Baltkrievu nacionālais karogs izraisa skandālu hokeja čempionātā • IR.lv

Baltkrievu nacionālais karogs izraisa skandālu hokeja čempionātā

37
Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko. Foto: AFP/LETA

Zviedri izdabā Lukašenko, kas aizliedzis baltkrievu vēsturiskās nacionālās simbolikas izmantošanu

Baltkrievu vēsturiskais nacionālais karogs izraisījis skandālu pasaules hokeja čempionātā, jo organizatori centušies nepieļaut tā izmantošanu, savā interneta vietnē ziņo baltkrievu trimdas radiostacija “Euroradio”.

Baltkrievijas un Čehijas izlašu mača laikā piektdienas vakarā baltkrievu līdzjutēji virs tribīnēm pacēla milzīgu balti-sarkani-baltu karogu, kas tiek uzskatīts par vēsturisko nacionālo karogu un kalpoja par neatkarīgās Baltkrievijas valsts karogu laikā no 1918. līdz 1919.gadam, kā arī no 1991. līdz 1995.gadam, ziņo LETA.

1995.gadā Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko organizēja referendumu, kura rezultātā vēsturiskais nacionālais karogs tika aizstāts ar modificētu Baltkrievijas PSR karogu. Pret komunistiskā režīma reliktu tika nomainīts arī vēsturiskais Baltkrievijas ģerbonis, kuru piektdien arī varēja manīt uz baltkrievu līdzjutēju turētajiem plakātiem.

Tagad vēsturiskās nacionālās simbolikas lietošana Baltkrievijā faktiski ir aizliegta, un par to iespējams nonākt pat ieslodzījumā.

Taču piektdien baltkrievi varēja aizliegtos simbolus vērot valsts televīzijā, kas pārraidīja mača tiešo translāciju.

Čempionāta organizatori no Zviedrijas puses nosūtīja uz tribīnēm policiju, lai Minskas režīmam nepatīkamos simbolus aizvāktu, un baltkrievu līdzjutējus nācās aizstāvēt vietējiem zviedru skatītājiem, “Euroradio” pastāstīja organizācijas “Baltkrievijas nacionālā atmiņa” vadītājs Anatolijs Mihnovecs, kas personīgi bija iesaistīts konfliktā ar zviedru varasiestādēm.

Organizatori norādījuši, ka karogi esot politiska simbolika, kuras izmantošana čempionāta laikā neesot pieļaujama.

Lai gan piektdienas mača laikā, pateicoties tam, ka iejaucās zviedru līdzjutēji, baltkrievu nacionālie karogi tribīnēs palika līdz pat spēles beigām, organizatori paziņojuši, ka turpmāk baltkrievu līdzjutēji ar nacionālo simboliku spēļu norises vietās vairs netikšot ielaisti.

Zviedrijas parlamenta deputāts Kristiāns Holms, kas pārstāv centriski labējo Mēreno partiju, savā “Facebook” vietnē paziņojis, ka čempionāta organizatoru centieni aizliegt baltkrievu nacionālo karogu ir apkaunojoši.

Piektdienas spēlē ar rezultātu 2:0 (1:0, 0:0, 1:0) uzvarēja tomēr Čehijas izlase.

 

Komentāri (37)

dzintarz 04.05.2013. 11.36

Sviedri māk iztapt īpaši labi. Īpaši visādām mērgļuvalstīm.

Atcerēsimies nožēlojami prettiesisko latvju leģionāru izdošanu 1946.gadā.

+24
-5
Atbildēt

4

    Sandris Maziks > dzintarz 04.05.2013. 23.12

    S&M
    Ar fašistu mērgli, Lukašenko, viss skaidrs, jautājumu nav. Kā zviedri uzdrīkstējās ko tādu atļauties, viņi taču Lukašenko nav pakļauti? Būtu savu pedofīlus vairāk pieskatījuši, lai tie nekropļotu jauniešus.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Ojārs > dzintarz 04.05.2013. 16.51

    Vai spēlē, kur piedalās Ķīna, skatītāji izvilktu milzīgu Ķīnas Republikas (Taivānas) karogu?
    —————
    Tie ir pilnīgi atšķirīgi gadījumi. Baltkrievija ir Baltkrievija, bet Tu runā par dažādām valstīm

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > dzintarz 04.05.2013. 18.45

    Jā un nē, Ķīnas Republika (Taivāna) ir Ķīnas demokrātiskā (un visos laikos galēji labējā) valdība, kas kopš komunistu apvērsuma atrodas trimdā uz Taivānas salas. Būtībā ļoti līdzīga situācija kā ar abām Korejām un Vācijām. Savukārt Ķīnas Republikas valdības liktenis daudz neatšķiras no Latvijas valdības likteņa pirmā pasaules kara nobeigumā, kad tā bija trimdā uz kuģa. Atceramies, noliedzot Tibetas valsts vai Ķīnas Republikas tiesības uz pastāvēšanu, mēs noliedzam arī Latvijas Republikas rašanos.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > dzintarz 04.05.2013. 16.07

    Tad jau jāaizliedz visu valstu karogi.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

tuba76 04.05.2013. 22.28

Tiem, kas grib sekot notikumu attīstībai par šo tēmu.
http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/svenska-ishockeyfoerbundet-importerar-diktaturen-till-svenska-laektare-862443
„Zviedru hokeja federācija importē diktatūru uz zviedru tribīnēm.
Pirmdien ir kārta Zviedrijai – Baltkrievijai tikties hokeja PČ 2013. Pie arēnas pulcēsies zviedru cilvēktiesību aktīvisti ar balti-sarkani-baltiem karogiem un balti-sarkani-baltās drēbēs, lai izrādītu solidaritāti baltkrievu tautai un protestētu pret Zviedru hokeja federācijas nejēdzīgo lēmumu aizliegt tradicionālo nacionālo karogu iekšā arēnā. Mēs aicinām būt klāt presi. utt”

+13
-2
Atbildēt

0

anete_jekabsone 05.05.2013. 12.44

Interesanti, ka daudziem ir paskrējis garām fakts, ka tieši zviedru līdzjutēji bija tie, kas palīdzēja baltkrieviem tribīnēs palikt savās vietās. Cik daudz latviešu būtu gatavi darīt to pašu?

+11
-2
Atbildēt

1

    dro > anete_jekabsone 05.05.2013. 14.17

    anete_jekabsone. Precīzi. Gan IR, gan tviteris jūsmoja par pašu bāleliņu pazemošanu 16. martā, ko vēl sapņot, ka kāds Arēnā būtu aizstāvējis baltkrievus.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu