"Norvik banka": darbs norit normāli • IR.lv

“Norvik banka”: darbs norit normāli

28
"Norvik" bankas logo. Foto: Lita Krone, LETA

Bankai esot piesaistīts ungāru investors Demjans, kurš pamatkapitālā ieguldījis vairāk nekā piecus miljonus eiro

“Norvik bankas” darbība ir stabila un patlaban notiek normāls ikdienas bankas darbs, apkalpojot klientus, paziņojumā medijiem trešdien norāda banka.

Arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) biznesa portālam “Nozare.lv” apstiprināja, ka trešdien “Norvik bankas” darba diena pagāja ikdienas režīmā, netika novērota paaugstinātu aktivitāte bankas klientu apkalpošanas centros. Klienti tiek apkalpoti, un visas transakcijas tiek veiktas bez aizkavēšanās. FKTK par to pārliecinās, seko līdzi un kontrolē situāciju bankā.

“Norvik bankas” kapitāls patlaban pārsniedz likumā noteikto minimālo kapitāla prasību. Arī bankas likviditātes rādītājs ir daudz lielāks par likumā noteikto minimālo robežu, pārsniedzot 51%, norāda kredītiestāde.

Šā gada deviņos mēnešos “Norvik bankas” operatīvie ienākumi bija vairāk nekā 19 miljoni latu, savukārt operatīvā peļņa pirms uzkrājumu izveidošanas un nodokļu nomaksas bija vairāk nekā astoņi miljoni latu, teikts bankas paziņojumā.

“Norvik banka” norāda, ka ir apmaksāts un līdz ar to palielināts bankas pamatkapitāls par vairāk nekā 11,6 miljoniem eiro (8,15 miljoniem latu).

Bankas apmaksātais pamatkapitāls pirms palielinājuma bija 57 390 281 latu, bet pēc palielinājuma reģistrācijas Uzņēmumu reģistrā “Norvik bankas” apmaksātais pamatkapitāls būs Ls 65 568 589.

Jau ziņots, ka otrdienas vakarā sociālajā tīklā “Twitter”  FKTK paziņoja, ka “Norvik banka” ir maksātspējīga, nodrošina nepārtrauktu darbību un saistības pret klientiem izpilda pilnā apmērā.

Šādi FKTK reaģēja uz portāla “Pietiek.com” publikāciju, ka bankai mēneša laikā jāpalielina savs pamatkapitāls par aptuveni 50 miljoniem latu, pretējā gadījumā var nākties lemt par tās darbības apturēšanu. Valsts garantēto noguldījumu apjoms “Norvik bankā” ir aptuveni 204 miljoni latu.

Paziņojumā medijiem FKTK arī apstiprina, ka kopā ar banku jau vairākus mēnešus tiek veikts pasākumu kopums, kas vērsts uz bankas kapitāla stiprināšanu, lai nodrošinātu bankas ilgtspējīga biznesa attīstību. Ir piesaistīts labi pazīstams ungāru investors Šandors Demjans, kurš pamatkapitālā ieguldījis vairāk nekā piecus miljonus eiro (3,5 miljonus latu) un ieguldīto daļu plāno palielināt atbilstoši apstiprinātajam grafikam, raksta “Nozare.lv”.

“Līdz šim jau veikti pienācīgi soļi, piesaistot stratēģisko investoru “Norvik bankai”, kas ļaus nodrošināt bankas ilgtspējīga biznesa attīstību. Investora piesaistes process notiek ciešā FKTK uzraudzībā,” komentē FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

Pamatkapitālā ieguldītie līdzekļi tiks izmantoti, lai stiprinātu bankas kapitālu un bankas pozīcijas gan vietējā, gan starptautiskajā tirgū.

FKTK piebilst, ka Demjans ir starptautiski labi pazīstamās un vienas no Eiropas lielākās attīstītājkompānijas “TriGranit Development Cooperation” priekšsēdētājs un “TriGranit Development Limited” akcionārs. Demjans ir arī Ungārijas bankas “Granit Bank” īpašnieks.

Komisija paziņojumā arī uzsver, ka visā pasaulē, tai skaitā Latvijā, jau no 2008.gada banku sektors strādā pie banku kapitāla bāzes stiprināšanās. Latvijā šajā laika periodā kopumā banku kapitālā ieguldīti aptuveni 1,4 miljardi latu.

FKTK padomes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Brazovskis “Pietiek.com” apstiprinājis, ka problēmas ar “Norvik banku” eksistē. FKTK jūnijā, reaģējot uz pazīmēm par “Norvik bankas” kapitāla nepietiekamību, noteikusi bankai ierobežojumus, faktiski apturot kredītu izsniegšanu, uzsvēris Brazovskis. “Tā nav ne drāma, ne traģēdija. Ir problēma, un mēs strādājam, lai tā tiktu atrisināta,” sacījis FKTK pārstāvis.

Brazovskis nav noliedzis, ka FKTK trešo mēnesi “Norvik bankā” veic pastiprinātu uzraudzību. Viņš ir pārliecināts, ka saskaņā ar to grafiku, kas apstiprināts sarunās ar bankas īpašniekiem, banka spēs izpildīt FKTK prasību par pamatkapitāla palielināšanu. Jautāts, vai runa varētu būt par aptuveni 50 miljoniem latu, Brazovskis to apstiprinājis.

FKTK padomes priekšsēdētāja vietnieks noraidījis pieļāvumus, ka bankas problēmas tiek notušētas, lai neradītu papildu jautājumus par nepietiekamu banku uzraudzību, kas varētu vēl vairāk apdraudēt viņa pārvēlēšanu amatā. “Man nav jēga kaut ko kušināt, es mēģinu to problēmu risināt, un pēc tā grafika, kāds ir apstiprināts, tas ir iespējams. Tuvākajā mēnesī viņiem [Norvik] tas ir jāizdara [par vairākiem miljoniem latu jāpalielina pamatkapitāls],” savu pozīciju skaidrojis Brazovskis.

Bankas problēmas esot sākušās pēc tam, kad finanšu grūtībās nonākuši un “Norvik” pamatkapitāla atbilstību likumā noteiktajam un banku uzraugu prasītajam līmenim nav spējuši nodrošināt “Norvik” lielākie īpašnieki – Islandes “Straumborg” grupa. Tagad notiek aktīvi centieni piesaistīt jaunu stratēģisko investoru, kurš varētu atrisināt bankas problēmas, bet vērtējumi par izredzēm situāciju noregulēt atšķiras.”Norvik banka” izplatījusi paziņojumu, kurā norāda, ka bankai ir apmaksāts pamatkapitāla palielinājums par vairāk kā 11,6 miljoniem eiro (8,1 miljonu latu). Pamatkapitāls palielināts, piesaistot nozīmīgu ārvalstu investoru no Ungārijas. Bankas apmaksātais pamatkapitāls pirms palielinājuma bija 57 390 281, bet pēc palielinājuma reģistrācijas Uzņēmumu reģistrā tas būs 65 568 589 lati.

Banka skaidro, ka piesaistītais investors ir uzņēmums, kas pieder Demjanam. Tas apmaksājis pamatkapitāla palielinājumu, kas veido nepilnus 5% no visa pamatkapitāla. Demjana uzņēmums ir apstiprinājis nopietnu interesi palielināt vēl vairāk savu līdzdalību bankas kapitālā pēc atbilstošas FKTK atļaujas saņemšanas, tāpēc patlaban tiek risinātas sarunas par to ar bankas akcionāriem. FKTK ir informēta par darījumu un pamatkapitāla palielināšana tika saskaņota un akceptēta no FKTK puses, norāda “Norvik banka”.

“Norvik bankas” pamatkapitāls pērnā gada beigās bija 37,3 miljoni latu. 2012.gada martā izsludināta pamatkapitāla palielināšana par 15 miljoniem latu. To pieprasījusi FKTK, kas arī izdarīts.

Tomēr vēlāk banku uzraugu pārbaudē atklāts, ka “Norvik banka” šīs prasības izpildei realizējusi neatļautu shēmu un šī pamatkapitāla palielināšana bijusi fiktīva. Proti, pamatkapitāla palielināšanai izmantota shēma ar aizdevumu trešajai personai, kas no pašas “Norvik bankas” iegūto aizdevumu nodevusi bankas akcionāru rīcībā, kuri to tālāk izmantojuši pamatkapitāla palielināšanai.

Bankas mājaslapā publicētais šā gada sešu mēnešu darbības pārskats liecina, ka otrā ceturkšņa beigās bankas apmaksātais pamatkapitāls bija 57,39 miljoni latu. Tobrīd 11,372 miljoni akciju jeb 19,82% no apmaksātā pamatkapitāla piederēja Islandes uzņēmumam “Straumborg Ehf.”, 11,347 miljoni akciju jeb 19,77% no apmaksātā pamatkapitāla – Jurijam Šapurovam, 11,347 miljoni akciju jeb 19,77 no apmaksātā pamatkapitāla – Andrejam Svirčenkovam. Pārējās daļas pieder citiem akcionāriem, katram no viņiem mazāk nekā 10% daļu.

Jūnija beigās bankas zaudējumi bija 4,6 miljoni latu iepretim 260 000 latu peļņai 2011.gada pirmā pusgada beigās. Savukārt kapitāla pietiekamības rādītājs jūnija beigās bija 9,63% Noteiktā minimālā prasība šim rādītājam ir 8%. Bankas likviditātes rādītājs šā gada otrā ceturkšņa beigās bija 45,46%, noteiktā minimālā prasība ir 30%.

“Norvik banka” dibināta 1992.gada 29.aprīlī ar nosaukumu “Lateko banka”. 2006.gadā banka piesaistīja stratēģiskos investorus un ieguva jaunu nosaukumu – “Norvik banka”. Banka pagājušo gadu noslēgusi ar 18,8 miljonu latu zaudējumiem, liecina bankas finanšu pārskats par 2011.gadu. Jūnija beigās pēc aktīviem “Norvik banka” ierindojās astotajā vietā Latvijā strādājošo banku vidū.

 

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu