Komponists Uģis Prauliņš nominēts "Grammy" balvai • IR.lv

Komponists Uģis Prauliņš nominēts “Grammy” balvai

36
Komponists Uģis Prauliņš. Foto: Lauris Nagliņš, LETA

Latviešu komponists izcēlies ar kompozīciju “The Nightingale”, kas speciāli radīta Dānijas Nacionālajam vokālajam ansamblim un flautistei Petri

Prestižajai ASV Nacionālās ierakstu mākslas un zinātnes akadēmijas balvai “Grammy” šogad nominēts arī latviešu komponists Uģis Prauliņš, ziņo LETA.

Prauliņš nominēts kategorijā “Labākais mūsdienu klasiskās mūzikas skaņdarbs” par kompozīciju “The Nightingale”. Balvu laureāti tiks paziņoti “Grammy” ceremonijā 10.februārī Losandželosā.

“The Nightingale” jeb “Lakstīgala” ir darbs, ko autors rakstījis, iedvesmojoties no dāņu pasaku meistara Hansa Kristiana Andersena tāda paša nosaukuma pasakas, un stāsta par Ķīnas imperatoru un viņa dārzā mītošo putnu, par kuru viss galms runā kā par nedzirdētu brīnumu, bet pats ķeizars par to pat nav dzirdējis.

“Stāsts par šo pasaku kontekstā ar Andersena dzīvi ir interesants tāpēc, ka arī viņš savulaik ir bijis iemīlējies lakstīgalā – zviedru soprānā Dženijā Lindā, kura tomēr nevarēja atbildēt viņa jūtām un, līdzīgi kā pasakā aprakstītajam ķeizaram, arī Andersenam bija jāļauj savai lakstīgalai būt brīvai. Strādājot pie partitūras, es ne tikai klausījos un ierakstīju lakstīgalu treļļus savā dārzā, bet muzikālajā partijā blokflautai, kas izpilda lakstīgalas lomu, ierakstīju burtisku tās dziesmas melodijas transkripciju,” par skaņdarbu stāsta komponists.

Darbs tapis 2010.gadā pēc īpaša pasūtījuma tieši šim sastāvam – Dānijas Nacionālajam vokālajam ansamblim un flautistei Petri, tika pirmatskaņots 2011.gada 30.martā Dānijas pilsētā Orhusā. Skaņdarbs ir arī ierakstīts un izdots tāda pat nosaukuma kompaktdiskā, to izdevusi dāņu ierakstu kompānija “Our Recordings”.

Ziemeļvalstu komponistu laikmetīgās kora mūzikas kompaktdisks “The Nightingale” šogad iekļuva prestižo Vācijas “Echo Klassik” laureātu vidū kategorijā “Gada pasaules pirmizrādes ieraksts”.

 

Komentāri (36)

beckerby 06.12.2012. 16.22

Правительство выложило в сеть базу о всех гражданах Украины и России и всего СНГ: телефоны, адреса,,, фото-видеозаписи, личная переписка и многое другое.!!! Да кстати все данные в открытом доступе, но можно скрыть свою анкету если вы не хотите чтоб ее увидели другие. /*/*/Вот- http://ovbaza.2sms.ru

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu