Turcija atklāj pretuguni uz Sīriju • IR.lv

Turcija atklāj pretuguni uz Sīriju

23
Cilvēki bēg pēc tam, Turcija atklāja pretuguni Sīrijai. Foto: EPA/LETA

Pēc Turcijas lūguma tika sasaukta NATO ārkārtas sēde

Turcija atklājusi pretuguni uz Sīriju, šādi reaģējot uz trešdienas incidentu, kad, no Sīrijas raidītiem artilērijas šāviņiem trāpot Turcijas pilsētā, Turcijā tika nogalināti vismaz pieci cilvēki un vēl desmit ievainoti. Šī ir pirmā reize 18 mēnešus ilgo Sīrijas nemieru laikā, kad Turcija atklājusi uguni pret Sīrijas teritoriju.

Artilērijas šāviņi trešdien tika raidīti no Sīrijas pierobežas pilsētas Tell el Abjadas, un tie sasniedza Turcijas pilsētu Akčakali, kas atrodas Šanliurfas provincē, raksta LETA/AFP.

Trešdienas vakarā Briselē pēc Turcijas lūguma tika sasaukta NATO ārkārtas sēde, pēc kuras alianse izplatīja paziņojumu, uzsverot, ka NATO “turpina atbalstīt Turciju un pieprasa nekavējoties pārtraukt agresīvo rīcību pret dalībvalsti, kā arī mudina Sīrijas režīmu nepieļaut turpmākus starptautisko tiesību pārkāpumus”.

Reaģējot uz notikušo, Ankara vērsusies ANO Drošības padomē, mudinot to rīkoties, lai apturētu Sīrijas “agresiju”.

Kā teikts Turcijas ANO vēstnieka vēstulē Drošības padomes prezidentam, notikušais ir “klajš starptautisko tiesību pārkāpums, kā arī starptautiskā miera un drošības pārkāpums”.

ANO diplomāti norāda, ka Drošības padomes dalībvalstis ceturtdien cer izplatīt juridiski nesaistošu paziņojumu, “visbargākajā mērā” nosodot Sīrijas spēku nejaušo trāpījumu Turcijas pilsētai un pieprasot nepieļaut turpmākus Turcijas teritoriālās suverenitātes pārkāpumus.

Dažas Drošības padomes dalībvalstis šādu paziņojumu vēlējušās izplatīt jau trešdien, taču Krievija, kas kopā ar Ķīnu jau trīs reizes Sīrijas jautājumā izmantojusi savas veto tiesības, lūgusi atlikt šo lēmumu, atklāj diplomāti.

Ceturtdienas rītā tiks sasaukta Turcijas parlamenta ārkārtas sēde, kurā tiks lemts par atļauju veikt pārrobežu militārās operācijās Sīrijas teritorijā.

Kā vēsta privātais telekanāls NTV, valdība ceturtdien centīsies panākt parlamenta atbalstu pārrobežu militārajās operācijām Sīrijā, kas varētu tikt veiktas tad, “kad tas tiks uzskatīts par nepieciešamu”. Ja šādu mandātu Turcijas parlaments atbalstīs, tā termiņš būtu viens gads, skaidro plašsaziņas līdzekļi.

Lai gan trešdien tika pieredzēta jau trešā reize, kad artilērijas šāviņi no Sīrijas sasnieguši Turciju, iepriekšējos incidentos nebija bojāgājušo. Trešdienas incidents ir nopietnākais abu valstu starpā kopš jūnija, kad Sīrija notrieca Turcijas iznīcinātāju. Šajā uzbrukumā dzīvību zaudēja Turcijas iznīcinātāja piloti.

Šoreiz Turcija reaģējusi daudz asāk. Reģiona gubernators Dželaletins Givenčs teica, ka trešdien “ap plkst.16.30 pēc vietējā laika (..) Turciju sasniedza trīs vai četri Sīrijas artilērijas šāviņi, un viens no tiem trāpīja mājā, kā rezultātā mēs diemžēl esam zaudējuši piecus pilsoņus.” Incidentā ievainoti desmit cilvēki, no kuriem divi atrodas kritiskā stāvoklī.

Sīrijas aktīvisti apstiprinājuši, ka Turcija nevilcinoties atklājusi pretuguni. “Sīrijas tanki Rakas provincē apšaudīja Tell el Abjadu (Sīrijā), un daži šāviņi sasniedza Turcijas teritoriju,” ziņu aģentūrai AFP pavēstīja kāds Rakā esošs aktīvists. “Turki tad atklāja pretuguni.”

Kā teikts Turcijas premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana izplatītajā paziņojumā, “mūsu bruņotie spēki pierobežas reģionā nekavējoties atbildēja uz šo pretīgo uzbrukumu, (..) apšaudot radarā redzamos mērķus”.

“Turcija nekad neatstās bez atbildes šādas Sīrijas režīma provokācijas, kas vērstas pret mūsu nacionālo drošību,” teikts valdības vadītāja paziņojumā.

Kā vēsta mediji, Turcijas armija turpinājusi apšaudīt Sīrijas teritoriju arī naktī. Pagaidām nav pieejama plašāka informācija par Turcijas uzbrukumiem Sīrijai, taču neoficiāli avoti vēsta, ka Turcija palielinājusi savu karavīru skaitu Sīrijas pierobežā.

Tikmēr Damaska paziņojusi, ka tā sākusi izmeklēt notikušo, un izteikusi līdzjūtību bojāgājušo turku piederīgajiem.

 

Komentāri (23)

Janis 04.10.2012. 08.23

1. Kāda gan interese Sīrijas valdībai sakaitināt Turciju, ja tai pietiek savu problēmu?

2. Nejaušs, atkārtots, trāpījums nav iespējams. Tādi nebija iespējami jau 2. pasaules karā. Skat. artilērijas precizitāte.

+2
-1
Atbildēt

0

Zane_Veitnere 04.10.2012. 17.00

Es uzturu “Sizandras jautājumu” – Kāpēc Obamiešu banda drīkst to, ko nedrīkst NEVIENS, NEKAD un NEKUR?! Allah Hay!

0
0
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > Zane_Veitnere 06.10.2012. 09.05

    Uzturi, uzturi vēl brītiņu, drīz atnāks māsiņa, iešpricēs – paliks labāk.

    0
    0
    Atbildēt

    0

kristrun 04.10.2012. 16.29

Dodu 110 punktus, ka tā bija Sīrijas “civiliedzīvotāju” artilērija, Asads taču nav slims. Šis scenārijs, lai sāktu karu, darbojas jau simtiem gadu un neviens īpaši neiebilst.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu