Turcijas parlaments dod atļauju militārām operācijām Sīrijā • IR.lv

Turcijas parlaments dod atļauju militārām operācijām Sīrijā

18
Sīrijas dumpinieks aizsardzības pozīcijā. Foto: AFP/LETA

Turcijas premjers: tas nav mandāts kara pieteikšanai

Turcijas parlaments ceturtdien ārkārtas sēdē, kas norisinājās aiz slēgtām durvīm, pilnvarojis valdību veikt militāras operācijas Sīrijas teritorijā.

Attiecīgo likumprojektu, kas valdībai uz gadu piešķir pilnvaras nosūtīt uz Sīrijas teritoriju karaspēku vai arī apšaudīt kaimiņvalsts teritorijā esošus mērķus, atbalstīja 320 deputāti, bet 129 likumdevēji balsoja pret, ziņo LETA/AFP/BBC.

Vienlaikus Turcijas premjera vietnieks Beširs Atalajs uzsvēra, ka Ankaras prioritāte esot rīkoties saskaņā ar starptautiskajām institūcijām. Viņš piebilda, ka parlamenta piešķirtās pilnvaras neesot mandāts kara pieteikšanai.

Kā ziņots, reaģējot uz savas teritorijas apšaudi no Sīrijas puses, kuras laikā trešdien tika nogalināti vismaz pieci cilvēki, Turcija atklāja pretuguni. Avoti Sīrijā vēsta, ka Turcijas šāviņi nogalinājuši vairākus prezidentam Bašaramn al Asadam lojālo spēku karavīrus.

Mediji ziņo, ka Turcijas armija ceturtdien turpinājusi Sīrijas apšaudi. Šī ir pirmā reize 18 mēnešus ilgo Sīrijas nemieru laikā, kad Turcija atklājusi uguni pret Sīriju.

Trešdienas vakarā Briselē pēc Turcijas lūguma tika sasaukta NATO ārkārtas sēde, pēc kuras alianse izplatīja paziņojumu, uzsverot, ka NATO “turpina atbalstīt Turciju un pieprasa nekavējoties pārtraukt agresīvo rīcību pret dalībvalsti, kā arī mudina Sīrijas režīmu nepieļaut turpmākus starptautisko tiesību pārkāpumus”.

Reaģējot uz notikušo, Ankara vērsusies ANO Drošības padomē, mudinot to rīkoties, lai apturētu Sīrijas “agresiju”.

Kā teikts Turcijas vēstnieka ANO vēstulē Drošības padomes prezidentam, notikušais ir “klajš starptautisko tiesību pārkāpums, kā arī starptautiskā miera un drošības pārkāpums”.

Satraukumu par saspīlējumu Turcijas un Sīrijas attiecībās ceturtdien izteica Eiropas Savienības (ES) augstākā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone. “Es asi nosodu vakar Sīrijas spēku veikto Turcijas pierobežas pilsētas Akčakali apšaudīšanu, kurā dzīvību zaudēja pieci cilvēki un vēl daudzi tika ievainoti,” teikts Eštones paziņojumā, kurā visas puses mudinātas izrādīt savaldību.

Eštone arī teica, ka viņa sazinājusies ar Turcijas ārlietu ministru Ahmetu Davutoglu, lai apliecinātu ES “solidaritāti un izteiktu līdzjūtību upuru ģimenēm un Turcijas tautai”.

 

Komentāri (18)

ﮎandijs Be1t1kﮎ 04.10.2012. 22.03

Neizskatās paŗliecinoši. Asads netiek galā ar savu bruņoto opozīciju un domā apvienot nāciju,sākot karu pret Turciju? Neticu.

+2
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 04.10.2012. 16.51

krievi arii nedeva mandaatu , kad iebruka Medumos apšaujot robežsargus , kautgan 2 . pasaules karš iesaakaas … bet tas bija taalajos 40tajos gados , jaacer ka pasaulee šodien praats pieņeemies?

+2
0
Atbildēt

2

    janis17 > Janka, Janic 04.10.2012. 23.52

    Otrais pasaules karš iesākās 1939.g. 1. sept. – tā pieņemts uzskatīt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > Janka, Janic 05.10.2012. 02.25

    nestriidos , bija domaats Latvijas okupācija…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

kristrun 04.10.2012. 18.01

Mjā, Sīrija esot atvainojusies, bet es biju pārliecināts, ka šāva bandīti. Tas nozīmē, ka regulārajai armijai virsnieki, laikam, iet uz beigām, bet amatierim nemaz nav jābūt īpaši stulbam, lai stobrs pagrieztos par 180 grādiem. Artilēristu skolā to sauca – veijer po armjanski.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu