Kamerons noliedz, ka viņš "šantažētu" ES • IR.lv

Kamerons noliedz, ka viņš “šantažētu” ES

26
Britu premjerministrs Deivids Kamerons. Foto: AFP/LETA

Viņš izvairās atbildēt uz jautājumu, vai referendums par palikšanu ES varētu būt tālākā perspektīvā

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons pirmdien noliedza pieņēmumus, ka viņš “šantažētu” savus Eiropas partnerus ar draudiem, ka Apvienotā Karaliste izstāsies no Eiropas Savienības (ES), ja viņš nepanāks savu sarunās par varas pilnvaru pārdali.

Ar šiem spriedumiem Kamerons nācis klajā neilgi pirms nākamajā nedēļā gaidāmās runas, kurā viņš, domājams, ierosinās pēc 2015.gada vēlēšanām sarīkot referendumu par turpmākajiem nosacījumiem, uz kādiem Lielbritānija varētu atrasties Eiropas Savienībā, ziņo LETA/AFP.

Premjers sacīja – viņš jūtas “pārliecināts”, ka panāks gribētās izmaiņas. “Es nevienu nešantažēju,” intervijā raidsabiedrības BBC radio sacīja Kemerons.

“Lielbritānijai, tieši tāpat kā jebkurai Eiropas valstij, ir nenoliedzamas tiesības teikt – mēs esam šī kluba biedri, mēs esam prominenti biedri, un lai būtu šī kluba biedri, mēs maksājam lielu rēķinu,” skaidroja premjers. “Mums nenoliedzami ir tiesības izteikt spriedumus par to, kam ir jāmainās.”

Pagājušajā nedēļā Lielbritānijas finanšu ministrs Džordžs Osborns – tuvs Kamerona sabiedrotais – vācu laikrakstam skaidroja – “lai mēs paliktu Eiropas Savienībā, ES ir jāmainās”. Šie spriedumi izraisīja vācu likumdevēju pārmetumus par Lielbritānijas šantāžu.

Kamerons uzsvēra, ka viņš joprojām atbalsta Lielbritānijas dalību 27 valstu savienībā. “Man nešķiet, ka tas būtu mūsu interesēs – pamest ES,” sacīja premjers. “Vai Lielbritānija sabruktu, ja mēs pamestu ES? Nē. Protams, nē. Mēs varētu izvēlēties atšķirīgu ceļu. Jautājums ir – vai tas ir mūsu nacionālajās interesēs.”

Tomēr Kamerons arī norādīja, ka nav apmierināts ar pašreizējo attiecību modeli, un atzina, ka britu sabiedrība ir arvien neapmierinātāka ar to, ka tā tiek atstāta ārpus debatēm “.

Viņš norādīja, ka vēlas “jaunu noregulējumu un tad jaunu apstiprinājumu šim noregulējumam”. Tomēr referendums par izstāšanos vai palikšanu ES būtu “neīsta izvēle”, skaidroja Kamerons.

“Patlaban ir daudz cilvēku kas saka – es vēlos būt Eiropā, bet es neesmu apmierināts ar katru šo attiecību aspektu, tāpēc es vēlos to mainīt. Tāda ir mana pārliecība,” sacīja premjers. “Es uzskatu, ka referendums par palikšanu vai izstāšanos ir neīsta izvēle.”

Tiesa gan, no atbildes uz jautājumu par to, vai referendums par palikšanu ES varētu būt tālākā perspektīvā, viņš izvairījās. “Es esmu pārliecināts, ka mēs panāksim izmaiņas, kuras mēs vēlamies. Mums būs jauns noregulējums un tad mēs to britu tautai liksim priekšā ļoti tiešā veidā,” solīja Kamerons.

 

Komentāri (26)

Ainārs 15.01.2013. 12.48

Lai tie briti stājas ārā kaut tūlīt un beidz pļurkāties. Cik liels ir rēķins, ko viņi maksā rojālajai ģimenei gadā? Un tad visi tur ģībst par Keitas kleitām – par tām gan labprāt maksā! Bet maksāt ES budžetā, lai attīstītu atpalikušus reģionus, kā rezultātā pie viņiem nebrauktu tik daudz strādnieku, to gan negrib.

0
0
Atbildēt

0

janazakovica 14.01.2013. 17.40

kamerons ir britu zidu sionistikas auglotju-fin.spekulantu mafijas ieliktenis..citi vel taas sauc par bankaam..ari musu valsti daleji finansiali sagrava zid-banku-sionistu-cekistu-banditu lobijs ar musu zagligajiem politikiem prieksgalaa

+1
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu