Izdota grāmata par Satversmes kodolu • IR.lv

Izdota grāmata par Satversmes kodolu

23
Publicitātes foto

Krājums iecerēts kā materiāls tālākām diskusijām par Latvijas valsts konstitucionālajiem pamatiem

“Latvijas Vēstnesis” izdevis krājumu “Par Latvijas valsts konstitucionālajiem pamatiem un neaizskaramo Satversmes kodolu”, kurā apkopots plašs materiālu klāsts, kas veicinās izpratni un diskusiju par valsts konstitucionālo identitāti.

“Latvijas Vēstneša” pārstāve Ilze Apine informēja, ka diskusiju par Latvijas valsts konstitucionālajiem pamatiem un neaizskaramo Satversmes kodolu ir rosinājuši divi vēlētāju iniciēti likumprojekti – par krievu valodu kā otru valsts valodu un pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem. Savukārt pašlaik Latvijas sabiedrībā sarunas par Satversmes kodolu tiek apspriestas arvien aktīvāk.

Izdevumā tika apkopots Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas (KTK) viedoklis par valsts konstitucionālajiem pamatiem. Tajā pirmo reizi tiek plaši analizēta un pamatota Latvijas valsts konstitucionālā identitāte un mēģināts definēt Satversmes kodola jēdzienu un piepildīt to saturu. KTK izvirzījusi arī priekšlikumu atklāt Satversmes kodolu, paplašinot tās preambulu.

Tāpat krājumā tika iekļauti vairāki plaši priekšvārdi, kā arī citi materiāli – vēstules, intervija, referāts, žurnāla “Jurista Vārds” rīkota diskusija un aptauja -, kas atspoguļo dažādus, pat pretējus skatījumus uz KTK viedoklī analizēto jautājumu, ziņo LETA.

KTK priekšsēdētājs Egils Levits, piesakot izdevuma aktualitāti, norādīja, ka valsts iekārtas identitātes apjoms laika gaitā pieaug un arī priekšstati, kas saistīti ar latviešu nāciju un nacionālu valsti mainās. “Satversmes kodolaierakstīšana preambulā nenozīmē tā nemainīgumu, bet gan to, ka tajā ietvertais saturs pastāvīgi attīstīsies līdzi sabiedrības izpratnei,” rezumēja Levits.

Krājums iecerēts kā materiāls tālākām diskusijām par Latvijas valsts konstitucionālajiem pamatiem. Kā skaidro izdevēji, tas noderēs valststiesību interesentiem, kā arī būs vērtīgs informācijas avots tiesību zinātņu studentiem konstitucionālo tiesību izpratnē.

 

Komentāri (23)

undīne 28.11.2012. 17.11

Labakai pasaulei.

+1
0
Atbildēt

0

cialis 5mg tablet 29.04.2021. 00.33

cialis 5mg tablet

American health

0
0
Atbildēt

0

Sleepwalker 29.11.2012. 11.42

SC arī?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu