Amatpersonas: Parīzē notikusi politiska slepkavība • IR.lv

Amatpersonas: Parīzē notikusi politiska slepkavība

16
Turcijā aizliegtās Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) līdzdibinātāja Sakine Džansiza, kas nogalināta Parīzē. Foto: AFP/LETA

Francijas galvaspilsētas institūtā atrastas trīs nošautas kurdietes

Parīzē Kurdu institūta ēkā atrastas nošautas trīs kurdu aktīvistes, arī Turcijā aizliegtās Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) līdzdibinātāja Sakine Džansiza, ceturtdien pavēstīja policija un kurdu organizāciju pārstāvji. Francijas iekšlietu ministrs Manuels Valss notikušo nodēvējis par politisku slepkavību, ziņo LETA/AFP.

Sievietes ar šāvienu brūcēm galvā un kaklā atrastas kurdu informācijas centra telpās Parīzes 10.municipālajā iecirknī, apliecināja policija un centra pārstāvis.

Valss sacīja, ka pastrādāta politiska slepkavība, tomēr atteicās izteikt pieņēmumus, kādi varētu būt šī nozieguma politiskie motīvi. “Trīs sievietes ir nošautas, nogalinātas, bez šaubām, izpildot viņām nāvessodu. Šis ir ļoti nopietns incidents, un tāpēc es esmu šeit. Tas ir pilnībā nepieņemami,” ministrs sacīja žurnālistiem. Francijas terorisma apkarošanas policija jau ir sākusi izmeklēšanu, norādīja amatpersonas.

Paužot sašutumu par slepkavībām, ceturtdien pie centra ēkas bija sapulcējušies vairāki simti kurdu protestētāju. Daži no viņiem sauca – “mēs visi esam PKK” un “Turcija – slepkava, Olands – līdzvainīgais”, šādi savas apsūdzības vēršot arī pret Francijas prezidentu Fransuā Olandu.

Francijas Kurdu biedrību federācija pavēstīja, ka nogalināta ir PKK līdzdibinātāja Sakine Džansiza, 32 gadus vecā centra līdzstrādniece un Briselē bāzētā Kurdistānas Nacionālā kongresa pārstāve Parīzē Fidana Dogana, kā arī Leila Seilemeza – “jauna aktīviste”.

Trīs nogalinātās pēdējo reizi dzīvas redzētas trešdien dienas vidū centrā, kas vēlā pēcpusdienā bijis slēgts, sacīja centra direktors Leons Edarts.

Sieviešu kolēģi un draugi centušies viņas sazvanīt, bet, kad tas nav izdevies, devušies uz centru un ieraudzījuši asinis uz tā durvīm. Kad durvis ap plkst.1.naktī tika uzlauztas, viņi centrā atrada trīs nogalinātās sievietes, sacīja direktors. Divas sievietes bija sašautas kaklā, bet trešajai bija iešauts pierē un vēderā, pavēstīja kurdu federācija.

Francijā dzīvo ap 150 000 kurdu, pārsvarā tie ir izceļotāji no Turcijas un viņu pēcteči.

 

Komentāri (16)

ivetao2007 10.01.2013. 18.07

Pasaulēvalda daudz netaisnības. Škiet ka kurdu ir vsimaz 20 miljonu. Viņi dzīvo Turcijā un Iraka. Taču viņiem nav sava valsts. Piedevām Irakas kurdu zemes bagātas ar naftu. Ta viss traucē Kurdistanas izvewidošanu. Latvija ja’būt laimīgsi – mums ir sava valsts. Taču dauzi latvieši palaidušies slinkumā un uzdzūvei, nav tikuši vaļā no skaudības un zagšanas netikuma un tie ir plankumi Latvijas spožaj saulē.

+6
0
Atbildēt

0

mariterage 10.01.2013. 18.01

Agri vai vēlu kļūda kas tika pieļauta pēc 1.pasaules kara neveidojot Kurdistānas valsti, brīdī kad tika likvidēta Osmāņu Impērija būs jālabo.

Protams kurdu situācija ir izcili neizdevīga – to zemes sadalītas starp 4 valstīm, un lai izveidotu savu, tiem vajag sagaidīt vājuma brīdi tais visās – Irākā tie jau to ir sagaidījuši un izveidojuši stipru autonomiju, kas de facto ir gandrīz neatkarīga no Bagdādes, pēc Assada režīma krišanas tie ko līdzīgu mēģinās izveidot Kurdistānas Sīrijas daļā, arī Irānā ajatollu valdīšana nebūs mūžīga.

Atliek redzēt vai Turcijas vadībā tai brīdī būs valstsvīrs, kas izvēlēsies totālu konfrontāciju ar kurdiem un sankcionēs Turcijas preventīvu iebrukumu un okupāciju visās kurdu autonomijās kaimiņvalstīs vai arī izvēlēsies mēģināt veidot jaunu konfederatīvu valsti, kas sastāvētu no turku, kurdu un azerbaidžāņu (sabrūkot ajatollu režīmam Irānā arī Irānas azerbaidžāņi veidos savu valstisko veidojumu) pavalstīm. Būtībā varētu būt pat vēl ceturtā – persiešu pavalsts, un iespējams eventuāli nākotnē arī tjurku un persiešu valodās runājošās centrālāzijas pievienošanās šai konfederācijai.
http://image.almanar.com.lb/english/edimg/2011/MiddleEast/Iraq/Iraq_map_kurdistan.jpg

+3
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu