Ko pārmet AIP augstskolu vērtēšanā? • IR.lv

Ko pārmet AIP augstskolu vērtēšanā?

20
Foto: Edijs Pālens, LETA

Žurnāls „Ir” atklāj studiju programmu vērtējuma galvenās problēmas

Augstākās izglītības padomes (AIP) vadītājs Jānis Vētra noslēdzis līgumu ar kādu lietuviešu ekspertu divas dienas pirms šīs kandidatūras elektroniskas saskaņošanas ar AIP, ko var traktēt kā dienesta pilnvaru pārsniegšanu. Tas ir tikai viens no auditoru pārmetumiem Vētram Izglītības un zinātnes ministrijas pasūtītajā auditā par augstākās izglītības studiju programmu novērtēšanu.

Žurnāls „Ir” ceturtdien raksta par auditorfirmas „Deloitte Latvia” ziņojumā konstatētajām galvenajām studiju programmas izvērtējumā konstatētajām problēmām. Neatkarīgie auditori apšauba studiju novērtējuma kvalitāti un vispirms jau metodoloģiju, kas neparedz stingrus ziņojumu formātus un laika grafikus.

Savukārt ekspertu atlase nav notikusi saskaņā ar apstiprināto kārtību un kvalitātes vadlīnijām, auditori norāda, ka vairākiem ekspertiem ir interešu konflikti, bet 10 gadījumos tie ir pat būtiski.

Auditori norāda, ka nav pārbaudīta pamatinformācija, ko par attiecīgo studiju programmu sniegusi pati augstskola, savukārt ekspertu pirmsziņojumi vispār neeksistē. Vairākumā no analizētajiem virzieniem trūkst individuālo anketu, kurā katram ekspertam pēc 62 kritērijiem jānovērtē studiju programma, bet kopējās anketas esot aizpildītas pavirši, ziņojumi parakstīti atrauti no ziņojumu satura – uz atsevišķām lapām. Turklāt eksperti esot parakstījušies pirms ziņojumu sagatavošanas.

Konstatēts arī, ka neatbilst parakstu un faktisko ekspertu skaits, no 28 ziņojumiem pieciem parakstu ir mazāk, trim – vairāk, nekā apstiprināts, vairākos gadījumos eksperti nesakrīt ar apstiprinātajiem, raksta žurnāls „Ir”.

Par attieksmi, kā notikusi studiju programmu akreditācija, liecina arī tāds piemērs, ka 21 no 287 ekspertiem nebija ielogojies pētījuma datubāzē un iepazinies ar augstskolu sniegto informāciju.

Tagad IZM akreditācijas procesu nolēmusi uzticēt Vācijas aģentūrai, taču līgums ar to vēl nav parakstīts.

Vairāk lasiet žurnāla „Ir” rakstā „Ķēdes reakcija” šeit.

 

Komentāri (20)

Uldis Babris 28.02.2013. 10.41

Tas ir balagāns, nevis studiju programmu vērtējums!

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu