Itālijā politiska krīze – prezidents atlaidis parlamentu • IR.lv

Itālijā politiska krīze – prezidents atlaidis parlamentu

34
Itālijas prezidents Džordžo Napolitāno paziņo par parlamenta atlaišanu. Foto: AFP/LETA

Premjerministrs Monti atkāpjas no Itālijas premjerministra amata

Itālijas prezidents Džordžo Napolitano atlaidis valsts parlamentu, kas nozīmē, ka Itālijā sācies jauns vēlēšanu cikls, kurā solījis piedalīties arī bēdīgi slavenais Silvio Berluskoni, vēsta mediji. Savukārt piektdien Itālijas premjerministrs Mario Monti atkāpies no amata. Monti demisiju iesniedzis pēc nākamā gada budžeta apstiprināšanas parlamentā.

Sagaidāms, ka Itālijas prezidents dekrētu par parlamenta atlaišanu parakstīs nākamās nedēļas sākumā. Jaunas Itālijas parlamenta vēlēšanas varētu notikt 2013.gada 24.februārī.

Valdības krīze Itālijā sākās, kad Berluskoni Tautas brīvības partija izstājās no parlamenta vairākuma, kas atbalstīja premjera Mario Monti valdību.

Savā pēdējā uzrunā pirms valdības sēdes Monti atzina, ka valdības vadītāja amatā aizvadītie 13 mēneši bijuši “sarežģīti, taču fascinējoši”. Viņš arī izteica cerību, ka jaunā valdība turpinās aizsāktās reformas. Sagaidāms, ka Monti turpinās vadīt valdību līdz parlamenta vēlēšanām. Monti par Itālijas valdības vadītāju kļuva 2011.gada novembrī, kad Berluskoni bija spiests atkāpties.

Monti valdība ieviesusi vērienīgus taupības pasākumus un reformu programmu, un tai ir izdevies nomierināt satrauktos finanšu tirgus. Tikmēr bezdarba līmenis sasniedzis jaunu rekordu, bet Itālijas tautsaimniecībai joprojām nav izdevies izkļūt no recesijas.

Savukārt Berluskoni paziņojis, ka gatavojas trešo reizi kandidēt uz premjerministra amatu. „Nevarētu teikt, ka man pietrūka Kidži pils (valdības rezidence). Es atgriežos vienīgi atbildības dēļ,” paziņoja 76 gadus vecais politiķis.

Šo Berluskoni paziņojumu jau kā negatīvu signālu uztvērušas Itālijas biržas. Kļuvis zināms, ka no kreiso centra kandidēs Pjērs Luidži Bersani.

 

Komentāri (34)

Jānis 24.12.2012. 02.09

par tēmu:
Itālijas bijušais premjerministrs Silvio Berluskoni piektdien Milānas tiesā notiesāts ar četru gadu cietumsodu par krāpšanos ar nodokļiem, ziņo LETA/AFP. Vēlāk tiesa tiesa atbilstoši 2006.gadā pieņemtajam amnestijas likumam cietumsodu samazināja līdz vienam gadam. (26.oktobris 2012 18:36)
http://www.ir.lv/2012/10/26/berluskoni-piespriez-cetru-gadu-cietumsodu

Bet jau atkal pretendē…
Mūsu vietējam Rietumkrasta Cepurnesim ir no kā mācīties :D

+1
0
Atbildēt

0

Sandris Maziks 23.12.2012. 22.55

KRUSTTEVS
Rīkojums Nr2 bija tikai tvaika nolaišanai, lai nenonāktu līdz Dakšu revolūcijai un Kremlis nezaudētu iespējas izrīkot Latvijā. Būtu izdevies Maskavas velnišķīgais plāns par SC/ZP koalīciju, mēs būtu līdz nāsīm sūdos.

+1
-1
Atbildēt

0

manatuja 22.12.2012. 22.15

Un ka ar vel vienu loti nozimigu notikumu, Ungarija pienem likumu par ierobezojumiem lauksaimniecibas zemes tirdznieciba, jo tas ir nozimigs valsts pastaveshanas resurs.

+1
-1
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu