Nacionālajā teātrī pirmizrāde "Zeme un mīlestība" • IR.lv

Nacionālajā teātrī pirmizrāde “Zeme un mīlestība”

31
Skats no izrādes "Zeme un mīlestība". Aktieri- Anete Saulīte, Dita Lūriņa un Uldis Anže. Publicitātes foto, foto - Gunārs Janaitis

Izrādi iestudē viens no pieprasītākajiem Igaunijas režisoriem Elmo Nīganens

Ceturtdien, 25.oktobrī plkst.19 Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvos pēc igauņu autora Antona Hansena Tamsāres romāna “Zeme un mīlestība” veidota izrāde, kuru pirmo reizi Latvijā un šajā teātrī iestudē igauņu režisors Elmo Nīganens, raksta aģentūra LETA

Nīganens ir viens no šobrīd atzītākajiem Baltijas valstu režisoriem, taču viņš nemēdz pārāk bieži strādāt ārpus Igaunijas, tādēļ šis ir liels notikums, jo šī režisoram ir pirmā reize, kad viņš iestudē izrādi kādā citā Baltijas valstī.

“Ir liels prieks, ka mums izdevās ar Nīganenu vienoties par kopīgu darbu. Sadarbību ar jauniem režisoriem novērtēju pēc tā, kā jūtas teātris. Redzot to, ka darbs visos cehos rit pats no sevis, nekur nevalda savstarpējas ķildas, atmosfēra ir tāda, kas veicina uz labu darbu darīšanu, ir skaidrs, ka uz Latviju ir atbraucis viens liels cilvēks,” Nacionālā teātra direktoru Ojāru Rubeni citē aģentūra LETA.

Tamsāres (1878-1940) romānu veido piecas daļas. Latvijas Nacionālajā teātrī uz skatuves tiek iestudēta romāna ceturtā daļa, kur galvenais varonis Indreks ir precējies ar Kārenu, viņš bauda laulību un modernu pilsoniskās sabiedrības dzīvi. Romāna ceturtā daļa atspoguļo 20.gadismta 30.gadus.

Darbs pie izrādes sākās jau maijā. Sākumā tika veidota romāna un lomu analīze, pētot un prātojot par kopīgo un atšķirīgo starp igauņiem un latviešiem, par igauņu un latviešu aktierspēles tradīcijām, attieksmi pret klasiku, teātri un dzīvi.

Režisors minējis, ka iepriekš nekad nebija domājis, ka kādreiz iestudēs igauņu autora darbu, jo saistošāki viņam šķita tādi pasaules dramaturģijas klasiķi kā Šekspīrs, Antons Čehovs un citi. Pirms vairākiem gadiem, kādu vasaru, paņemot rokās Tamsāres “Zemi un mīlestību”, sācis to pārlasīt un secinājis, ka sen nav tik daudz smējies un tik bieži raudājis. Pēc gada sapratis, ka ir jāiestudē izrāde.

“Zeme un mīlestība” ir viens no slavenākajiem Tamsāres darbiem, kas tulkots arī vairākās valodās, arī latviski.

Galvenās lomas izrādē atveidos Dita Lūriņa un Uldis Anže. Izrādē piedalās arī Jānis Skanis, Normunds Laizāns, Līga Liepiņa, Daiga Gaismiņa, Daiga Kažociņa, Indra Burkovska, Anete Saulīte, Inga Misāne, Indra Roga, Ģirts Jakovļevs, Ainārs Ančevskis, Mārcis Maņjakovs, Mārtiņš Brūveris, Juris Lisners, Juris Jope, Juris Hiršs, Kaspars Aniņš.

Izrādes scenogrāfs ir Andris Freibergs, kostīmu māksliniece – Kristīne Pasternaka.

Izrādes režisors Nīganens kopš 1992.gada ir Tallinas Pilsētas teātra mākslinieciskais vadītājs. Viņš ir vairākkārt apbalvots ne tikai ar Igaunijas teātra gada balvām par labāko režiju vai labāko aktierdarbu, bet arī ar Igaunijas Republikas prēmiju par izciliem sasniegumiem mākslā. Režisors 2000.gadā ir saņēmis Igaunijas valsts apbalvojuma Baltā zvaigzne III pakāpes Goda zīmi.

Par izciliem sasniegumiem Antona Čehova lugu interpretācijā vairākkārt apbalvots arī Krievijā, kā arī četras reizes saņēmis ārzemju žūrijas balvu par labāko režiju Igaunijas festivālā “Drāma”. Atzinību guvušas arī abas Nīganena filmas – “Marmorā kaltie” un “Trakais”.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu