“Naudas zīmes”: Vai eirozonai ir nākotne? • IR.lv

“Naudas zīmes”: Vai eirozonai ir nākotne?

33

Situācija eirozonā uzlabojas. Krīzes mākto valstu finansiālā situācija kļūst labāka, to apliecina kredītreitingu aģentūru vērtējums. Pērnā gada beigās samazinājās bažas par Grieķijas maksātnespēju – kredītreitingu aģentūras to novērtēja, paaugstinot Grieķijas reitingus. Optimistisks noskaņojums finanšu tirgos nav tikai par Grieķiju.

Investori aizvien vairāk sāk uzticēties eirozonai kopumā, jo valstis rūpējas viena par otru, tāpēc samazinās procentu likmes arī vissmagāk skartajām valstīm. Vēl viena svarīga pazīme eirozonas nākotnei ir tekošā konta deficīts. Tas nozīmē – valstī ienākošās un no valsts izejošās naudas attiecību.

Eirozonas valstis strādā efektīvāk un atgūst konkurētspēju, tāpēc šī attiecība aizvien uzlabojas. Lēmumi, kas pieņemti, lai stiprinātu krīzē nonākušās valstis, iedarbojas. Tās ir labas ziņas Latvijas ekonomikai un plānam pievienoties eirozonai.

 

Komentāri (33)

intars_busulis 16.05.2013. 14.25

Euro ir maksājuma līdzeklis iekš slēpta pašpalīdzības fonda. Tas ir tā kad katra valsts piedalās ar drošības iemaksām ik gadu no kurām var tik atbalstīts kāds subjeks kam ir radusies kāda finansiāla problēma. Vienīgi nespēju sagremot to dīvainību, kāpēc bija jāliedz euro zonu valstīm paralēli saglabāt nacionālo naudu? Protams tas rada sajukumu un ir grūti pārskatīt ieņēmumus. Bet pilnīgi likvidēt savu valūtu, bez iespējas tai pierādīt savu pastēvēšanas un konkurences iespēju. Kāpēc tirgotājam liegt iespēju vienu veida preces pārdot gan nacionālā valūtā, gan euro. Tu kā Latvijas iemītnieks braucot uz ārzemēm izmaini savu naudu uz euro un mierīgi ceļo pa ES teritoriju, jo zini kad par to naudu tev visur apkalpos. Bet algu savā valstī protams saņem nacionālā naudā. Sanāks tā kad euro paliks kā valūta, bet nenomāks valsti finansiāli. Kāpēc Latvijā sākās krīze? Pirmkār Latvijā nav rūpniecības. Otrkārt lielāko daļu ko varētu saražot paši iepērk. Treškārt imports pārsniedz eksportu. No kurienes rodas tā nauda par ko veikt importu? No tā ko valsts eksportē, no tā ko valsts ieksē tūrizmā un tranzīta pakalpojumos. Citi ienākumu nav! Tagad iestājoties euro zonā, Latvijai pastāvēs risks, kad nauda būs uz kontiem, bet paņmet to nevarēs. Tas notika ar Kipru, jo tur kontos ir nauda, bet seifos tās nav. Kur palika? Nav ne jausmas, bet zinu tikai to kad tur tās nekad nav bijis. Šodienas virtuālie naudas pārvedumi ir ērti un ekanomiski vienas valsts robežās, jo komerc bankas savos seifos drīkst uzglabāt noteiktu naudas daudzumu, bet vis kas ir pāri taj normai tiek nodota valsts bankas seifos. Līdz ar to nauda pārvietojas arī fiziski. Veicot pārvedumu no vienas valsts uz otru, ciparos nauda pārceļo, bet fiziski tā paliek uz vietas. Tieši tas notika ar Kipru, kontos nauda skaitās, bet reāli to nav.
Esot euro zonai šis risks itkā varētu samazināties jo nauda ceļotu ar iedzīvotāju palīdzību. Bet vienalga pastāv risks kad kādā no šo valstu teritorijām šī nauda nosēžas vairāk kā reāli tai ir materiālais segums. Un tad iestāsies problēmas. Euro var būt kā ES valūta starpvalstiskos darījumos, bet taj nebija jāpārņem katru valstu iekšējo finasu sistēmu. Pirms euro šo funkciju pildīja $ASV un Vācijas marka, jo šī valsts bija un arī vēl ir vadošā valsts ES teritorijā kur ekanomika ražojumu apjomā ir vis augstākā. Tieši šī trūkuma dēļ kad Latvijā nav ražotnes lats arī nav spējis sevi parādīt kā starptautisku valūtu. Latvijai iestāties euro zonā ir tas pats kas laprātīgi ieligt karātavu cilpā galvu! Var jau paveikties kad cilpa nenolauž sprandu, bet tikai žņaugs un kāds to auklu nogriezīs, bet labāk jau ir nemaz nebāst galvu cilpā.

0
0
Atbildēt

0

inta_s 09.05.2013. 12.28

Var jau meģināt dzīt šo propogandu ka viss kārtībā un viss uzlabojas. Taču realitāte no tā nemainās, IKP kritums turpinās, bezdarbs un parāds aug.

http://www.zerohedge.com/news/2013-02-28/icecap-asset-management-worst-over

Vācijas valdības padomnieks ekonomikā vairāk par 5 gadiem euro zonai nedod:
http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/10015593/Euro-may-only-last-five-years-says-senior-German-government-advisor.html

Un tas pats Vācijas finanšu miistrs kas atbalstīja euro un ieviesa to Vācijā nu piedāvā šķirties šai savienībai un lai atgriežas pie savām valūtām:
http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/10039329/German-euro-founder-calls-for-catastrophic-currency-to-be-broken-up.html

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu