Pētījums: Vairāk nekā puse iedzīvotāju nelegālo alkoholu par problēmu neuzskata • IR.lv

Pētījums: Vairāk nekā puse iedzīvotāju nelegālo alkoholu par problēmu neuzskata

33
Foto: Evija Trifanova, LETA

 

Nelegālā alkohola tirgus Latvijā ir līdzvērtīgs pieciem miljoniem litru gadā jeb 2200 kastēm 0,5 l 40% degvīna dienā, aprēkinājusi Latvijas alkoholisko dzērienu ražotāju un izplatītāju asociācija (LADRIA), pamatojoties uz z Valsts ieņēmumu dienesta datiem un aizvadītā gadā veiktā nelegālās alkohola aprites pētījuma.

Par nelegālā alkohola problēmas mērogu apliecina arī tas, ka šogad oktobrī veiktajā aptaujā 40% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka ir iegādājušies bezakcīzes alkoholu, aptuveni puse zina, kur to var iegādāties.

Lai vērstu iedzīvotāju uzmanību uz sekām, ko var dzīvībai radīt nelegālas un nepārbaudītas izcelsmes alkoholisko dzērienu lietošana, oktobrī sākta sociālā kampaņa “Aizkulises”. Kampaņas ietvaros tika veikts pētījums, kas atklāja vairākus faktus par alkohola lietošanas paradumiem Latvijā. Tā 55,9% Latvijas iedzīvotāju nelegālo alkoholu par problēmu neuzskata. Savukārt 53% atzinuši, ka viņi nespēj atšķirt viltotu alkoholu no oriģinālā. Pētījuma svarīgākie secinājumi ir apkopoti infografikā.

Sociālo kampaņu “Aizkulises” organizē LADRIA ar reklāmas aģentūras „Leo Burnett Riga”, Vides reklāmas asociācijas un EFRD (European Forum for Responsible Drinking) atbalstu. Kampaņa tiks īstenota līdz novembra vidum.

Komentāri (33)

Rudais 13.11.2012. 04.18

Atkal jāmācās ievest kārtību no zviedriem. Alkols piejams tikai speciālos veikalos ar ierobežotu darba laiku. Alus vienīgais,laikam vēl bija pārtikas veikalos. Tālāk jau policijai darbs vienkāršs. Viss, kas netiek piegādāts uz speciālo veikalu ir nelegālais, ko atņem un iznīcina uzreiz un bez jautāšanas ,kam pieder. Izņēmums tikai kravas tranzīts ar muitas papīriem. Točkas būs sausas, tikko visi pievedēju auto būs konfiscēti par nelegālu akcīzes preču pārvadāšanu. Atliks tik sargāt austrumu robežu.

+3
-3
Atbildēt

0

Janka, Janic 12.11.2012. 19.16

ja pie mums eenu ekonomika jau sliecas uz pusi , un lielaa puse nemaksaa nodokļus(pilnaa apmeeraa, jo oficiaali jau minimaalo apreeķina) , tad par taadu lietu kaa kontrabandas brandavu , taapat smeeķiem un degvielu nav ko briiniitiers taas preces arii lieto puse ja nevairaak muusu pavalstnieku…

0
0
Atbildēt

1

    dace_ampermane > Janka, Janic 13.11.2012. 03.47

    veca anekdote:

    vīri dzer un viens saka: čto to sevodņja ranno ķemņejet

    0
    0
    Atbildēt

    0

dace_roze_lmt_lv 12.11.2012. 21.07

Kā gan nenīt šo valsti?

0
-3
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu