Grigulei esot 34 deputātu atbalsts eiro referenduma rosināšanai • IR.lv

Grigulei esot 34 deputātu atbalsts eiro referenduma rosināšanai

72
Iveta Grigule Saeimas tribinē. Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Agešins neizslēdz iespēju, ka vairākums SC deputātu varētu parakstīties par referenduma rīkošanu

Saeimas deputātei Ivetai Grigulei (ZZS) esot izdevies iegūt 34 deputātu atbalstu referenduma procedūras rosināšanai par Eiro ieviešanas likumu, aģentūrai LETA paziņoja politiķe. Opozīcijas deputāte ir “par 99,9% pārliecināta”, ka pirmdien, 4.februārī, šos parakstus būs iespējams savākt arī tehniski.

Grigule ir risinājusi sarunas ne tikai ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), bet arī ar koalīcijas partiju trīs deputātiem. Deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) vēl esot atturīgs jautājumā, vai arī parakstīties par referenduma procedūras rosināšanu.

Apvienības “Saskaņas centrs” (SC) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins neizslēdz iespēju, ka vairākums SC deputātu varētu parakstīties par referenduma procedūras rīkošanu saistībā ar Eiro ieviešanas likumu, ja “reālajā dzīvē pastāvēs” citu partiju deputātu nepieciešamie paraksti. Frakcijas vadītāja vietnieks gan nevar droši teikt par katru 31 frakcijas deputātu, ka viņi būs gatavi parakstīties.

“”Saskaņas centrs” par šo jautājumu spriedīs un lems atsevišķi nākamnedēļ,” skaidroja Agešins, uzsverot, ka nākamnedēļ ir jāgūst pārliecība, ka ir konkrēti deputāti ārpus SC, kuri ir gatavi parakstīties un kas tie ir par deputātiem. Būtu jābūt gatavam konkrētam vēstules tekstam, par kuru SC arī vēl nav spriedis

Pēc parakstu savākšanas tie tiks iesniegti Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, lai prasītu sākt referenduma procedūru par pieņemto likumu.

“Providus” pētniece Dace Akule savā rakstā “politika.lv” pieļāvusi teorētisku iespēju, ka referendums par eiro ieviešanas termiņu ir iespējams tikai tad, ja to rosinātu vismaz 50 Saeimas deputāti, uzskatot, ka eiro ieviešana radītu būtiskas izmaiņas Latvijas dalības Eiropas Savienībā nosacījumos. Tādējādi tas, iespējams, varētu atbilst Satversmes 68.panta prasībām.

Ja prezidents, atsaucoties uz Satversmes 68.pantu vai izmantojot citus juridiskus argumentus, noraidīs 34 deputātu iniciatīvu, tad Grigule ir apņēmusies Bērziņa lēmumu apstrīdēt Satversmes tiesā (ST). Ja arī ST lems deputātiem nelabvēlīgi, tad deputāte vākšot 30 000 iedzīvotāju parakstu referenduma organizēšanai.

Saskaņā ar Satversmes 72.pantu “Valsts Prezidentam ir tiesības apturēt likuma publicēšanu uz diviem mēnešiem. Viņam likuma publicēšana ir jāaptur, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa Saeimas locekļu. Šīs tiesības Valsts Prezidents vai viena trešā daļa Saeimas locekļu var izlietot desmit dienu laikā, skaitot no likuma pieņemšanas Saeimā. Šādā kārtā apturētais likums nododams tautas nobalsošanai, ja to pieprasa ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju. (..)”.

Savukārt Satversmes 68.pants cita starpā nosaka, ka “Ja to pieprasa vismaz puse Saeimas locekļu, būtiskas izmaiņas nosacījumos par Latvijas dalību Eiropas Savienībā izlemjamas tautas nobalsošanā.”

Kā ziņots, Saeima 31.janvārī otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma Eiro ieviešanas likumu, kas regulēs lata un eiro vienlaicīgas apgrozības periodu, abu valūtu paralēlās atspoguļošanas periodu, skaidrās naudas nomaiņu pret eiro un citus jautājumus. Eiro ieviešanas mērķa datums Latvijā ir 2014.gada 1.janvāris.

 

Komentāri (72)

Janis 02.02.2013. 13.45

Īstie LV aizstāvji izlīduši gaismā.
Cerams, ka tas atvērs acis arī tiem, kas līdz šim šaubījās par eiro.
Sak, ja ir tādi draugi, ienaidniekus nevajag (vai otrādi).

+44
-4
Atbildēt

2

    efeja60 > Janis 03.02.2013. 15.36

    Balsoju par Visu Latvijai un esmu pret eiro!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Janis 02.02.2013. 23.30

    Kurš vēl šaubās, ka SC un viņu atbalstītāji ir mūsu ienaidnieki?

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

aivarstraidass 02.02.2013. 14.24

Satversmes 73.pants: “Tautas nobalsošanai nevar nodot budžetu un likumus par aizņēmumiem, nodokļiem, muitām, dzelzceļa tarifiem … kā arī līgumus ar ārvalstīm.”
=====
“Exchange Rate Mechanism II” ir starptautisks līgums, un Latvija tajā piedalās no 2005.gada – šajā līgumā teikts, ka eiro ievieš tad, ja ir izpildīti konverģences jeb Māstrihtas kritēriji. Jautājums – vai I.Grigules iecerētais referendums nebūs pretrunā ar Satversmes tēvu nodomu paustu 73.pantā?

+40
-1
Atbildēt

2

    efeja60 > aivarstraidass 03.02.2013. 15.41

    Kalvi, ja šādi spriež, tad mēs no PSRS nekad nebūtu izlīduši, jo tas bija pretlikumīgi. Latvijas Republikas dibināšana bija pretlikumīga un Bastīlijas ieņemšana arī bija nelikumīga. Nelikumīgs bija viss, kas šodien ir Eiropas demokrātiskās vērtības, tāpēc nav neviena panta, nevienā likumā, kuru tauta nevarētu mainīt.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    alexander > aivarstraidass 02.02.2013. 21.50

    Pievienojos šaubām par iespēju apspriest Eiro ieviešanas likumu referendumā, jo atbilstoši Satversmes 73. pantam tautas nobalsošanā nav nododami līgumi ar ārvalstīm. Protams, Eiro ieviešanas likums nav līgums ar ārvalstīm, tomēr tas izriet no faktiski jau notikušas Latvijas pievienošanās Eiropas monetārajai savienībai. Šajā ziņa Grigulei un pārējiem iespējamajiem 33 referenduma ierosinātajiem der atcerēties, ka Latvija jau piedalās Eiropas monetārajā savienībā (pagaidām gan kā dalībvalsts ar izņēmuma statusu), kopš 2003.gadā noslēdza starptautisko līgumu par pievienošanos Eiropas Savienībai. Tādēļ principā Latvijas pievienošanās monetārajai savienībai jau ir notikusi uz šī starptautiskā līguma pamata, bet Eiro ieviešanas likums noregulē tikai pakārtotu jautājumu par eiro ieviešanas termiņu brīdī, kad Latvija atbilst LESD 140. panta noteiktajiem kritērijiem.

    +18
    -2
    Atbildēt

    0

Elīna Barkovska 02.02.2013. 16.13

Dāmas un Kungi ir noticis brīnums- Grigules vājprāts mūs ir apvienojis!:)) Komentāros neredzēta vienprātība!!!:)

+36
-2
Atbildēt

3

    Lidija Apsīte > Elīna Barkovska 02.02.2013. 21.29

    Labi rūkts!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Elīna Barkovska 02.02.2013. 16.53

    @Bronks
    Nav jau labi pacelt glāzes par cita nelaimi (pie tam ja vēl tas saistīts ar tik smalku mehānismu kā prāts)!

    +17
    -1
    Atbildēt

    0

    Ilgonis > Elīna Barkovska 02.02.2013. 16.18

    Jā, pa ilgiem laikiem neredzēta un nepiedzīvota vienprātība!
    Jāpaceļ būs šampānieša glāzi un jānovēl visiem – uz veselību!

    +17
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu