Vēsturiskā samierināšana: ideja, panākumi un atšķirības • IR.lv

Vēsturiskā samierināšana: ideja, panākumi un atšķirības

88
1962.gada 8.jūlijs Reimsas katedrālē - Vācijas kanclers Konrāds Adenauers (no kreisās) un Francijas prezidents Šarls de Golls. Foto: AFP/LETA
Ainārs Lerhis

Vēsturiskā samierināšana var notikt tikai uz taisnīguma un patiesības pamatiem

Pavisam nesen – 22.janvārī – Berlīnē un Parīzē svinēja 1963.gadā noslēgtā Vācijas Federatīvās Republikas un Francijas sadarbības līguma jeb t.s. Elizejas līguma 50. gadadienu. Tālaika VFR kancleram Konrādam Adenaueram un Francijas prezidentam Šarlam de Gollam parakstot šo līgumu, abas valstis ielika spēcīgus pamatus turpmākajai sadarbībai.

Elizejas līgums vairākkārt pieminēts kā pozitīvs vēsturiska izlīguma un samierināšanas paraugs aizvadītā gada decembra vidū Vīnē notikušajā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) rīkotajā konferencē “Ceļā uz samierināšanas stratēģiju EDSO telpā” par valstu un nāciju vēsturiskās samierināšanas jautājumiem. Šajā pasākumā liels uzsvars tika likts uz samierināšanas veiksmīgo gadījumu (Vācijas – Francijas, Krievijas – Polijas) popularizēšanu. Vēsturiskās samierināšanas centieni tomēr ir noritējuši ar dažādām sekmēm, un vēstures jautājumiem ir zināma nozīme arī Baltijas valstu un Krievijas attiecībās.

Elizejas līgums ir bijis vēsturisks – tas iezīmēja abu nāciju un valstu, kuras agrākajos gadsimtos bija daudz karojušas savā starpā, vēsturisko samierināšanu. 75 gadu laikā (1870-1945) abas tautas un valstis bija pieredzējušas trīs asiņainus karus – Francijas-Prūsijas karu, Pirmo un Otro pasaules karu.

Kā kopīgā vēstījumā janvāra otrajā pusē uzsvēra Vācijas ārlietu ministrs Gvido Vestervelle un Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss, gadsimtiem ilgi viņu pārstāvētās valstis ir bijušas sāncenses un pretinieces, pat vislielākās ienaidnieces. Elizejas līgumā abas valstis apņēmās saskaņot pozīcijas visos galvenajos ekonomikas, politikas un kultūras jautājumos; līguma būtība bija izlīgums, jaunatne, solidaritāte un Eiropa.

Ministri secināja, ka “no gadsimtiem sena naida var izveidoties dziļa draudzība, kas atspoguļojas globālā mērogā – tāds ir Elizejas līguma vēstījums. Izlīgums starp vāciešiem un frančiem ir bijis veiksmīgs”.

Būtisks ir atzinums, ka abu valstu draudzība balstās uz kopīgām vērtībām: “Pagājušajos 50 gados gan Vācijai, gan Francijai ir bijuši arī atšķirīgi priekšstati par to, kā rast risinājumu abām pusēm svarīgiem jautājumiem. Bet mēs ne vienu reizi vien esam apliecinājuši, ka spējam izprast otras puses pozīciju un esam gatavi meklēt abām pusēm pieņemamu risinājumu.”

Tagad vēsturiskās samierināšanas jautājumi ir daļa no Eiroatlantiskās drošības iniciatīvas (Euro-Atlantic Security Initiative; EASI), kas paredz ideju EDSO dalībvalstīm līdz 2015.gadam vienoties par “Eiropas drošības kopienu” (security community). Šo ideju sevišķi atbalsta Karnegi fonds. Konferenci rīkoja EDSO Konfliktu novēršanas centrs. Tā pulcināja politiķus, diplomātus, akadēmisko iestāžu un nevalstisko organizāciju pārstāvjus.

Kā Vīnē notikušajā konferencē tika konstatēts, vēstures skaidrošana un valstu un tautu samierināšana var prasīt pat vairāku paaudžu dzīves laiku. Tika uzsvērts, ka ilgtermiņa samierināšana kalpo konfliktu novēršanai nākotnē, un abpusējos centienos salīdzinoši vieglāk ir panākt vēsturisku izlīgumu starp valstu valdībām, vadītājiem (starpvalstu izlīgumi).

Daudz lielākas pūles ir jāpieliek, lai vēsturiskas samierināšanas procesi notiktu arī attiecīgo valstu sabiedrībās.

Daudz tika pieminēta Krievijas un Polijas pieredze abu valstu sarežģīto, grūto jautājumu grupas darbībā – šīs grupas eksperti darbojušies ne tik daudz ar faktu noskaidrošanu, cik ar smagiem vēstures jautājumiem, to izskaidrošanu, viedokļa veidošanu sabiedrībā. No poļu viedokļa, problēma bijusi tā, kādā veidā sasniegt Krievijas iedzīvotāju prātus, lai viņiem pastāstītu par savām izjūtām sakarā ar Katiņas traģēdiju. Palīdzējis tas, ka Krievijas televīzijā tika rādīta Andžeja Vajdas filma par Katiņu. Konferencē Krievijas pārstāvji atzina, ka šī filma demonstrēta pēc tam, kad atbalstu šai iniciatīvai bija paudis prezidents V.Putins un līdz ar to Krievijas sabiedrībā izbeigušās spekulācijas par Katiņas nozieguma jautājumu.

Tika izteikti viedokļi, ka samierināšana ir galvenokārt divpusējs (starpvalstu) process, jo mūsdienu konfliktiem parasti ir dziļas saknes vēsturē. Svarīga šajā procesā būtu masu mediju, izglītības loma, jo tie varētu dot pat lielāku ieguldījumu nekā valstu divpusējas sarunas valdību līmenī. Vairāki konferences dalībnieki savās runās uzsvēra, ka populārs ir uzskats, ka samierināšana attiecas uz pagātnes notikumu vērtējumu. Bet tā attiecas arī uz jauno valstu identitātes meklējumiem.

Izšķirīgais ir sadarbības gars nākotnei, ko iemāca un ieaudzina jaunatnei.

Konferencē tika izteiktas vairākas idejas. Polijas pārstāvis A.Rotfelds izteicās, ka EDSO varētu palīdzēt novākt vēsturiskos šķēršļus starp valstīm, arī starp Baltijas valstīm un Krieviju. Bet katrā gadījumā esot jāmeklē “individuālas pieejas”. EDSO Cilvēktiesību un demokrātisko institūciju biroja direktors Janezs Lenarčičs konstatēja, ka vēsturiskajai samierināšanai ir bijuši labi rezultāti tur, kur pagātnes noziegumi ir bijuši atklāti izrunāti – ļoti svarīgs ir taisnīgums.

Tika uzsvērts, ka sekmīgajos vēsturiskās samierināšanas gadījumos liela nozīme ir bijusi valstu vadītāju iniciatīvai. Savukārt masu medijiem samierināšanas procesā ir tāda nozīme, ka tie var šo procesu veicināt vai arī gluži otrādi – būt destruktīvi un naidīgi.

Arī raksta autoram bija iespēja īsā uzrunā debatēs izteikt dažus priekšlikumus. Pirmkārt, tā kā Latvija, tāpat kā daudzas citas Centrālās un Austrumeiropas valstis, Otrā pasaules kara laikā ir cietušas no diviem totalitāriem režīmiem, vēsturiskās samierināšanas procesā svarīgs ir ne tikai nacisma, bet arī komunisma totalitārā režīma nosodījums (tika norādīts, ka komunisma upuri nav saņēmuši pat morālu gandarījumu par savām ciešanām).

Otrkārt, vēsturiskās samierināšanas procesā ir nepieciešamas vairākas darbības, sākot ar pašu noziegumu faktu atzīšanu un beidzot ar to nožēlošanu un zaudējumu atlīdzināšanu.

Vēsturiskā samierināšana var notikt tikai uz taisnīguma un patiesības pamatiem, tāpēc ir svarīgi atvērt arhīvus, lai noskaidrotu patiesību.

Nav pieļaujama prakse, ka notiek atsevišķu politiski angažētu vēsturnieku pielaišana pie slēgtiem arhīviem, kuri šādu arhīvu dokumentus izmanto politiskiem nolūkiem, dokumentus “izraujot no konteksta”; tāpat nav pieļaujams relativizēt komunistu noziegumus, atsaucoties uz nacistu noziegumiem.

Konferences noslēgumā organizatori uzsvēra, ka vēsturiskā samierināšana ir viena no sastāvdaļām konfliktu risināšanā, kurā dažādām iniciatīvas grupām būtu aktīvi jāiesaista sabiedrība. Akadēmisko aprindu dalība ir svarīga faktu noskaidrošanā. Vācijas pārstāvniecības EDSO darbinieks uzsvēra saistību: “Fakti, patiesība, taisnīgums” – kamēr nav noskaidrota patiesība, tikmēr vēsturiskā samierināšanās nevar notikt. Daudzi runātāji uzsvēra arhīvu pieejamības jautājumu, kas nepieciešams, lai vispār noskaidrotu vēsturisko patiesību.

Vairāki runātāji norādīja, ka vēsturiskās samierināšanas jautājums ir tāds, ar ko EDSO agrāk nav nodarbojusies; šos jautājumus būtu jāturpina apspriest un jāsarīko jauna EDSO konference.

No vairākiem pasākumā dzirdētiem izteikumiem bija iespējams gūt apstiprinājumu tam, ka izšķirīga nozīme Krievijas vēsturiskās samierināšanās attiecībās ar konkrētu valsti ir Krievijas augstākās politiskās vadības lēmumam. Ja šāda “zaļā gaisma” vēsturiskās patiesības atzīšanai kādā konkrētā jautājumā tiek dota, tad Krievijas iedzīvotāji tiek iepazīstināti ar citu valstu sabiedrību atšķirīgo nostāju un tās pamatojumu.

Tomēr jākonstatē, ka Krievijas nostāja vēstures jautājumos pret Baltijas valstīm un citām bijušās PSRS republikām joprojām ir citādāka nekā pret Poliju. Savulaik ļoti sakāpinātā reakcija par filmu “Padomju stāsts” parādīja, ka Krievijas oficiālā attieksme pret daudzu vēstures faktu atzīšanu un vēsturisko samierināšanu postpadomju telpā, to skaitā Baltijas valstu virzienā, saglabājas krietni atšķirīga nekā Polijas virzienā. Nelabvēlīgāka nostāja saglabājas, iespējams, tāpēc, ka Krievija vēlas atgūt ietekmi bijušajā PSRS teritorijā, bet, kā zināms, Polija nebija PSRS sastāvā.

Vai bijušās PSRS robežas joprojām iezīmē “sarkano līniju” vēsturiskās patiesības atzīšanas jautājumā?

Autors ir LU Latvijas vēstures institūta vadošais pētnieks

 

Komentāri (88)

gliters 05.02.2013. 10.56

Par Poliju autors varētu tā kā izmantot izdevību paklusēt. Poļu delegācijas slepkavība 2010.g. aprīlī arī notika “izlīguma” ietvaros?
Kas attiecas uz “vēsturiskās patiesības” noskaidrošanu, tad te ir V. Suvorova raksts par to, cik Krievija šajā ziņā ir “pretīmnākoša”:
http://www.ipvnews.org/pandora_article02012013_2.php
Un Krievijas finansētais EDSO jau nu būs tie īstie ieinteresētie patiesībā un taisnīgumā… Jā, jā ticu… Ziemassvētku vecītim arī ticu…

+19
-2
Atbildēt

13

    dace_roze_lmt_lv > gliters 05.02.2013. 11.08

    “zirnekliene Šeloba
    Un Krievijas finansētais EDSO jau nu būs tie īstie ieinteresētie patiesībā un taisnīgumā.”

    Bet EDSO taču daudz lielākā mērā finansē Vācija, Francija un Skandināvija, kāpēc tad jūs piešķirat tik lielu ietekmi samērā nelielai Krievijas daļai EDSO finansēšanā?

    Jā, es zinu, esat īstās Latvijas valsts īstā patriote, tāpēc arī melojat.

    Vēlos uzteikt jūsu centību, esat malace, es jau sen jūs novēroju.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > gliters 05.02.2013. 12.40

    Viņai ir naids pret krieviem, ar to viņai pietiek.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > gliters 05.02.2013. 20.45

    nulle
    “Gan Krievijas, gan Polijas puse atzina ka cēlonis bija pilota kļūda.”

    Teroristu banda НКВД-РПЦ un poļševiki, terora akta līdzdalībnieki, Tusks un Komarovskis atzina…

    Neviens man pazīstams polis neko tādu nav atzinis, neviens neatkarīgs Polijas izdevums nav atzinis.
    Ja iziesi no hipnozes, uzraksti http://www.kavkaz.org.uk/russ/ meklēt “КАТЫНЬ-2” un saņemsi neskaitāmus rakstus, kas apliecina krievu drausmīgo terora aktu, kā arī atsauces uz dažādām publikācijām.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > gliters 06.02.2013. 17.25

    Tā nu tas “nulle” tev lasīs poliski :)

    Smolensk victims’ lungs were destroyed
    http://freepl.info/3803-smolensk-victims-lungs-were-destroyed

    Miller’s Committee told lies about Smolensk birch tree
    http://freepl.info/3796-miller-s-committee-told-lies-about-smolensk-birch-tree

    Modelling the crash scene – sensational ducument of the Russian offcials
    http://freepl.info/3764-modelling-crash-scene-sensational-ducument-russian-offcials

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > gliters 06.02.2013. 00.36

    nulle: Ļoti nopietnas apsūdzības.
    ———–
    Va vellos, kas par prokurora toni!
    Nevis “nulle”, bet gatavais Višinskis :D

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > gliters 05.02.2013. 15.12

    Visi, pat Šreks ar ģērboni, visu saprot, tik “nulles” paļāvīgi gaida, kad Putins viņiem kaut ko “pierādīs” :)

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 05.02.2013. 14.35

    Kad ASV pilnībā izbeigs savu reload politiku attiecībā pret Krieviju un atbalstīs Polijas opozīciju, kas to vien dara, kā cenšas panākt starptautisku šī “negadījuma” izmeklēšanu, tad ir 99,9999% varbūtība, ka šis “nelaimes gadījums” pārtaps par noziegumu. Ja šāds pavērsiens nebūs, tad šī traģēdija tā arī paliks “nelaimes gadījums” vēl jo vairāk tāpēc, ka lielākā daļa lietisko pierādījumu ir Krievijas teritorijā un tātad Krievijas kontrolē.
    Ģeopolitika…

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 05.02.2013. 16.05

    Protams, protams… Lielākā daļa poļu, kas netic (un pamatoti) nelaimes gadījuma versijai, arī ir “nacionālpajoliņi”?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 05.02.2013. 13.20

    Un, cik zinu, Polijas prokuratūra vēl nav oficiāli noraidījusi nevienu versiju.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > gliters 05.02.2013. 12.46

    Pacieties, nulle.
    Gan Krievijas, gan Polijas prokuratūra turpina izmeklēšanu.
    Bet tādi sazvērestības teoriju izplatītāji kā tu jau to nemaz nezina.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > gliters 05.02.2013. 11.07

    z.Š.: Poļu delegācijas slepkavība 2010.g. aprīlī arī notika “izlīguma” ietvaros?
    ———-
    Poļu publicistikā ir populārs jēdziens “mord założycielski” – “pamatu ielikšana ar masu slepkavību” (aptuvens tulkojums). To mēdz attiecināt gan uz Katiņu, gan uz Smoļensku. IMHO, otrajā gadījumā simboliski ielika pamatus tagadējai pasaules kārtībai.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 05.02.2013. 12.06

    Un kāpēc tāda, es pat teiktu, reliģioza pārliecība, ka tā var būt tikai “konspirācijas teorija”, nevis rūpīgi izplānots noziegums? Tas nevar būt, jo tas nevar būt?
    Ja savulaik Rjazaņā cilvēki nebūtu pamanījuši, ka viņu apdzīvotajās daudzstāvenēs notiek aizdomīgas darbības – kaut kas tiek nests pagrabos iekšā un nebūtu sacēluši trauksmi, tad arī fakts, ka FDD ir spridzinājis mājas, lai šos sprādzienus pierakstītu čečenu teroristiem, tiktu saukts par “konspirācijas teoriju”.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 05.02.2013. 10.56

……vēsturiskajai samierināšanai ir bijuši labi rezultāti tur, kur pagātnes noziegumi ir bijuši atklāti izrunāti – ļoti svarīgs ir taisnīgums… +++ tas nozīmē, ka nekāda ” vēsturiskā samierināšana” starp Latviju un Krieviju nesanāks. Lai kaut kas tāds notiktu, Krievijai ir jāatzīst Latvijas okupāciju, lai Krievija atzītu Baltijas valstu okupāciju, ir jāmainās Kremļa domāšanai, lai tas notiktu – vispirms domāšanai ir jāmainās pārliecinošam vairākumam Krievijas iedzīvotāju, kas nav reāli.

+18
-1
Atbildēt

9

    Signija Aizpuriete > buchamona 05.02.2013. 11.04

    ——– Pirmais solis SALIEDĒŠANĀS virzienā, ņemot vērā Francijas un Vācijas veiksmīgo piemēru, – ir “Eiropas dienas” pasludināšana par oficiālo svētku brīvdienu Latvijā.
    Lai 9. maijs kļūst par kopējiem miera un draudzības svētkiem no Atlantijas okeāna līdz pat Urālu kalniem.

    Lai dzīvo vienotā Eiropa!

    Happy Europe Day!
    http://www.youtube.com/watch?v=-vCHJ1oo44A&noredirect=1

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > buchamona 05.02.2013. 11.36

    ——–rinķī apkārt: “(..)

    Savkārt Eiropā atzīmētajam 9. maijam ir pavisam cits saturs, citas saknes -.
    =============================================================================
    “Mūsu”, “tīro dzintaru”, saknes stiepjas no 1943.g.10.februāra pavēles:

    ” Pavēlu izveidot Latviešu SS-brīvprātīgo leģionu. Vienības lielums un veids atkarīgs no rīcībā esošo latviešu vīru skaita. Ādolfs Hitlers. ”

    – Tad nu 10. februārī aiz nolendorfiem, lerhiem, neiburgiem u.c. zelčiem un daukštiem, ar dziesmu pa Rīgas centru maršēsim:

    “Brašā gaitā / raitā solī, / Dosimies uz austrumiem /
    Zvērests viens mūs visus saista / Atmaksāt reiz naidniekam.”

    http://www.youtube.com/watch?v=DDRwr9HwEfQ

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > buchamona 05.02.2013. 11.20

    “rinķī apkārt lai Krievija atzītu Baltijas valstu okupāciju, ir jāmainās Kremļa domāšanai”

    Ātrāk Latvija kā valsts izbeigs savu eksistenci, ekonomiska migrācija, valsts joprojām vairāk tērē, nekā pelna, nav morāles un godīguma, un galvenais nav nākotnes. Tā ka kad Krievija būs atzinusi Pribaltikas okupāciju, Latvija jau būs Lietuvas sastāvā kā autonoms apgabals.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Kaspars > buchamona 07.02.2013. 20.32

    vispār jau 8. maijā WW-II beidzās, LR otreizējā okupācija sākās ar citu datumu. vai ne ar to, kura vārdā bija “Staburadze” nosaukta? jeb vai tas piemās okupācijas datums?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Egitazz > buchamona 05.02.2013. 20.38

    Kamēr aiz vēstures fakta atzīšanas stāv vēlme saņemt vairākus miljardus kompensāciju, neko Krievija neatzīst.
    Tas pats arī vietējo krievu pozīciju – ņemot vērā, ka aiz okupācijas atzīšanas slēpjas ne tikai vienkārši vēstures fakts, neviens nesteigsies atzīt okupāciju. Arī es, kaut anonīmi atzinu, ka notikusi okupācija, publiski neplānoju sekot Ēlertes aicinājumam atvainoties, jo ļoti iespējams, ka pēc tam sekos arī sekas

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 06.02.2013. 17.06

    edge_indran ——–
    Kopīgus svētkus Eiropa no Gibraltāra līdz pat Urāliem svinēs, kad pēdējais krievu augstmanis, pops un virsnieks būs izgājis cauri Tribunāla šķeldotājam un biogāzes reaktoram un būs likvidētas pēdējās tavas sugas liecības visā kontinentā.
    Ščočiks, es gan domāju, tas notiks ātrāk.
    http://www.7is7.com/otto/countdown.html?year=2021&month=04&date=16&hrs=0&ts=24&tz=UTC&min=0&sec=0&lang=ru&show=hms&mode=t&cdir=down&bgcolor=%23FFFFFF&fgcolor=%23000000& width=

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Egitazz > buchamona 05.02.2013. 21.17

    articulus100.
    Другое дело ты, гордый за своего героя Арайса

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 05.02.2013. 21.06

    kolpants
    “publiski neplānoju sekot Ēlertes aicinājumam atvainoties”

    Atvainošanas, tā ir augstāko organismu prerogatīve, tev, ka krievam atliks vien nest atbildību par visām krievu pastrādātām zvērības savā īsajā bet drausmīgi noziedzīgā un apkaunojošā vēsturē.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 05.02.2013. 11.19

    Nezaimo. 9. maija svinētāji Pārdaugavā atzīmē dienu, priecājas par datumu no kura sākās LR otreizējā okupācija, kuras raksturlielumi ir masu deportācijas, laupīšana (piespiedu kolektivizācija) un vardarbīga latviešu tautas rusifikācija.

    Savkārt Eiropā atzīmētajam 9. maijam ir pavisam cits saturs, citas saknes -1950. gada 9. maijā Francijas ārlietu ministrs izvirzīja ideju, kura ir materializējusies Eiropas Savienībā. Latvijas Republikas okupācija, staļinistu diktatūras ieviešana mūsu okupētās valsts teritorijā – to visu nevar salīdzināt ar Eiropas demokrātisko valstu savienību, par kādu ir kļuvusi ES. Ušakoviešiem neizdosies ” nomaskēties” zem ES karoga un tur svinēt savus asiņainos ” svētkus”.

    +15
    0
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 05.02.2013. 10.43

Nuja, ka „uz taisnīguma un patiesības pamatiem”! Tikai tā! Visiem zināms, ka Latvija un visa Pribalķika ir Krievijai NETAISNĪGI ATŅEMTAS.
Senkrievi kopš laika gala te dzīvoja, Pēteris no zviedriem nopirka, diženā tauta no Ivana Briesmīgā līdz Josifa Sarkanā laikiem neskaitāmas reizes asinis lēja (reizēm pat savas) – jāatdod un tad varēs pat samierināties. Būs tik dziļa draudzība, ka poļi skaudībā noskatīsies. Kopīgas vērtības – naids pret globalizāciju, eirokrātiem, citiem apspiedējiem, imperiālistiem, baņķieriem, sorosīdiem un citiem liberastiem – jau ir, vēl tik tā valoda jāpiekārto. EDSO palīdzēs, kā vienmēr.

+14
-1
Atbildēt

14

    Signija Aizpuriete > Aivars Krauklis 05.02.2013. 12.10

    ——
    Kādiem tādiem “mums”? Herberta Cukura slavētajiem un dievinātajiem? Grēksūdze/piedošanas lūgšana – tā ir individuāla lieta,- veikt vai neveikt -to katrs cilvēks pats brīvi var izlemt.
    Neviens var neprasīt un/vai censties “mūs” piespiest Latvijā 2. Pasaules kara laikā notikušo apjēgt:

    Rīgas ikdiena. Rīgas geto muzejs. Riga Ghetto Museum.

    http://www.youtube.com/watch?v=ixVSYn6c7Q8

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Aivars Krauklis 05.02.2013. 11.23

    ——
    Var īzvēlēties nākotnē ejamajam ceļam vienu no sen zināmajiem konceptiem, sen zināmajām atziņām:

    1. “Zobs pret zobu, acs pret aci”;
    2. “Piedodiet, un jums taps piedots”.

    – Pēc anti-komunistiskā puča uzvaras Maskavā 1991.g.21.augusta Krievijas reformatori sāka īstenot pirmo variantu – un jau 22-us gadus Krievijā dzīvojošās tautas sparīgi “dauza zobus un acis”. Īpaši centīgi ir paši krievi – to jau varēja vērot Krievijas TV/PTP raidījumā “Svētdienas vakars ar Vladimiru Solovjovu”:

    2 февраля 2013 года отмечался 70-летний юбилей Победы в битве за Сталинград – город, которого уже нет на карте. Основные праздничные мероприятия прошли в городе-герое Волгограде. Этот географический казус местная Дума решила исправить…

    http://baltija.eu/news/read/29472

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Aivars Krauklis 05.02.2013. 10.53

    ——J.Biotops Nuja, ka „uz taisnīguma un patiesības pamatiem”! Tikai tā! Visiem zināms, ka Latvija un visa Pribalķika ir Krievijai NETAISNĪGI ATŅEMTAS.
    =============================================================================
    “Dodot gūtais neatņemams” J.Rainis.

    – Retais zina ko par filosofu I.Iļjinu, retais aizdomājās par viņa atziņām (impērijas “cementu” vārdā “kultūra”):

    “Беседуя с иностранцами о России, каждый верный русский патриот должен разъяснять им, что Россия есть не случайное нагромождение территорий и племён и не искусственно слаженный «механизм» «областей», но живой, исторически выросший и культурно оправдавшийся ОРГАНИЗМ, не подлежащий произвольному расчленению.”

    ЧТО СУЛИТ МИРУ РАСЧЛЕНЕНИЕ РОССИИ http://project03.ru/cod/ii.php#PART1CH1

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Aivars Krauklis 05.02.2013. 20.13

    ———-betijacelmale Pareizi, J.Biotop – Kremļa scenāristi un to pakalpiņi.
    ==============================================================================
    Kas gan cits par ebrejiem palīgā dosies:

    “Latvijas ebreju kopienai būtu tiesības saņemt teju 32 miljonus latu lielu finansiālo atbalstu kā kompensāciju par nekustamajiem īpašumiem, kā arī 14 nekustamos īpašumus Rīgā, Jūrmalā, Liepājā, Ventspilī un citviet. ”

    http://www.db.lv/ipasums/ebreju-kopienai-tiesibas-uz-14-ipasumiem-un-miljonu-kompensacijam-374505

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Aivars Krauklis 06.02.2013. 10.32

    ——–betijacelmale Botam Edžem noder arī prātojumi no sērijas “kas būtu, ja būtu”. Galvenais – rakstīt daudz, nepieturoties pie faktiem, izraut frāzes no konteksta, argumentus, kas lietoti, kadas vienas parādības kritikai, mierīgu surdsapziņu attiecināt uz pavisam citiem procesiem un parādībām,….. ============================================================================== Ha-ha-ha, – vajag tak’ bez “Botas Edžas” komentāriem IRšos arī kādu citu prātojumus palasīt, tad būs ar ko SALĪDZINĀT, tad varēs precizēt to “daudz”, tad varēs sarakstītā gigabaitus (skaitļus) salīdzināt.
    Laiks pieaugt, citādi par “mūžīgo amatieri” var palikt savā ganāmajā amatieru pulciņā:

    Gunta Kalmes grāmatas “Durvis uz mājām” atklāšana http://www.youtube.com/watch?v=TNOw8FmWlwg

    http://scans.hebis.de/21/59/07/21590740_toc.pdf

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Aivars Krauklis 05.02.2013. 20.25

    edge_indran ——
    Nebūtu krievu fašistisko izdzimteņu izraisītais WWII, nekāda Rīgas geto nebūtu.
    Nebūtu Hitlers, izdarot preventīvo uzbrukumu, aplauzis viskrieviskākā izdzimteņa cilvēces vēsturē pasaules “atbrīvošanas” plānus, žīdu problēmas nebūtu, vācu, angļu un franču arī ne. Būtu tikai trula, izbadējusies un noskrandusi krievvalodīgu organismu masa.
    Nebūtu Berija to nolādēto krievu izdzimteni, deģenerātu ar saaugušiem kāju pirkstiem, 1953. gadā piebeidzis, žīdiem būtu kirdik. Ārstu lieta.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Aivars Krauklis 05.02.2013. 20.34

    Botam Edžem noder arī prātojumi no sērijas “kas būtu, ja būtu”. Galvenais – rakstīt daudz, nepieturoties pie faktiem, izraut frāzes no konteksta, argumentus, kas lietoti, kadas vienas parādības kritikai, mierīgu surdsapziņu attiecināt uz pavisam citiem procesiem un parādībām, vardus, izteiktus pirms ilga laika, attiecināt uz šodienu – visi līdzekļi labi lai diendienā iespaidotu sabiedrības viedokli. Protams, ka lielāka daļa cilvēku māk atšķirt – kas kadiem mērķiem kalpo, bet vienmēr jau paliek cerība, ka kāds var uzķerties uz to melu straumi, notices, vai vismaz šaubīties sāks.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 05.02.2013. 14.51

    Betij –kas nekaitētu,ja tie būtu tikai Kremļa un tikai scenāristi…
    Re kur mūsu pašu Edžiņš jau Iļjinu mums māca, gandrīz kā pats Puķins, nesen atklājis sev dižu autoritāti.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 05.02.2013. 10.59

    edge-indran – Isķinu glagoļiš, sin moj. Naš sapog svjat!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Aivars Krauklis 05.02.2013. 15.09

    Pareizi, J.Biotop – Kremļa scenāristi un to pakalpiņi.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Aivars Krauklis 05.02.2013. 14.22

    Paldies, J.Biotop. Pilnīgi tev piekrītu. Tā to lietu vēlas redzēt Kremļa scenāristi.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 05.02.2013. 13.00

    Betij, kas tur ko nesaprast, paskaidrošu Edžiņa vietā.
    1. Krievijā, kā katram zināms, pie visām nelaimēm vainojami žido-masoni – caru nošāva, ar draudzīgo Vāciju sarīdīja, nu izsaimnieko bagātības un traucē vstaķ s koļen.
    2. Vienlaikus turpat skaidri zināms, ka latvieši ir dzimuši antisemīti, sinagogu dedzinātāji, žīdu šāvēji.
    Par visu to katram latvietim pienākas atvainoties… Krievijai. (Un vēl par to, ka Brežņeva laikā savilka Rīgas augstskolās tos pašus, kam bija jāmūk no taisnīgajiem izglītības un karjeras ierobežojumiem Krievijā)

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > Aivars Krauklis 05.02.2013. 11.50

    edge indran: 2. “Piedodiet, un jums taps piedots”.
    __________________________

    Nu kad krievi palūgs to piedošanu, tad arī piedosim. Mums kaut kā krieviem laikam nav par ko prasīt piedošanu, vismaz neatceros.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Aivars Krauklis 05.02.2013. 12.43

    Kāds sakars geto un citām ar holokaustu saistītām vēstures liecībām ir ar attiecībām ar Krieviju?
    Kas attiecās uz noziegumu atzīšanu, atvainošanos, tad gan VVF, gan citi prezidenti to katru gadu izsaka pie Gogoļa ielas memoriāla.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu