Baltkrievijā fotogrāfus tiesās par ekstrēmismu • IR.lv

Baltkrievijā fotogrāfus tiesās par ekstrēmismu

30
Fotogrāfijā, kas konkursā ieguva galveno balvu, redzami baltkrievu karavīri, skatoties vakara ziņu raidījumu. Tas ir obligāts pasākums visiem iesauktajiem. Šis ideoloģiskās audzināšanas paņēmiens Baltkrievijas armijā saglabājies vēl no padomju laikiem. Baltkrievija, Minskas apgabals, Borisova, 60.sakaru pulks 2010.gada 6.augustā. Foto autors – Sergejs Gudiļins

VDK nepatīk dokumentālo fotogrāfiju albums, kas „izkropļo Baltkrievijas dzīves īstenību”

Baltkrievijas Valsts drošības dienests vaino trīs fotogrāfus, kuri organizēja konkursu „Belarus Press Photo”, ekstrēmismā un „apzinātos izdomājumos par baltkrievu tautas dzīvi”. Jau noteikts tiesas datums – 17.aprīlis, vēsta BBC krievu dienests.

Izsaukumus ierasties tiesā saņēmuši Minskas fotogrāfi Jūlija Doroškeviča, Vadims Zamirovskis un Aleksandrs Vasjukovičs. Pavēstēs norādīts, ka viņiem tiesā jāierodas kā „ieinteresētām personām”.

Doroškeviča pieļauj, ka patiesībā tiks tiesāts viņu kopīgi veidotais fotoalbums „Baltkrievijas preses foto 2011″.

Baltkrievu fotogrāfu darbu izstādes pabijušas desmitiem Eiropas valstu pilsētās, visa albuma tirāža Baltkrievijā jau bija izpārdota, taču pēkšņi 41 eksemplārs tika aizturēts uz valsts robežas. Varas iestādes sāka interesēties par tā saturu un nozīmēja ekspertīzi, vēsta portāls “Newsru.com”.

Oficiālajā vēstulē, ko saņēmuši fotogrāfi, teikts, ka ekspertu komisija, ko izveidojusi Grodņas apgabala Valsts drošības komitejas pārvalde, fotoalbumā konstatējuši „Baltkrievijas Republikas dzīves īstenības apzinātus izkropļojumus”, kas “pazemo nacionālo godu un Baltkrievijas Republikas pilsoņu cieņu”.

Norādīts arī, ka fotoalbums atspoguļo tikai negatīvus dzīves aspektus, kas atbilst tā autoru personīgajām iedomām un izdomājumiem.

„Neuzskatu šo fotoalbumu par ekstrēmistisku. Dokumentālā fotogrāfija atspoguļo īstenību tādu, kāda tā ir. Konkursā „Belarus Press Photo” un albumā, kurā apkopoti tā uzvarētāju darbi, ir astoņas rubrikas un ļoti atšķirīgi darbi – ir daba, ir portreti, sports, visa aizvadītā gada daudzveidība,” saka konkursa organizatore un albuma redaktore Jūlija Doroškeviča.

Tiesai būs jālemj, vai fotoalbuma saturs patiesi aizskar un pazemo Baltkrievijas pilsoņu godu un cieņu, vai tur var saskatīt ekstrēmisma pazīmes. Baltkrievijas VDK, atsaucoties uz likumu „Par pretdarbību ekstrēmismam”, jau paziņojusi, ka nozieguma sastāva pazīmes ir acīm redzamas.

Visas fotogrāfijas varat skatīties šeit.

Komentāri (30)

mariam 08.04.2013. 09.54

Reizām arī Latvijā par kādiem fotogrāfu vai kinodokumentālistu darbiem dzirdēts, ka tie meklējot un rādot tikai negatīvo, tumšo utml. Bet nu – Latvijā tādu viedokli var ņemt vai neņemt vērā, var pasmiet vai kā citādi reaģēt.. Bet, redz, Baltkrievijā tādi pārmetumi un apsūdzības – tas jau ir nopietni. Slima valsts, ko citu lai tur saka.

+3
0
Atbildēt

0

Kaspars Špūle 07.04.2013. 11.54

Baltkrievu fotogrāfu darbu izstādes pabijušas desmitiem Eiropas valstu pilsētās, visa albuma tirāža Baltkrievijā jau bija izpārdota, taču pēkšņi 41 eksemplārs tika aizturēts uz valsts robežas.
——
Minēto 41 eksemplāru aizturēja, kad to veda iekšā Baltkrievijā no Lietuvas.
Droši vien “tamizdats”.
http://euroradio.fm/ru/report/ekspert-kgb-ob-albome-belarus-press-photo-mne-ponravilis-fotografii

+1
0
Atbildēt

0

Sandris Maziks 07.04.2013. 11.48

Fotogrāfa profesija Baltkrievijā ir ne tikai ekstrēmistiska bet arī ekstremālistiska, gluži tāpat kā Latvijā žurnālistu profesija.

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu