Aptauja: Gandrīz trešdaļa skolēnu internetā dienā pavada vismaz piecas stundas • IR.lv

Aptauja: Gandrīz trešdaļa skolēnu internetā dienā pavada vismaz piecas stundas

11
Foto: Evija Trifanova, LETA

Populārākie ir sociālie tīkli, ziņu lasīšana portālos ierindota tikai piektajā vietā

Gandrīz trešdaļa jeb 29% skolēnu internetu lieto vismaz piecas stundas dienā, no kuriem 3% internetu izmanto pat vairāk nekā deviņas stundas dienā, liecina Starptautiskās komerciālās profesionālās un vidējās izglītības vidusskolas (SKPV) veiktā skolēnu aptauja Rīgas skolās.

Savukārt vairākums jeb 39% skolēni, atbildot uz jautājumu, cik ilgas stundas dienā tiek pavadītas internetā, izmantojot dažādus rīkus, norādīja, ka vidēji dienā internetā pavada vienu līdz divām stundām, ziņo LETA.

Dati liecina, ka jaunieši par vispopulārāko nodarbi uzskata sociālo tīklu lietošanu, bet otra iecienītākā nodarbe ir video skatīšanās kanālā “Youtube.com”. Tāpat skolēnu vidū populāra ir informācijas meklēšana mācību procesam, “Skype” izmantošana sarunām ar draugiem. Ziņu lasīšana portālos ir ierindota piektajā vietā, bet sestajā vietā ir dažādu spēļu spēlēšana.

Visi aptaujātie skolēni atzinuši, ka ikdienā lieto gan datoru, gan mobilo telefonu. Viņu vidū 28% izmanto viedtālruni. Telefonu skolēni visvairāk izmanto zvanīšanai un runāšanai, tālāk seko īsziņu sūtīšana un mūzikas klausīšanās. Interneta lietošana telefonā ir ceturtā populārākās nodarbe.

92% respondentu par galveno ieguvumu tehnoloģiju lietošanā min komunikāciju ar draugiem un to, ka tehnoloģijas ļauj viegli sazināties, bet 79% atzīst, ka tehnoloģijas ļauj uzzināt jaunu informāciju, savukārt trešajā vietā ierindojas brīvā laika pavadīšanas iespējas – 47% atzīst, ka izmantojot tehnoloģijas, iespējams labi pavadīt laiku.

Liels vairums skolēnu jeb 79% atzīst, ka tehnoloģiju lietošanā bijis jāapmāca arī vecākus.

Aptauja rāda, ka 41% jaunieši izvēlas tehnoloģijas lietot, jo “tas ir ātri” (41%), 41% – jo “tas ir mūsdienīgi un stilīgi”, bet gandrīz piektdaļas uzskata, ka tehnoloģiju lietošana ir interesanta.

Tāpat pētījumā atklājies, ka gandrīz puse – 46% respondentu – ir savs personiskais dators, bet 53% kopā ar citiem ģimenes locekļiem lieto ģimenes datoru. 1% atzīst, ka datoru pārsvarā lieto skolā, pie draugiem vai kādā citā vietā.

Runājot par jauno tehnoloģiju iekļaušanu mācību procesā, vairums skolēnu pauž optimistisku viedokli un vairāk kā puse jeb 54% atzīst, ka ar tehnoloģijām mācības kļūtu interesantākas, bet 33% norāda, ka ar tehnoloģijām mācību process kļūtu vieglāk uztverams.

Starptautiskā komerciālā profesionālās un vispārējās izglītības vidusskolas pētījums notika visu oktobri. Klātienē un interneta vidē kopumā tika aptaujāti 784 vispārizglītojošo un profesionālo izglītības iestāžu skolēni vecumā no 13 līdz 16 gadiem vairāk kā 10 Rīgas skolās.

 

Komentāri (11)

Anna Gaigule 13.11.2012. 11.35

Ja nevar savādāk, iesaku ierobežot bērniem pieejamo datorlaiku. Bet vispār, internets ir daudz mazāks ļaunums par televīziju, jo, atšķirībā no otrās, ir interaktīvs un tajā ir daudz mazāk uzspiestas drazas.
Kad pēc ilga pārtraukuma bija izdevība redzēt, kas tiek rādīts bezmaksas TV, vienīgais skatāmais bija vakara ziņas. Viss pārējais — idiotiski seriāli ar idiotiskām reklāmām pa vidu.

+6
0
Atbildēt

1

    Andris > Anna Gaigule 13.11.2012. 12.34

    Latvijas ēters ir pilns ar Vācijas TV, vismaz 20 kanāli. Tur ir labi humora raidījumi, rāda labas filmas, labsirdīgas un audzinošas multenes maziem bērniem, un diezgan daudz popularizē zīnatni. (Šķīvis, galviņa un uztvērējs maksā zem 70 latiem.)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Janis 13.11.2012. 11.13

*Vieta šausminošiem komentāriem par drausmīgo ietekmi uz veselību un attīstību, tajā pašā laikā ignorējot pašu 5h+ katru vakaru pie TV*

Šajā komentārā izmantoti TNS statistikas dati:
http://www.tns.lv/wwwtnslv_resources/images/Mediju_petijumu_gadagramata/2011-2012/05_TV_auditorijas_petijums.pdf

+3
0
Atbildēt

0

dzintarz 13.11.2012. 11.48

Latvija tomēr nav Airopā. Un laikam arī nebūs.

Kaut vai wiki ieskatieties – cik šķirkļi lietuviešiem, cik igauņiem un cik latviešiem.
Kas vēlas, var ieskatīties arī ISO tehnisko komiteju sarakstā.
Cik komitejās (un kādās nozarēs) piedalās Lietuva, cik Igaunija un cik Latvija.

Country/Acronym/Membership/TC participation/PDC participation
Finland/SFS/Member body/560/3
Estonia/EVS/Member body /76/1
Lithuania/LST/Member body/61/3
Latvia /LVS/Correspondent member/3/3
Malawi /MBS/Correspondent member/3/2
Papua New Guinea/NISIT/Correspondent member/1/1
Tajikistan/TJKSTN/Correspondent member/11/1
Trinidad and Tobago/TTBS/Member body/72/3
Uzbekistan/UZSTANDARD/Member body/7/2

http://www.iso.org/iso/home/about/iso_members.htm

Correspondent members observe and attend observers. Correspondent members can SELL and adopt.
Tirgotājiņi. Vairāk ar nekas nav nepieciešams.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu