Festivāla "Staro Rīga" programmā šogad 23 projekti • IR.lv

Festivāla “Staro Rīga” programmā šogad 23 projekti

23
Dace Andžāne un Alise Brante. Plīša strūklaka. Objekta vizualizācija. Publicitātes foto

Vanšu tilts pēc festivāla būs izgaismots arī turpmāk

Gaismas festivāla “Staro Rīga” programmā, kas Rīgā būs baudāma no 15. līdz 18.novembrim, šoreiz piedalīsies 23 projekti, kas ir par trīs projektiem vairāk nekā pērn, ziņo LETA.

Festivāla konkursa programmā piedalās Rīgas domes finansēti projekti, un to vidū būs uz Ministru kabineta ēkas skatāmā video un gaismas projekcija “Cilvēka mūžs Latvijai”, pie Rīgas Porcelāna muzeja, Konventa sētā, skatāmā videoinstalācija “Dārgumu kaleidoskops”, pie Rīgas Kongresu nama laukumā skatāmā gaismas instalācija “Nebeidzamais stāsts”, kā arī citi pilsētvidē izvietoti krāšņi un pārsteidzoši gaismas objekti.

Kopumā šogad gaismas festivālā “Staro Rīga” būs iekļauti 70 objekti, kas ir mazāk nekā pērn. Šogad īpaši nozīmīga ir sadarbības partneru objektu programma, kas festivālu krāšņos ar lielākiem un mazākiem gaismas pārsteigumiem. Festivāla sadarbības partneru gaismas objektu programmā iekļauti 11 gaismas objekti, pilsētvides dekoratīvo gaismas objektu programmā skatītājiem tiks piedāvāti trīs gaismas objekti, jauniešu un studentu gaismas objektu programmā – deviņi, radošās darbnīcas “Rīga 2014 Think Tank” gaismas objektu programmā – trīs, gaismas kafejnīcu maršrutā – 19 gaismas objekti.

Kafejnīcu maršruta gaismas objekti turpinās starot līdz nākamā gada janvārim, tādējādi iepriecinot gan rīdziniekus, gan pilsētas viesus arī gadu mijas svētku laikā.

Kā pilsētas iedzīvotāju līdzdalības akcija festivāla programmā iekļauts Pārdaugavā pie Mārupītes īstenotais audiovizuālais gaismu instalāciju un interaktīvais projekciju šovs “Pagarinātā diena”, savukārt kā īpašais notikums tiks piedāvāts audiovizuālais gaismu instalāciju un interaktīvais projekciju šovs “Illuminātu taka. Vivere Est Militare.” (“Dzīvot nozīmē cīnīties”), kas norisināsies ostmalā, laukumā blakus Eksporta ielai posmā starp Muitas ielu un Miķeļa ielu.

Tajā pašā laikā, domājot par ārvalstu viesu pārsteigšanu, viens no gaismas objektiem atradīsies lidostā “Rīga”.

Gaismas festivāls “Staro Rīga” šogad ikvienu aicina kļūt par gaismas meklētāju, informēja nodibinājuma “Rīga 2014” sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Renāte Franke.

Šogad festivāla tēma un aicinājums ir doties gaismas – patiesu vērtību meklējumos. Katram gaismas objektam ir sava leģenda, tāpēc ikviens aicināts uzkavēties pie tiem un izbaudīt pilsētu nesteidzīgā pastaigā, pauda nodibinājuma “Rīga 2014” vadītāja un festivāla idejas autore Diāna Čivle.

“Īpaša uzmanība šogad pievērsta festivāla apmeklētāju līdzdalībai. Vairāki objekti nebūs iespējami un iedomājami bez apmeklētāju iesaistes. Skatītāji tiks aicināti salikt vērtības pa plauktiņiem, ieraudzīt savas dvēseles īpašo starojumu, uzgleznot mākslas darbu vai izkrāsot mašīnu,” atklāja Čivle.

Festivāla laikā gaismas objekti pilsētā iedegsies ik vakaru plkst. 18 un priecēs skatītājus līdz plkst. 23. Īpaša festivāla diena būs 17.novembris, kad, pievienojoties starptautiskai akcijai, festivālā tiks atzīmēta Starptautiskā priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena. Šajā vakarā Pārdaugavā tiks īstenots šovs “Pagarinātā diena”, kā arī pirmo reizi pilsētas iedzīvotāji un viesi ieraudzīs “Latvijas tiltu” dāvanu valsts svētkos – izgaismotu Vanšu tiltu.

Vanšu tilts ir viens no objektiem, kas paliks arī pēc festivāla noslēguma un pilsētu krāšņos ilgtermiņā. Ilgtermiņā paliks arī Rīgas Doma baznīcas vitrāžu izgaismojums, Stacijas laukumā būs Saules pulkstenis – “Origo Universi” un ar ielu vingrošanas rīkiem aprīkota vieta Stabu ielā.

Gaismas festivāla informatīvie “1188” centri darbosies arī pie “Laimas” pulksteņa un Rātslaukumā. Ar gaismas festivāla “Staro Rīga” objektiem var iepazīties festivāla mājaslapā “www.staroriga.lv“.

 

Komentāri (23)

vegan 12.11.2012. 14.52

Kaapeec tikai liidz 23iem, nevis visu diennakts tumsho dalju? Protams, ja projektam nepiecieshama uzraudziiba, tad veel saprotams. Tachu njemot veeraa, cik laika un liidzeklju ieguldiits projektu izstraadee, buutu tikai logjiski maksimizeet to darbiibas laiku.

Katraa zinjaa, ljoti veertiigs festivaals, allazh prieceejis.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu