Laikraksts: NATO Krieviju uzskata par vienu no kiberpretiniekiem • IR.lv

Laikraksts: NATO Krieviju uzskata par vienu no kiberpretiniekiem

29
Foto: Raitis Plauks, F64

Novembrī notiks NATO militārās mācības, kurās pēc to scenārija no hakeriem “cietīs” Ungārija un Igaunija

NATO iekļāvusi Krieviju, Irānu un Ķīnu alianses galveno kiberpretinieku sarakstā, atsaucoties uz saviem avotiem NATO, vēsta laikraksts “Kommersant”.

No 13. līdz 16.novembrim NATO valstīm būs militārās mācības “Cyber Coalition 2012”, kurās tiks atstrādāts scenārijs, kad pret alianses valstīm tiek vērsts kiberuzbrukums, kā arī prettrieciena īstenošana, raksta LETA/Lenta.ru.

Atbilstoši šim scenārijam uzbrukumā cieš divas valstis – Ungārija un Igaunija. Hakeru darbību rezultātā dzīve Igaunijā tiek pilnībā paralizēta. Turklāt viņiem izdodas izsist no ierindas NATO kara transporta lidmašīnas sistēmas, un tā rezultātā lidmašīna avarē. Tad NATO sanāksmē tiek izlemts par atbildes trieciena veikšanu, arī ar militāriem līdzekļiem.

Arī Krievija no savas puses sākusi gatavoties iespējamam kiberkaram. Nesen Krievijas Aizsardzības ministrija izsludinājusi konkursu antivīrusa sistēmu apiešanas metožu, tīkla aizsardzības līdzekļu un operāciju sistēmu aizsardzības izstrādāšanai. “Citu valstu kara resori veic šādas izstrādes, mēs nevaram atpalikt,” laikrakstam apliecināja informācijas avots ministrijā.

Analoģiskas izstrādes jau tiek veiktas ASV. Vašingtona kiberdrošības jomas projektiem ik gadu tērē vairākus desmitus miljonu dolāru, bet NATO valstu tēriņi šajā jomā tuvākajos gados varētu sasniegt vairākus miljardus dolāru.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu