lv

ES stājas spēkā jauni cenu griesti datu viesabonēšanai ārzemēs

38
Britu augstākās sabiedrības dāma ar mobilo telefonu. Foto: EPA/LETA

Turpmāk mobilo ierīču lietotājiem maksimālā summa, kas būs jāmaksā par izejošo zvanu, būs 0,29 eiro (0,2 lati) minūtē

Visā Eiropas Savienībā (ES) 1.jūlijā spēkā stājas jauni noteikumi par cenu griestiem datu viesabonēšanai ārzemēs, kā arī noteiktas zemākas maksimālās cenas sarunām un īsziņām.

Eiropas Komisijas (EK) aplēses liecina, ka uz ES valstīm komandējumos regulāri braucošam uzņēmējam tas samazinās izmaksas par 1000 eiro (702 latiem) gadā, bet ģimenei, kas dodas atvaļinājumā uz citu Eiropas valsti, – par 200 eiro (140 latiem), aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecībā Latvijā.

No šodienas, ceļojot ES, varēs daudz lētāk izmantot e-kartes, skatīties videofailus, augšupielādēt bildes, pārbaudīt sociālo tīklu kontus un nosūtīt e-pastus. Jauna ES regula pirmo reizi nosaka maksimālo cenu datu viesabonēšanai – datu lejupielādēšanai internetā mobilajos tīklos. Jaunie noteikumi samazinās arī balss sarunu un īsziņu maksimālās cenas.

Piemēram, Horvātijā, kas šodien kļuvusi par ES 28.dalībvalsti, datu izmaksas sarūk teju 15 reizes, savukārt īsziņas un tālruņa zvani pārējā ES kļūs desmit reižu lētāki.

Pilnveidotais ES viesabonēšanas regulējums – ieskaitot sarunas, īsziņas un datus – caurmērā par 75% samazinās izmaksas patērētājiem, salīdzinot ar 2007.gada cenām. Paredzams, ka šogad eiropieši par viesabonēšanas pakalpojumiem samaksās 5 miljardus eiro (3,51 miljardu latu), proti, par apmēram 15 miljardiem eiro (10,54 miljardiem latu) mazāk nekā tad, ja par tiem pašiem pakalpojumiem būtu jāmaksā cenas, ko operatori prasīja pirms ES pirmās viesabonēšanas regulas stāšanās spēkā 2007.gadā.

EK priekšsēdētāja vietniece, digitālo lietu komisāre Nēlija Krusa saka: “Datu viesabonēšanas cenu ierobežojums ir svarīgs viedtālruņu paaudzei. Nekur ES vairs nevarēs izmantot praksi, kad par viesabonēšanu tiek prasītas nesamērīgas cenas. ES izdevies panākt, ka ar katru gadu arvien vairāk naudas paliek iedzīvotāju maciņos, nevis tiek izdots par mobilajiem pakalpojumiem.”

Turpmāk mobilo ierīču lietotājiem maksimālā summa, kas būs jāmaksā par izejošo zvanu, būs 0,29 eiro (0,2 lati) minūtē, par ienākošo zvanu – 0,08 eiro (0,06 lati) minūtē, par īsziņas nosūtīšanu – 0,09 eiro (0,06 lati) un par megabaitu par datu lejupielādi vai sērfošanu internetā no ārzemēm – 0,7 eiro (0,49 lati). Visas maksimālās cenas norādītas, neiekļaujot tajās pievienotās vērtības nodokli (PVN).

2009.gada jūlijā daudzi operatori par datu lejupielādi prasīja vairāk nekā 4 eiro (2,81 latu) par megabaitu. Turpmāk šīs cenas būs apmēram sešas reizes mazākas. Cenu samazinājumam turpinoties, 2014.gadā maksimālā cena par datu lejupielādi būs vien 0,2 eiro (0,14 lati) par megabaitu plus PVN, tātad par 90% mazāka nekā daudzi no pašreizējiem tarifiem.

Operatori var piedāvāt zemākas cenas. Cenas ierobežojums ir maksimālais atļautais līmenis, kas kalpo kā drošības līdzeklis, bet konkurences ietekmē cenām vajadzētu kristies vēl vairāk.

No šodienas stājas spēkā vēl viens jauninājums, proti, cilvēki, kuri ceļo ārpus ES, saņems brīdinājuma īsziņu, e-pastu vai uznirstošo logu, ka maksa par datu lejupielādi tuvojas 50 eiro (35,14 latiem) vai citam iepriekšnoteiktam līmenim. Tas palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem, saņemot rēķinu. Lai turpinātu datu viesabonēšanu, patērētājam būs jāapstiprina, ka viņš vēlas šo līmeni pārsniegt. Šāds noteikums paplašina pašreizējo ES brīdināšanas sistēmu.

Pasākumi, kas šodien stājas spēkā, ir pirmais maksimālās cenas samazinājums pakāpenisku ierobežojumu virknē, kuras rezultātā tiks izveidota jauna sistēma – ar izvēli, konkurenci un jauniem izdevīgiem viesabonēšanas pakalpojumiem tirgū, kas patērētājiem ļaus izvēlēties atsevišķu viesabonēšanas līgumu pirms došanās ceļā vai pāriet pie cita pakalpojumu sniedzēja, nonākot galamērķī, līdzīgi, kā notiek “WiFi” tīkla izvēle. Šī iespēja parādīsies 2014.gada 1.jūlijā.

ES pirmais viesabonēšanas cenu ierobežojums stājās spēkā 2007.gadā. Mobilo tālruņu lietotāji visā ES sāka maksāt līdzīgus viesabonēšanas tarifus. 2009.gada jūlijā tika pieņemti pārskatīti noteikumi, ar kuriem viesabonēšanas cenas samazinājās vēl vairāk, sākot ar 2011.gada jūliju, maksimālais viesabonēšanas tarifs ir 0,35 eiro (0,25 lati) minūtē par veiktajiem zvaniem un 0,11 eiro (0,08 lati) par saņemtajiem zvaniem citā ES valstī. 2009.gada viesabonēšanas noteikumi bija spēkā līdz šā gada jūnija beigām.

 

Komentāri (38)

Rinalds Krûklis 01.07.2013. 17.14

Ļoti labi! Tad jau nākamgad Waze arī ārzemēs varēs lietot :)

+1
0
Atbildēt

0

briezadels 01.07.2013. 15.54

Reti gadās, bet reizēm ES izdara arī ko noderīgu.

+1
-1
Atbildēt

0

lindapastare 01.07.2013. 16.01

Domāts jau labi, bet… ja līdz šim operatoriem lielie ienākumi nāca no viesabonēšanas, ko pārsvarā lietoja turīgākā sabiedrības daļa – biznesmeņi un tūristi, tad tagad naudu nāksies smelt vietējā tirgū no visiem klientiem – arī tiem, kam nav naudas ceļojumiem.
Tie tūristi, kas nav tik turīgi (mani ieskaitot), telefonu ārzemēs lieto tikai ārkārtas situācijās vai arī nopērk vietējo priekšapmaksas karti. Visas sarunas ar radiem notiek viesnīcā pa skype (parasti wifi ir bezmaksas). Un neko – normāli iztiek bez lieliem rēķiniem.
Dzīvosim – redzēsim, kā tas ietekmēs pamata tarifus 2-3 gadu laikā.

+2
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu