Valsts kontroli vadīs Sudrabas ieteiktā Krūmiņa • IR.lv

Valsts kontroli vadīs Sudrabas ieteiktā Krūmiņa

69
Jaunā valsts kontroliere Elita Krūmiņa. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Par Krūmiņu balsoja 66 Saeimas deputāti

Saeima valsts kontroliera amatā ceturtdien ievēlēja līdzšinējo Valsts kontroles padomes locekli Elitu Krūmiņu. Šāds lēmums pieņemts, neskatoties uz atsevišķu juristu un politiķu bažām par Krūmiņas tiesībām darboties Valsts kontroles padomē trešo termiņu pēc kārtas, ziņo LETA.

Par Krūmiņu balsoja 66 deputāti, bet pret bija 19 deputāti. Savukārt par otru kandidāti Ivetu Rutkovsku nobalsoja 18 deputāti, bet pret bija 67 deputāti. Kopā tika izsniegtas 94 vēlēšanu zīmes, no kurām par derīgām tika atzītas 85, bet par nederīgām – deviņas. Pret abām kandidātēm tika balsots vienā vēlēšanu zīmē.

Krūmiņu šim amatam izvirzīja Reformu partija (RP) un nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK).

Krūmiņas ievēlēšanu atbalstīja politiskie spēki, ka izvirzīja viņu šim amatam, proti, RP un nacionālā apvienība, tāpat par viņas ievēlēšanu balsoja arī apvienību “Saskaņas centrs” pārstāvošie deputāti, Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji, kā arī ārpus frakcijām esošie parlamentārieši Elīna Siliņa un Jānis Upenieks.

Savukārt par Rutkovsku balsoja “Vienotības” deputāti, bet par nederīgām tika atzītas Guntara Bilsēna (RP), Jāņa Dūklava (ZZS), Riharda Eigima (ZZS), Aleksandra Jakimova (SC), Andreja Judina (V), Jāņa Junkura, Ojāra Ērika Kalniņa (Vienotība), Klāva Olšteina un Viktora Valaiņa vēlēšanu zīmes.

Iepriekš radās šaubas, vai Krūmiņas ievēlēšana nebūtu pretrunā ar Valsts kontroles likuma nosacījumiem, tāpēc tika lūgts Saeimas Juridiskā biroja atzinums. Juridiskais birojs gan šo atzinumu nav sniedzis un lūdzis pagarināt laiku atzinuma sniegšanai par Krūmiņas tiesībām ieņemt valsts kontrolieres amatu.

Krūmiņas kandidatūru šim amatam atbalstīja arī esošā valsts kontroliere Inguna Sudraba un viņa iepriekš pauda viedokli, ka, viņasprāt, likums neliedz Krūmiņu apstiprināt valsts kontrolieres amatā.

Žurnālam „Ir” Krūmiņa par veicamajiem uzdevumiem šajā amatā saka, ka galvenais mērķis VK ir noteikts likumā – veicināt valsts budžeta līdzekļu efektīvu, likumīgu un pareizu izmantošanu. „Otrs virziens – mums jāturpina darbs pie tādām revīziju tēmām, kas ir aktuālas un dod sabiedrībai lielāko pienesumu. Pārdomu vērts aspekts ir spēja reaģēt uz aktuālām situācijām. Ja notiek kas ekstraordinārs, mums ir diezgan grūti rast resursus tādām pārbaudēm, jo visi VK resursi jau sadalīti, revīzijas saplānotas. Tas būtu jautājums par iespēju veidot šādas operatīvas reaģēšanas brigādes,” saka Krūmiņa.

Krūmiņa 2005.gadā tika iecelta par Valsts kontroles padomes locekli un trešā revīzijas departamenta direktori, bet 2009.gadā Krūmiņa atkārtoti ievēlēta par Valsts kontroles padomes locekli. No 2004. līdz 2005.gadam Krūmiņa strādāja “Parex bankā” par projektu vadītāju un reģionālās kreditēšanas un līzinga daļas vadītāju, savukārt no 1998. līdz 2004.gadam strādāja Finanšu ministrijā. Pirms tam no 1995. līdz 1998.gadam Krūmiņa bija SIA “Zemgales nafta” revidente, no 1991. līdz 1995.gadam – uzņēmuma “Straume” galvenā grāmatveža vietniece, bet no 1988. līdz 1990.gadam – “Latvijas keramikas” ekonomiste. Krūmiņa Latvijas Universitātē ieguvusi sociālo zinātņu maģistra grādu ekonomikā.

Iepriekš koalīcija nespēja vienoties par vienu kandidāti un “Vienotība” kā savu pretendenti valsts kontroliera amatam virzīja zvērinātu revidenti Ivetu Rutkovsku. Savukārt opozīcijas savas kandidātes šim amatam neizvirzīja.

Pašreizējās valsts kontrolieres Sudrabas pilnvaras beidzas 21.janvārī.

Elitas Krūmiņas un Ivetas rutkovskas “dueli”, atbildot uz jautājumiem par darbiem Valsts kontrolē, lasiet žurnāla “Ir” rakstā šeit.

Komentāri (69)

ligakalnina 17.01.2013. 10.59

Varēja jau, vismaz, frizūru uztaisīt.
Nu gan visiem kopīgie prieki, gan NA, gan SC, gan RP- “uzmeta” V!
Nez, kas tai Krūmiņā ir tāds, ka viņa patīk tik atšķirīgiem politiskiem spēkiem?

+14
-4
Atbildēt

6

    janis17 > ligakalnina 17.01.2013. 15.18

    Nu frizūra tomēr nav arguments, citādi Anatolijs Gorbunovs ir lielākais profs.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 17.01.2013. 15.03

    Un vai tad es par to viņus te slavēju?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 17.01.2013. 14.50

    Dzeri, tak tavi reformisti viņu arī bīdīja.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > ligakalnina 17.01.2013. 12.08

    “…viņa patīk tik atšķirīgiem politiskiem spēkiem? ” – Atšķirīgiem? Tiešām? Ā, tā frazeoloģija…

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 17.01.2013. 11.36

    Izklausās loģiski par to Lembergu, jo tam ir tuvi gan NA, gan SC, gan Sudrabai viņš taču ir piemērs, tātad, arī šai te Krūmiņai, ko Sudraba ieteica, bet, tad nav izprotams RP balsojums, vai tad “sarkanās līnijas” vairs neeksistē?
    Vispār, izskatās, nekādas koalīcijas Saeimā mums nav, ir trīs spēki, kas, atsevišķos jautājumos, var vienoties, nekas vairāk, bet, ne reformu, ne citos nopietnos jautājumos, vienoties nespēj.
    Un kas vēl būs, kad būs balsojums par eiro, tad nu NA gan varēs izvērsties un pieprasīt visu, viss taču no tiem atkarīgs.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    austrisv > ligakalnina 17.01.2013. 11.02

    Vai tad nemanīji ,Džeri, ka Sudraba iesaka, un tad viss notiek, bet gan jau faktiski ieteica Lembis&co, bet tas jau aizberga neredzamā daļa, ko mums muļķa tautai nav jāzina, jo, jo mazāk zini, jo labāk var gulēt tālāk letarģiskā miegā.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 17.01.2013. 10.56

“Krūmiņas kandidatūru šim amatam atbalstīja arī esošā valsts kontroliere Inguna Sudraba un viņa iepriekš pauda viedokli, ka, viņasprāt, likums neliedz Krūmiņu apstiprināt valsts kontrolieres amatā.”
Un kas ir Sudraba? Vai Latvijas prezidents vai premjers?

Droši vien, ka ši Krūmiņa tāpat kā Sudraba, brauks ciemos pie lemberga un slavēs viņu kā labu premjera kandidātu.
Kur nu ir tā ZRP nepatika pret vislielākās ietekmes oligarhu saeimā?
Kauns vecajām tēvzemiešu atliekām saeimā, kuri izvirzīja šo apšaubāmo kandidatūru, pat neieklausoties juridiskā biroja ieteikumos atlikt balsošanu! Atradusies tiesiskuma koalīcija.
Gan jau G. Bērziņš ieklausījās sava šefa ieteikumos, jo Rasnačs taču pirms tam izteicās, ka NA nav sava kandidāta VK amatam.

+11
-3
Atbildēt

0

peerku 17.01.2013. 11.25

Ceru tikai, ka juristi izanalizēs, kāds varbūt vērsīsies Satversmes tiesā un Krūmiņa dabūs pagozēties prožektoru gaismā tikai dazus mēnešus, jo liekas, ka Saeimas Juridiskās komisijas iebildumi bija pilnīgi pamatoti.

P.S. Vizuāli Krūmiņa labāk iederētos par saimnieci prieka mājā.

+10
-2
Atbildēt

2

    Ojārs > peerku 17.01.2013. 16.16

    Kaut vai atceramies Bērziņa ievēlēšanu un Rasnača divdomīgo soli!
    —————
    Kāds bija Rasnača divdomīgais solis?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    austrisv > peerku 17.01.2013. 11.31

    Varbūt tāpēc arī steidzās to Krūmiņu nominēt, lai VK galvenās kontrolieres amats būtu drošās rokās. Kāpēc vairs man nav ne mazāko cerību, ka RP ir pret lielāko oligarhu, ja jau atbalsta Sudrabas,(iespējamo lemberga), kandidāti.
    Iespējams, ka Sudraba atkal gatavoja sstartēt un tad jau Puzes hercoga ietekme iespējams caur abām partijā, kā tas ir tagad, atkal noderēs. Kaut vai atceramies Bērziņa ievēlēšanu un Rasnača divdomīgo soli!
    Jā, te nu ir tiesiskuma koalīcija no Vienotības abiem partneriem!

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu