Atbalsts pārejai uz eiro rekordzemā līmenī • IR.lv

Atbalsts pārejai uz eiro rekordzemā līmenī

35
Foto: Saulius Žiūra, F64

SKDS augusta aptaujā lata maiņu pret eiro atbalsta vairs tikai 13% sabiedrības

Šogad augustā atbalsts Latvijas pārejai no lata uz eiro sasniedzis rekordzemu līmeni – to kopumā atbalsta vairs tikai 13% Latvijas iedzīvotāju, liecina pētījumu centra SKDS iedzīvotāju aptaujas dati.

Tas ir zemākais rādītājs kopš 2004.gada, kad SKDS sāka mērīt iedzīvotāju attieksmi šajā jautājumā, vēsta aģentūra LETA.

Saskaņā ar aptaujas datiem tikai 3% iedzīvotāju augustā pāreju uz eiro atbalstīja pilnībā, bet 10% to vērtē kā drīzāk atbalstāmu.

Pāreju no lata uz eiro šā gada augustā neatbalstīja 59% iedzīvotāju, turklāt 36% to nemaz neatbalsta, un 24% drīzāk neatbalsta. 20% iedzīvotāju izvēlējās paust neitrālu attieksmi pret šo jautājumu. Tas liecina, ka viņiem, iespējams, ir pieņemams jebkurš no iespējamiem iznākumiem, norāda SKDS.

Aptaujas rezultāti dažādās sociālajās un demogrāfiskajās grupās liecina, ka šī gada augustā biežāk nekā caurmērā pāreju no latiem uz eiro atbalstīja gados jaunākie Latvijas iedzīvotāji – vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem atbalsts ir 21%, iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem – 18%, kā arī Latgalē dzīvojošie – 19%. Tomēr, līdzīgi kā agrākajās aptaujās, pilnīgi visās pētījumā apskatītajās iedzīvotāju grupās pārejas uz eiro atbalstītāji ir pārliecinošā mazākumā jeb to, kuri pāreju neatbalsta, ir ievērojami vairāk.

Salīdzinoši vislielākais atbalsts pārejai uz eiro tika novērots 2005.gada aprīlī, kad kopumā eiro ieviešanu atbalstīja 35% Latvijas iedzīvotāju. 2007. un 2008.gadā atbalsts eiro ieviešanai samazinājās – to atbalstīja attiecīgi 23% un 25%. 2009. un 2010.gadā atbalsts nedaudz pieauga – tad pāreju uz eiro atbalstīja attiecīgi 29% un 30% iedzīvotāju.

Šī gada aprīlī atbalsts pārejai uz eiro samazinājās līdz 15%. Atkārtoti pētījumi šī gada jūnijā un jūlijā uzrādīja līdzīgu atbalsta līmeni – attiecīgi 16% un 15%. Taču augustā atbalsts ir samazinājies un sasniedzis rekordzemos 13%.

Dati iegūti SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā tiešās intervijas respondentu dzīves vietā. Aptauja notikusi no 10. līdz 23.augustam. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi kopumā tika aptaujāti 1003 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā. Izlase ir reprezentatīva attiecībā pret ģenerālo kopumu.

Kā ziņots, Latvija pāreju uz eiro plāno ar 2014.gadu.

Komentāri (35)

Tamāra Nolmane 14.09.2012. 15.54

SKDS ir tendence aptaujas veikt tirgū, kā arī kārtējā interpretācija – pret ir 59%, bet par ir 13%? Pie pret pieskaita arī tos, kas drīzāk pret, bet pie atbalstītājiem nepieskaita tos, kas drīzāk ir par. Tas gan ir lēti. Turklāt neviens nesaka, ka tagad ir jālec iekšā degošajā kuģī. Nesaubos, ka eirozona pēc 2 gadiem būs citāda, kā tas ir tagad. Un labāk būt komandā ar Vāciju nevis ar Krieviju.

+16
-3
Atbildēt

6

    zauls > Tamāra Nolmane 15.09.2012. 21.15

    Rimševičs tā sačakarēja latu, piesienot eur, ka mums tagad no sava lata nav vairs nav nekāda labuma, tikai problēmas. Stāties eirozonā, savukārt, līdzinās lekšanai ūdenī nepazīstamā vietā uz galvas. Varbūt būs labi, bet tikpat iespējams, ka nemaz labi nebūs. Redz, ko viens tups komjaunietis var sadarīt, kad to pielaiž pie valstiskām lietām.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    marmed > Tamāra Nolmane 14.09.2012. 20.01

    bez tam neaizmirsti par lielisko iespēju palīdzēt grieķiem, un vēlāk arī itāļiem, iespējams …. uhh kaādi labumi, cerams vismaz pretī mums kādas olīves un vīnu noziedos….. ja igauņi tiešām ir gudrāki par mums, tagad mēs esam vienā līmenī ar tādiem dundukiem kā dāņi, zviedri, poļi…. nez ar ko viņi lielāko ties tirgojas??? Tirzniecības savienība tas ir labi, bet nafig vajag monetāro? lats jau šobrīd ir piesiets Eiro, bet teorētiski viņu var arī atsiet…. Nez kā gan Krievija var ES un NATO valsti var ieraut savā savienībā? vai varbūt Eiro mūs labāk kā NATO tanki pasargās?

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    Egitazz > Tamāra Nolmane 14.09.2012. 19.25

    Bez tam integrēties Eirozonā ir labāk priekš Latvijas valsts neatkarības, jo Krievija tad mūs nevarēs iesaistīt kādā tur plānotā Eirāzijas apvienībā ar tālejošām sekām.
    ====
    sanāk, ka vienkārši esot ES, var ievilkt:)))
    tas ir tas pats, ka pateikt, ka mums vajag kodolieročus, lai Krievija neuzbruktu, jo esība NATO nedod garantijas pret Krievijas uzbrukumu.

    P.S. un kurš jums ir garantējis, ka euro nekad netiks devalvēts?

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    @traks_sunsxxx Vienota tirdzniecība Eiropas Savienībā, nepastāvot vienotai valūtai, izklausās nereāli. No 27 valūtām veidojas 27!/(2!*25!)=351 valūtu pāri. Krāmēties ar tādu daudzumu valūtu risku ir dārgi, un ar laiku valstis no tik un tā izmantos vienotu valūtu, iespējams, ASV dolāru vai arī no jauna ieviesīs eiro.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aija_vecenane > Tamāra Nolmane 14.09.2012. 16.48

    Vispār, tur ir rakstīts, ka 3% ir par, 10% drīzāk par, kopā 13%. Pret 36%, drīzāk pret 24%, kopā 60% (dīvaini, ka viņiem kopā sanāk 59%). 20% vienalga. 7% melnajā caurumā.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > Tamāra Nolmane 14.09.2012. 18.19

    Manuprāt, cilvēki ir konservatīvi un neapdomā ir vai nav labums no EUR ieviešanas Latvijā . Daudzi grib būt baisi gudri un labāk visu noliegt, jo tas tak izskatās daudz gudrāk, nekā atbalstīt valdības monetāro politiku.
    Es esmu Par, jo vai tad nu igauņi ir muļķāki par mums un iestājās Eirozonā.
    Tas jau nav arguments, bet gan tas, kā es dzirdēju skaidrojumu, tad , lai pastāvētu savas valsts valūta ir nepieciešams lielāks iekšējais tirgus- vismaz 5 milj,iedzīvotāju , bez tam, ja Ls ir piesaistīts EUR, tad kāda starpība ar kādu valūtu norēķinās Latvijas veikalos. Bez tam ir milzīgs preču imports no ES dalībvalstīm, kā arī eksports galvenokārt uz tām- tad kādēļ mums gan ciest zaudējumus no valūtas konvertācijas??? Bez tam integrēties Eirozonā ir labāk priekš Latvijas valsts neatkarības, jo Krievija tad mūs nevarēs iesaistīt kādā tur plānotā Eirāzijas apvienībā ar tālejošām sekām. Bez tam, ja mainās valdība un atkal pie varas nokļūst “bārdainie” vai sarkanie , tad nevarēs devalvēt valūtu- Ls!!! Un tas ir ļoti svarīgi, manuprāt.
    Uh, kādi ieguvumi no EUR! Es, par!!!

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

disassociative 14.09.2012. 16.43

1. Mēs jau esam pievienojušies eirozonai ar savu eiro piesaistīto latu.
2. Ja lats paliks bez piesaistes eiro vai arī netiks ieviests eiro un lats tiks atsiets, tad jebkurš Krievijas multimiljardieris varēs panākt lata devalvāciju stundas laikā.

+14
-3
Atbildēt

3

    kreëstliv > disassociative 16.09.2012. 19.27

    Būtu gudri tautsaimnieki, tad uztaisītu kontrolēto devalvāciju, precīzi tāpat kā to dara Polija.

    Neizglītotajam argumentam, ka Polija, redz, ir eksportējoša valsts, atbilde ir sekojoša – Latvija nekas nekļūs par tādu, jo pareizs valūtas kurss ir priekšnosacījums.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Egitazz > disassociative 14.09.2012. 19.32

    Interesanti, un ko tad Krievijas miljardieri gaida?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Andris > disassociative 14.09.2012. 18.46

    Pirmajam punktam nevar nepiekrist, bet otrais izklausas ļoti pārspīlēti. Kā tu to iedomājies? Ar vienu naudu to izdarīt diezvai iespējams, tikai komplektā ar karaspēku, kas arestē Latvijas valdību un ieņem Latvijas banku.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

janazakovica 14.09.2012. 16.40

politikiem ari rekord zems atbalsts starpvelesanu periodaa..vajag uzsumeet tautu ar reklamas kampanaam un viss buss..un ne jau rublim mes taisamies pievienoties..

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu