Lietuvas premjerministrs: Atomelektrostacija ir vajadzīga • IR.lv

Lietuvas premjerministrs: Atomelektrostacija ir vajadzīga

26
Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus Rīgas konferencē. Foto: Lita Krone, LETA

Svētdien Lietuvā notiks gan Seima vēlēšanas, gan referendums par Visaginas AES projektu

Lietuvai jāceļ sava atomelektrostacija, jo tai ir vajadzīgi papildu enerģijas avoti un atomenerģija ir lētākā no tiem, intervijā Vācijas laikrakstam “Frankfurter Allgemeine Zeitung” skaidrojis Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus.

Svētdien Lietuvā notiks gan Seima vēlēšanas, kurā premjera Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti saviem vēlētājiem sola Visaginas atomelektrostacijas (AES) būvi, gan referendums par šo projektu, kura rezultāti gan nebūs juridiski saistoši. Savukārt Vācija visas savas kodolspēkstacijas grib slēgt. “Vai mēs dzīvojam katrs uz savas planētas?” – šādu jautājumu Kubiļum uzdevis laikraksta korespondents.

“Vācija ir bagāta un var atļauties augstākas enerģijas cenas. Alternatīvā enerģija ir dārgāka par atomenerģiju. Turklāt mūsu resursi ir ierobežoti, tādēļ mums nākas 70% patērējamās elektroenerģijas importēt no Krievijas. Ierēķinot visus enerģijas avotus, šis rādītājs sasniegtu pat 80%. Te nevar runāt ne par drošību, ne stabilitāti,” sacījis Lietuvas valdības vadītājs.

“Mums vajadzīgi papildu avoti, un atomenerģija ir lētākā no tiem. Atomelektrostacijā ražota elektroenerģija izmaksā 5,2 eirocentus (3,7 santīmus) kilovatstundā, vēja enerģija – 8,7 eirocentus, mūsu jaunā gāzes elektrostacija Elektrēnos enerģiju ražo par 10,1 eirocentu, bet biomasas elektrostacijas – par 13 eirocentiem,” viņš teicis.

Kā norāda “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, speciālisti prognozē, kad līdz ar strauju slānekļa gāzes resursu apguvi gāzes cenas varētu kristies, un Lietuva būvēs arī savu sašķidrinātās gāzes termināli. Laikraksta žurnālists vaicājis, vai šajā situācijā Lietuvai atomenerģija patiešām vajadzīga.

“Mums tiešām nepieciešami jauni gāzes avoti, jo šobrīd mēs par visiem 100% esam atkarīgi no Krievijas. Mēs arī ceram, ka gāzes cenas pasaules tirgū būs zemākas par “Gazprom” piedāvātajām, bet, raugoties uz Amerikas tirgu, neesmu drošs, ka nākotnē cenas paliks tik zemas,” izteicies premjers.

“Mums ir skaidrs stratēģiskais mērķis – vispusēja integrācija Eiropas sistēmā. Šai gadījumā liela nozīme ir Eiropas enerģētiskajai stratēģijai, kas nepārprotami nosaka, ka Baltijas valstīm pēc 2015.gada nevajadzētu palikt kā izolētām enerģētiskajām salām,” viņš norādījis. “Mūsu energosistēma joprojām ir sinhronizēta ar vecajiem padomju laiku elektrotīkliem – līdz pat Volgas hidroelektrostacijām, un tas apdraud mūsu enerģētisko drošību. Jūlijā, novēršot elektrotīkla bojājumu, bija pārtrūkusi piegāde pa galveno līniju no Krievijas caur Lietuvu uz Latviju. Tādēļ mēs vēlamies integrēties Eiropā, un šim nolūkam nepieciešami starpsavienojumi, (..) bet mums vajadzīgs arī savs potenciāls, un tādēļ mēs gribam būvēt AES.”

Laikraksts atgādinājis, ka pie Lietuvas robežām plānots uzbūvēt divas kodolspēkstacijas, ko cels Krievijas valsts atomenerģētikas korporācija “Rosatom”, – vienu Baltkrievijā, otru Krievijas Kaļiņingradas apgabalā. Tās varētu tikt pabeigtas agrāk nekā Visagninas AES un kļūt par bīstamām konkurentēm Austrumeiropas elektroenerģijas tirgū.

“Runa nav vienīgi par tirgiem. Krievijai šai reģionā allaž bijušas ģeopolitiskas intereses, un tieši šā iemesla dēļ mums ir tik svarīgi atbrīvoties no pašreizējās atkarības. Tieši tādēļ mēs cenšamies īstenot savu projektu. Kur tad jaunajai atomelektrostacijai Kaļiņingradā ir noieta tirgi? Tur jau šobrīd tiek saražots pietiekami daudz elektroenerģijas,” sacījis Kubiļus.

Kā izteicies intervētājs, rodas iespaids, ka Maskava tēmē uz Lietuvas iekšējo tirgu un cenšas Lietuvu izstumt no cīņas, bet vienlaikus uzmanību pievērš apstāklis, ka plānotajām spēkstacijām nav nedz vajadzīgo elektrolīniju, nedz vajadzīgo rezerves jaudu, un tas rada aizdomas, vai tas nav vienkārši mēģinājums iebiedēt Lietuvu.

Arī Kubiļus atzinis, ka no ekonomiskā viedokļa viņam nav saprotams, kā var būvēt kodolspēkstaciju, nezinot, kurp tiks transportēta elektroenerģija.

Lietuvas premjerministrs nav slēpis, ka viņa valstij rada bažas arī Krievijas militārās bāzes, turklāt ne vien Kaļiņingradā, bet visā Krievijas ziemeļrietumu reģionā, kur vērojama jaunas militārās infrastruktūras attīstība, liela raķešu skaita izvietošana un citu iekārtu celtniecība. “Pret ko tas viss ir vērsts? To grūti aptvert, jo es nedomāju, ka Krievijā kāds saskata draudus no Baltijas valstu, Eiropas Savienības vai Skandināvijas puses,” viņš piebildis.

Reaģējot uz atgādinājumu, ka Visaginas AES cels Japānas kompānija, bet Japāna pati pieredzējusi Fukušimas kodolavāriju, Kubiļus atbildējis, ka Fukušimas avārija notikusi cunami dēļ, no kā Baltijas valstīs nav iemesla baidīties. Pēc viņa teiktā, kompānija “Hitachi” izraudzīta tādēļ, ka tā būvē 3+ drošības klases reaktorus.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu