Ķīlis vēršas prokuratūrā par iespējamiem Gruškeviča pārkāpumiem • IR.lv

Ķīlis vēršas prokuratūrā par iespējamiem Gruškeviča pārkāpumiem

12
Roberts Ķīlis. Foto: Lita Krone, LETA

Modernizējot Latvijas akadēmisko tīklu, Gruškevičs varētu būt radījis valstij ap 11 miljonu latu lielus zaudējumus

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis piektdien grasās vērties Ģenerālprokuratūrā, lūdzot izvērtēt bijušā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra Mareka Gruškevica iespējamos pārkāpumus, iesaistoties vērienīgā informācijas tehnoloģiju (IT) projektā moderna Latvijas akadēmiskā tīkla ieviešanai.

Iespējams, Gruškeviča darbības varētu būt radījušas valstij ap 11 miljonu latu lielus zaudējumus, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

IZM no 2010.gada 1.janvāra īsteno vērienīgu IT projektu moderna Latvijas akadēmiskā tīkla ieviešanai. Šo IT projektu pamatā finansē no Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem.

Ņemot vērā projekta nozīmīgumu, ministrs bija ierosināja auditu par projekta īstenošanas gaitu. Pārbaudē konstatēts, ka IZM atbildīgās amatpersonas projekta īstenošanas gaitā esot veikušas būtiskus normatīvo aktu un projekta īstenošanas dokumentu pārkāpumus. Proti, neesot ievērots noteiktais projekta uzraudzības mehānisms un šā gada sākumā pieņemti lēmumi, kas maina projekta rezultatīvos rādītājus. Tā rezultātā projektā varot rasties neattiecināmās izmaksas un attiecīgi slogs valsts budžetam nepilnu 11 miljonu latu apmērā.

Pārbaudes gaitā konstatēts, ka tā īstenošana notiek “pašplūsmā”, jo neesot izstrādāts projektā īstenojamo darbu apraksts, projekta vadības grupā neatbilstoši tās kompetencei tiekot pieņemti lēmumi par projekta īstenošanas gaitu, proti, termiņu un īstenojamo darbību neatbilstība projekta iesniegumam, kas tālāk neesot virzīti izskatīšanai un apstiprināšanai uzraudzības padomei, jo tāda nav izveidota. Saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem projekta uzraudzību jāveic MK apstiprinātai uzraudzības padomei, kas darbojas saskaņā ar MK apstiprinātu nolikumu.

Projekta iesniegumam neatbilstošie lēmumi esot radījuši “ķēdes reakciju”, apdraudot iepirkuma līguma, kas noslēgts ar pakalpojuma sniedzēju, īstenošanas iespējas. IZM vērš uzmanību, ka jebkuru būtisku iepirkuma līgumā neparedzētu grozījumu izdarīšana līgumā, tajā skaitā projekta rezultatīvo rādītāju maiņa, ir pielīdzināma jauna līguma noslēgšanai, kam piemērojams Publisko iepirkumu likumā paredzētās procedūras.

Ievērojot to, ka Gruškevica un citu IZM atbildīgo amatpersonu rīcība radījusi aizdomas par tīšu vai aiz nolaidības budžeta zaudējumu radīšanu, ministrs ir nolēmis vērsties Ģenerālprokuratūrā. Šorīt Ķīļa iesniegums prokuratūrā vēl nebija saņemts, sacīja iestādes preses pārstāve Aiga Šēnberga.

IZM 2007.gadā sāka arī izglītības sistēmas informatizācijas projektu īstenošanu. 2008.gadā IZM noslēdza konsultāciju pakalpojumu līgumu par IT projektu, tostarp skolu portāla un VIIS, funkcionalitātes un tehnisko prasību izstrādi.

Šā gada augusta beigās IZM ir saņemta informācija, ka uzraugošā iestāde pašlaik vērtē noslēgtā konsultāciju pakalpojumu līguma izmaksu attiecināmības jautājumu. Uzraugošā institūcija ir vērsusi IZM uzmanību uz to, ka iepirkuma organizēšanā ir pieļauti pārkāpumi saistībā ar iepirkuma nolikuma prasību ierobežojošu raksturu, kā rezultātā uzraugošā institūcija pieņems lēmumu par neatbilstību un finanšu korekcijas piemērošanu 25% apmērā visai līguma summai. Kopējā līguma summa ir 2,44 miljoni latu.

IZM uzskata, ka dokumenti ļauj secināt, ka bijušais valsts sekretārs un citas IZM atbildīgās amatpersonas ir pārkāpušas ne tikai nacionālos tiesību aktus – Publisko iepirkumu likumu, likumu par budžetu un finanšu vadību un likumu par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu, bet arī Eiropas Savienības Padomes regulu, kas paredz pienākumu nodrošināt Eiropas Savienības budžeta pareizas finanšu vadības principa īstenošanas iekšējo kontroli.

 

Komentāri (12)

Aivars Krauklis 07.09.2012. 18.21

Šo ziņu lasīt kopā ar informāciju par augstāko palīgskolu rektoru izteikto neuzticību Ķīlim. (Tiesa, es arī neuzticētos tādam, kurš pašu Mareku neliek mierā. Tā vēl aizrakāsies līdz IZM pārvaldītajiem nekustāmiem īpašumiem un būvniecībai)

+5
0
Atbildēt

0

kkristaps 07.09.2012. 15.13

Domāju, ka neatklāšu Ameriku, ja atgādināšu, ka bēdīgi slavenās “Tautas” partijas galvenā raksturpazīme bija krāpšanās visos iespējamajos līmeņos, bez kautrēšanās apzogot pat slimus bērnus, un Mareks Gruškevičs bija tikpat bēdīgi slavenās TP jaunatnes organizācijas biedrs. Būtu dīvaini, ja tik apjomīga projekta ietvaros Gruškeviča vadībā nebūtu bez pēdām nozuduši iespaidīgi līdzekļi, un tikpat dīvaini būtu, ja likvidētās, taču fiziski neiznīcinātās TP un joprojām dzīvās ZZS censoņi nemēģinātu visiem iespējamiem līdezkļiem nomelnot Ķīli. Novēlu viņam izturību.

+6
-2
Atbildēt

0

Janka, Janic 07.09.2012. 13.17

vai tad nesaaks atkal zinaamie slaanekļi mekleet šim viiram utis kažokaa lai pieprasiitu demisiju???… tiešaam muusu iereedņi riikojaas kaa Kezarlaikos , zagdami , korumpeejoties , tikvin triicot par ienesiigo vietu, valsts pilniigi bezspeeciiga? neviens neparko neatbild , taapat Fliks , kuram tagad laiž kraagaa prokuratuuru , diez vai bez satiksmes ministrijas aizmugures buutu tik lielus zaudeejumus valstij nodariijis, mums pieņemts , ja zaudeejumi nodariiti valstij tad tas nav itnekas, cietumaa par to nemetiis , gan jau izkulsies.

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu