Šveicieši referendumā atbalsta stingrāku patvēruma piešķiršanas likumu • IR.lv

Šveicieši referendumā atbalsta stingrāku patvēruma piešķiršanas likumu

23
Foto: AFP/LETA

Cilvēktiesību aizstāvji: Šis referendums ir katastrofa patvēruma meklētājiem un bēgļiem

Šveices vēlētāji svētdien aizvadītajā referendumā ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstījuši valdības lēmumu padarāt stingrākus nosacījumus likumā par patvēruma piešķiršanu. 78,4% vēlētāju atbalstījuši septembrī patvēruma meklētāju likumā ieviestās izmaiņas, ziņo LETA/The Local.

Vēlētāji atbalstījuši likuma grozījumus, kas cita starpā paredz, ka dezertēšana no armijas turpmāk nevarēs būt pamats, lai Šveicē pieprasītu patvērumu.

Ieceres pretinieki un cilvēktiesību aizstāvji gan pauduši vilšanos par šādu referenduma iznākumu. “Šis referendums ir katastrofa patvēruma meklētājiem un bēgļiem, uzvarētāju tajā nav,” teikts paziņojumā, ko izplatījusi organizācija, kas pieprasīja rīkot referendumu par likumā veiktajām izmaiņām. Tā gan pauž atzinīgus vārdus “iedzīvotāju mazākumam, kam vēl ir sirdsapziņa”.

Arī starptautiskās cilvēktiesību organizācijas “Amnesty International” Šveices filiāles vadītāja Manona Šika pauda nopēlumu “‘ļoti, ļoti lielajai” vēlētāju daļai, kas nobalsoja par grozījumiem likumā.

Turpretī galēji labējās Šveices Tautas partijas (SVP) politiķe Selīna Amandruza pauda gandarījumu par referenduma iznākumu, norādot, ka deviņi no desmit patvēruma meklētājiem Šveicē ierodas “ekonomisku apsvērumu” vadīti. “Neapšaubāmi ir nepieciešama sistēmas maiņa,” viņa norādīja.

Pašreiz Šveice izskata ap 48 000 iebraucēju patvēruma piešķiršanas lūgumus. No tiem 28 631 patvēruma lūdzējs Šveicē ieradās pērn.

Pērn Šveicē ieradās lielākais skaits iebraucēju kopš 1999.gada, kad Balkānu kara dēļ Šveicē patvērumu lūdza 48 000 cilvēku. Šveicē ir viens patvēruma lūdzējs uz 332 iedzīvotājiem. Šis rādītājs lielāks ir tikai Maltā, Zviedrijā un Luksemburgā.

 

Komentāri (23)

Ligiña Doniña 10.06.2013. 12.40

Nolāpits. Cerēju, ka daļa Purvciema, Zolitūdes un Bolderājas varēs rast sev mājas Šveicē. Ir jāsūta Lindermans ar Ušakovu pamaisīt gaisu.

+4
0
Atbildēt

0

Sanšains 10.06.2013. 11.21

Rasisti un necilvēciski fašisti.

Vai viņiem nemaz nesāp sirde par tiem 247 miljoniem afrikāņu, musulmaņu, aziātu, kuri tuvākajās desmitgadēs būtu gribējuši patverties nepelnīti pārtikušajā Šveicē?
21. gadsimtā nedrīkst būt tāda dalījuma šveiciešos un nešveiciešos. Tā ir kaut kāda viduslaiku, 19. gadsimta vai arī padomju domāšana, kad vīrs, pēc darba atnācis mājās, sit sievu… Vai, mazliet novirzījos no tēmas!

Ko tie šveicieši iedomājas – ka viena etniskā grupa (šveicieši) ir kaut kādā veidā pārāka par citu etnisku grupu, piemēram, afrikāņiem?

+4
0
Atbildēt

0

kristaps_drone 10.06.2013. 13.31

“…pauž atzinīgus vārdus “iedzīvotāju mazākumam, kam vēl ir sirdsapziņa”.” – ak, šausmas, arī Šveicē tikai iedzīvotāju mazākumam vēl ir sirdsapziņa un veselais saprāts. Situācija ar iedzīvotājiem ir līdzīgi traģiska, kā Latvijā, kur tikai mazākums, bet gudrākais mazākums, ir par eUro ieviešanu.

+1
-1
Atbildēt

1

    Ligiña Doniña > kristaps_drone 10.06.2013. 14.03

    Šveice, Islande šīs “nesvarīgās” lietiņas risina caur referendumu, atšķirībā no LV, kur daži uzurpātori pat nemēģina prasīt tautas viedokli. Un pēc tam bola acis, ka par viņiem nebalso, vai nebalso vispār. Ja vara baidās no tautas, tad tās dienas ir skaitītas. Acīm redzamas atšķirības no šveiciešiem un islandiešiem un ne tikai..

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu