Vācija noraida iespēju norakstīt Grieķijas parādsaistības • IR.lv

Vācija noraida iespēju norakstīt Grieķijas parādsaistības

19
Foto: AFP/LETA

Grieķijas žurnāls publicē nodokļu nemaksātāju vārdus, kuru vidū arī augstas amatpersonas

Vācija pirmdien noraidīja iespēju norakstīt daļu no tās īpašumā esošajām Grieķijas parādsaistībām, uzsverot, ka šāda rīcība pārkāptu valsts budžeta likumus, ziņo LETA.

Vācijas valdības preses pārstāvis Štefens Zīberts norādīja, ka šāda rīcība, ko, pēc žurnāla “Der Spiegel” rīcībā esošās informācijas, gatavojas ierosināt starptautiskie aizdevēji, nav apspriežama. “Vācijas budžeta likumi nosaka, ka kredīts var tikt pagarināts tikai tad, ja zaudējumi tiek uzskatīti par maz ticamiem,” sacīja Zīberts.

“Mēs nevaram nekavējoties izsniegt jaunu kredītu vai aizdevuma garantijas pusei, kas šobrīd neatmaksā parādsaistības. Mēs ar šādu rīcību paši sev sasietu rokas, un tas noteikti nav Grieķijas interesēs. Tāpēc Vācija un citas valstis uzskata, ka parādsaistību norakstīšana nav apspriežama,” uzsver Zīberts.

Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible jau svētdien noraidīja ierosinājumu par Grieķijas parādsaistību papildu norakstīšanu, kas nozīmētu, ka tautsaimniecības glābšanas programma būtu jāfinansē nodokļu maksātājiem, nodēvējot to par nereālu. Taču viņš norādīja, ka Grieķija varētu atpirkt daļu parādsaistību par zemākām cenām no obligāciju turētājiem.

Privātie investori jau šā gada sākumā otrās glābšanas programmas ietvaros piekrita norakstīt lielu daļu no Grieķijas parādsaistībām, taču tā dēvētā oficiālā sektora obligāciju turētāji, tostarp citas eirozonas valstis, līdz šim bijuši pasargāti no šādas norakstīšanas.

Grieķijas žurnālā publicē nodokļu nemaksātāju vārdus

Tikmēr Grieķijas žurnāls “Hot Doc” publicējis sarakstu ar 2059 cilvēku vārdiem, uz kuriem krīt aizdomu ēna par naudas glabāšanu ārvalstu banku kontos, lai izvairītos no nodokļu nomaksas, vēsta LETA/BBC.

Izdevuma rīcībā nonācis saraksts ar bankas HSBC Ženēvas filiāles klientu vārdiem no Grieķijas. To vidū ir arī premjerministra Antona Samara padomnieks Stavrs Papastavrs, bijušā kultūras un sabiedriskās kārtības ministra Georgija Vulgaraka sieva, kā arī Finanšu ministrijas amatpersonas, uzņēmēji, ārsti, juristi, pensionāri, studenti un mājsaimnieces.

Lai gan žurnāls neatklāj, cik daudz naudas šie cilvēki ir uzkrājuši, tas vēsta, ka dažiem no viņiem ārvalstu kontos noglabāti pat 500 miljoni eiro.

Sestdien, kad klajā nāca žurnāla jaunākais numurs, kurā publicēta šī informācija, uz īsu brīdi tika aizturēts izdevuma redaktors Kosts Vaksevanis.

Redaktora tiesas prāva sāksies 1.novembrī. Ja viņa vaina tiks atzīta, Vaksevanim var tikt piespriests līdz pat trīs gadu cietumsods par cilvēku privātās dzīves neaizskaramības pārkāpšanu.

“Es tikai darīju savu darbu. Esmu žurnālists un es darīju savu darbu,” sacīja izdevuma redaktors. “Svarīgākais ir tas, ka daļa cilvēku gūst peļņu laikā, kad Grieķija mirst badā. Parlaments balsos par civildienesta ierēdņu un grieķu strādnieku algu samazināšanu par 100-200 eiro, lai gan tajā pašā laika vairums sarakstā iekļauto 2000 cilvēku, šķiet, izvairās no nodokļu nomaksas, slepus nosūtot naudu uz Šveici.”

Kā liecina neoficiāla informācija, žurnāls slepenos datus ieguvis, pateicoties bijušajam HSBC bankas darbiniekam, kurš 2007.gadā šo informāciju slepus nozaga un nodeva to Francijai, kas savukārt ar šo informāciju dalījās ar Grieķiju.

Grieķijā šī informācija vēlāk pazuda, un tāpēc tika sākta parlamentārā izmeklēšana.

Bijušais finanšu ministrs Georgs Papakonstantinu šomēnes atzina, ka slepenā sarakstā atrodamo cilvēku ārvalstu kontos paslēpto līdzekļu apjoms sasniedz pusotru miljardu eiro.

Vaksevanis atklāja, ka šo informāciju saņēmis anonīmā vēstulē, kuras sūtītājs norādījis, ka ziņas ieguvis no kāda politiķa.

Kā liecina Čikāgas Universitātes pētījums, nodokļu nemaksāšanas dēļ Grieķija ir gadu zaudē 28 miljardus eiro.

 

 

Komentāri (19)

Aivars Krauklis 29.10.2012. 17.48

Hantingtons vairāk kā pirms desmit gadiem skaidri formulēja, ka mūsdienu Grieķija jau sen nav Eiropas valsts. No demokrātijas tajā nav bijis ne smakas, bija un ir dažādas metodes vienu bezatbildīgu populistu aizstāšanai ar svaigākiem.
Diezgan ticams, ka tad, ja pārstās Grieķiju kreditēt, tur no jauna uzradīsies melli pulkveži vai sarkani majori, bet tas nav novēršams, tikai atliekams uz īsāku vai ilgāku laiku. Jo lielāks parāds uzkrāsies, jo smagāka (ja ne asiņaināka) būs pamošanās, tāpēc labāk ir pārtraukt liekulīgo ņirgāšanos par ekonomiku un finansēm tūlīt. Jau tagad grieķiem vainīgi ir visi citi – lielāko aizdevēju Vāciju cik jaudas lamā par fašistisku.

+20
0
Atbildēt

0

oktaavs 29.10.2012. 19.51

Parādus jau varbūt norakstīs, bet kas tālāk ? Grieķi pēkšņi sāks rubīt kā vācieši ? Vai tomēr atkal gaidīs pabalstus tikai par to, ka viņi ir tādi brīnišķīgi, saulē iedeguši demokrātijas tēvi ?

+18
0
Atbildēt

5

    Signija Aizpuriete > oktaavs 29.10.2012. 21.20

    ——–
    Brauca, brauc un brauks – un pirks arī, jo tā eiro drukāšanas mašīna jau Latvijā neatradīsies – tāpat kā datoriņš, kurā cipariņus var mainīt.

    Atklātā vēstule – Valsts prezidentam, 11.Saeimas priekšsēdētājai un deputātiem, Ministru prezidentam.

    Informācija par Atklāto vēstuli.
    Vēstules pamatmērķis- rosināt apturēt zemes izpārdošanu ārvalstniekiem un personām bez Latvijas pilsonības, pārkārtot Latvijas lauksaimniecisko ražošanu no “kovboju ekonomikas” jeb lauksaimniecības kā biznesa ekonomikas modeļa uz lauksaimniecību kā saimniekošanas – dzīvesveida ekonomikas modeli.

    http://www.tautasforums.lv/?p=4125

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > oktaavs 29.10.2012. 19.58

    Tad varēs sākt to aizņemšanās “ciklu” no jauna, līdz nākamajai norakstīšanai, un tā bezgalīgi ( ja tikai atradīs aizdevējus).

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > oktaavs 29.10.2012. 20.35

    Grieķi pēkšņi sāks rubīt kā vācieši ?
    ==========================
    Grieķi strādājot daudz vairāk par vāciešiem un arī mums. Neefektīvi. Bez augstas pievienotās vērtības – tāpat kā mēs.
    http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2011/dec/08/europe-working-hours
    http://www.bbc.co.uk/news/magazine-17155304

    “Attīstīsim” tik tūrismu – apčubināsim un apmazgāsim arvien lielāko tūristu skaitu, un mums ir izredzes mūžam palikt neefektīvo valstu grupā.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    oktaavs > oktaavs 29.10.2012. 20.10

    Lai aizņemtos atkal ir jāatrod tāds idiņš, kas aizdos vēlreiz. Alkašam, kas neatdod parādus cik aizdot gribētāju stāv rindā?

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    oktaavs > oktaavs 29.10.2012. 20.58

    Tas nav tikai grieķu, bet arī portugāļu un spāņu stāsts.
    Nu tik brauks tupie vācieši un pirks mājiņas pie jūras par arvien, arvien dārgakām cenām …
    “Mēs esam tuvāk nekā Šveice ! ”
    Tas ir bandītu – “biznesmeņu” un afēristu sauklis.
    Kam nav ražošanas un eksporta, tam nav nākotnes. Mēs varam pabarot pusi pasaules, ja gribam. Holande var un mēs to varam.

    +14
    0
    Atbildēt

    0

oktaavs 29.10.2012. 18.10

Svarīgākais ir tas, ka daļa cilvēku gūst peļņu laikā, kad Grieķija mirst badā.
——————————–
Ļoti daudzas Latvijas “veiksmes stāsta” ģimenes labprāt gribētu “mirt badā” pēc Grieķijas standartiem.
Vāciešiem apnicis barot visus dienvidu sliņķus. Tāpēc laipni tiek aicināti jauni eiro donori.

+20
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu