Latvijā nepieciešama pārdomāta elektrības tirgus liberalizācija • IR.lv

Latvijā nepieciešama pārdomāta elektrības tirgus liberalizācija

10
Foto: Gints Ivuškāns, F64
Jānis Bethers

 

Pilnai Latvijas elektroenerģijas tirgus atvēršanai jābūt īstenotai pārdomāti, lai tā kalpotu patērētāju interesēm – iespējami plašs piedāvājumu klāsts, ko nodrošinātu aktīva konkurence starp tirgotājiem. Kā būtiski priekšnosacījumi pārdomātai tirgus atvēršanai ir savlaicīgi izstrādāta likumdošana, datu apmaiņas IT infrastruktūra starp tirgotājiem un pārvades tīklu, kā arī sabiedrības izglītošana par gaidāmajām izmaiņām.

Pašlaik savlaicīgi plānotais, bet realizācijā aizkavētais tirgus liberalizācijas process uzrāda iesāktu darbu pie likumdošanas izmaiņu izstrādes un Sadales tīkla datu apmaiņas sistēmas izveides, savukārt sabiedrības informēšana joprojām ir atstāta novārtā.

Ņemot vērā pašlaik izveidojušos situāciju ar prognozējamo elektrības izmaksu pieaugumu, likvidējot gala tarifu, un vienlaikus daudzajiem priekšdarbiem, kas vēl jāveic Latvijas tirgus liberalizācijai, ekonomikas ministra lēmums nesasteigt šo procesu ir sabiedrības interesēs.

Tirgus atvēršana jāveic pēc strukturēta plāna, kas sākotnēji paredzētu sakārtot nozīmīgākos jautājumus, kuri ietekmēs elektrības izmaksas gala patērētājam un pēcāk veikt sabiedrības informēšanas kampaņu par gaidāmajām pārmaiņām. Tirgus atvēršanas brīdī visām iesaistītajām pusēm jābūt vienādās pozīcijās – tirgotājiem skaidri noteikumi, patērētājiem zināšanas par tirgus funkcijām un iespējām. Tādējādi varētu izvairīties no “pēdējā brīža” risinājumiem jomā, kas ietekmē katru Latvijas mājsaimniecību.

Ir jau marta beigas un pie pašreizējās tirgus atvēršanas procesa virzības var paredzēt, ka 1. septembrī nemaz nebūtu sagaidāma aktīva tirgotāju konkurence un līdz ar to arī patērētājiem pievilcīgi piedāvājumi. Visu tirgus dalībnieku interesēs ir, lai uzsāktie sagatavošanās darbi tiktu paveikti maksimāli kvalitatīvi un pārdomāti, lai tirgus atvēršana būtu strukturēts process, nevis eksperiments gan patērētājiem, gan tirgotājiem.

Autors ir SIA Enefit valdes priekšsēdētājs

 

Komentāri (10)

sausins 27.03.2013. 16.19

Un ko es šodien izlasu :

Vienlaikus ekonomikas ministrs pauž nožēlu, ka, neskatoties uz ekspertu brīdinājumiem, Ekonomikas ministrijas administratīvā vadība jau sākotnējos atzinumos cenu pieauguma risku detalizētu analīzi nebija iekļāvusi un tas tika darīts pēdējā brīdi. Tāpēc, lai nodrošinātu plānveidīgu un sagatavotu elektroenerģijas tirgus atvēršanu, kas sniegs ieguvumus Latvijas mājsaimniecībām un neradīs būtiskus maksātspējas pasliktināšanās riskus,ekonomikas ministrs D.Pavļuts ir uzdevis Ekonomikas ministrijas valsts sekretāram Jurim Pūcem izveidot visu iesaistīto pušu darba grupu, kurai līdz 2013.gada 1.jūlijam ir jāsagatavo detalizēts rīcības plāns un informatīvais ziņojums Ministru kabinetam, kā Latvijā notiks un tiks nodrošināta pārdomāta un labi vadīta visu mājsaimniecību dalība elektrības brīvajā tirgū.

Vai mums parādījusies jauna ” raķete” ekonomikas ministra personā.?!?!?!?
Ja tirgu grib atvērt š.g. 1. septembrī, tad pēc procedūras izvēle būs jāizdara līdz 10. augustam, bet ministrs 1. jūlijā vēl tikai gatavojas par to ziņot valdībā ?!?!!?

+1
0
Atbildēt

0

juhans 26.03.2013. 19.41

Kā tas ir ar Igauniju? Vai tur jau tirgus liberalizācija šādā līmenī ir vai nav notikusi no š.g. 1. janvāra?

0
0
Atbildēt

3

    sausins > juhans 27.03.2013. 09.33

    Paldies par informāciju !

    0
    0
    Atbildēt

    0

    sausins > juhans 26.03.2013. 23.42

    Igaunijā elektroenerģijas tirgus ir atvērts pilnībā no š.g. 1. janvāra.
    Man arī būtu interesanti uzzināt kā šis process tika pie viņiem organizēts un kā tas praktiski darbojas, cik pie viņiem ir reālo tirgotāju un ar ko atšķiras to piedāvājumi un kādi ir mājsaimniecību patērētāju viedokļi par šo procesu.

    Man subjektīvi šķiet, ka Igaunijā situācija ar enerģētikas politiku un tās praktiskajām izpausmēm ir labāka kā pie mums, sekojošu iemeslu dēļ:
    1.viņi nav centušies pašmērķīgi kļūt par “zaļāko valsti pasaulē”;
    2.Viņi paši saražo vairāk kā patērē;
    3.Viņiem jau ir viens starpsavienojums ar Somiju un tūlīt būs otrs !

    Tieši tāpēc viņi ir varējuši atļauties tirgus atvēršanu nepārvērst par “astes ciršanu pa gabaliņiem” !

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Mairita Kazāka > juhans 27.03.2013. 07.47

    Ja ir interese par Igaunijas tirgus atvēršanu, iesaku izpētīt Igaunijas Ekonomikas ministrijas izveidoto atvērtā tirgus mājaslapu (http://avatud2013.ee/ru/ ). Šī interneta vietne bija daļa no informatīvās kampaņas un sāka darboties aptuveni gadu pirms tirgus atvēršanas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu