Sadarbošanās un demokrātija • IR.lv

Sadarbošanās un demokrātija

24
Gunārs Nāgels

Pārdomas pirmsvēlēšanu laikā

Cilvēka dabā ir tiekties pēc labākas dzīves. Bieži redzam, ka nevarēsim to tikai ar saviem spēkiem sasniegt, tāpēc esam priecīgi pieņemt palīdzību no citiem. Cilvēks ir sabiedriska būtne, un sabiedrības pašā definīcijā ir vēlme sadarboties.

Tomēr gadās, ka šo vēlmi sadarboties var manipulēt tā, lai cilvēks darbojas pret savām interesēm.

Tuvojoties kārtējām vēlēšanām, var uznākt apmulsums piedāvājumu daudzveidības dēļ. (Tas attiecināms gan uz Austrālijas, gan Latvijas pašvaldību vēlēšanām, kas tuvojas). Tāpēc var iedarboties pašaizsardzības mehānisms, un tā vietā, lai rūpīgi izvērtētu kandidātu un partiju atbilstību vēlētāja interesēm, tas vienkārši balso par ierasto vai skaļāko kandidātu. Sadarbosimies, bet nedomāsim.

Vai arī savas piedalīšanās tiesības pilnībā atdod un sapņo par diktatūras laikiem, kad neviens netraucēja ar prasībām piedomāt un izšķirties. To redzējām pirms nedaudziem gadiem, kad Latvijā uzvirmoja runas par jaunu vadoni. Kā kandidāti tika minēti Šķēle, Lembergs vai tamlīdzīgi. Retāk Repše vai Godmanis. Mūzikls „Vadonis” toreiz bija topā.

Un to atkal redzējām pirms nedēļas, kad sumināja vēsturisku Latvijas vadoni, aizmirstot, ka viņa laikā cietumā sēdēja gan kreisā spārna, gan labā spārna piekritēji. Sadarbosimies un neiebildīsim.

Vēl bīstamāka parādība ir kaimiņvalsts bijušā vadoņa slavināšana un aizmiršana par to, kas patiesībā notika Latvijā kara laikā un pēc kara.

Populāri kļūst maldi par „labiem padomju gadiem”, kad „visu varēja atļauties pat pensionārs un nekā netrūka”. Ka šis apgalvojums ne tuvu neatbilst patiesībai, netraucē šā viedokļa popularizētajiem, jo viņu dienas kārtībā nav latviešu tautas labklājība.

Vieglāk patiešām ir paļauties propagandai līdz tam mirklim, kad pats sēdi tur, kur labāk nesēdēt. Sadarbosimies, bet vienalga sēdēsim.

Pašvaldību vēlēšanas ir svarīgas, un ne visi kandidāti ir vienlīdz vēlami. Vai pašreizējā pašpārvalde ir bijusi atklāta? Vai jūs zināt un esat apmierināti ar tās līdzšinējo darbību? Balsojiet ar prātu un sirdi!

Demokrātija nav ne tuvu perfekta, un latviešiem ir bijis maz iespēju to izmēģināt un pielāgot savām vajadzībām. Visos laikos valdība sevi slavēs, bet demokrātijas jēga ir tāda, ka drīkst, balsojot, klusi un anonīmi iebilst pret šo pašslavēšanu un ielikt citu valdību vecās vietā. Nav jāņem rokās ieroči.

Sadarbojieties balsojot!

Autors ir laikraksta „Latvietis” redaktors Austrālijā

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu