Raidījums: Privilēģiju caurlaides tiek amatpersonu privātajiem auto • IR.lv

Raidījums: Privilēģiju caurlaides tiek amatpersonu privātajiem auto

42
Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrrijs Matīss. Foto: Ieva Čīka, LETA

Pasta piegādes caurlaides ieguvušas arī augstas Satiksmes ministrijas amatpersonas

Vecrīgā stundas laikā LTV raidījuma “de facto” žurnālisti īpašās pasta caurlaides pamanījuši piecu automašīnu logā. Caurlaides, kas tiek izsniegtas valsts pārvaldes iestādēm un pasta komersantiem, ļauj automašīnām stāvēt arī zem aizlieguma zīmēm. Taču tās tikušas vairāku amatpersonu privātajiem auto, bet vienā gadījumā arī amatpersonas dzīvesbiedres auto, svētdienas vakarā ziņo „de facto”.

Kopumā šogad izsniegti aptuveni 900 pasta caurlaižu, tai skaitā pēc valsts pārvaldes iestāžu pieprasījuma 67 caurlaides. Par šo caurlaižu piešķiršanu lemj Satiksmes ministrija, kas saviem uzņēmumiem pieprasījusi visvairāk caurlaižu – trešdaļu.

“de facto” atklāja, ka īpašās auto novietošanas tiesības sev rezervējušas augstas Satiksmes ministrijas (ST) un tās uzņēmumu amatpersonas savām privātajām, nevis dienesta automašīnām. Šo amatpersonu vidū ir ST valsts sekretārs Anrijs Matīss ar caurlaidi gan paša, gan sievas, kura gan ministrijā nestrādā, automašīnai.

„Automašīnu jau martā nomainīju un to caurlaidi izmantotu ne jau mana sieva, bet gan es. Turklāt es to neesmu izmantojis ne savai, ne kādai citai automašīnai. Nevienu reizi,” savu rīcību skaidro Matīss.

Tāda pati caurlaide tikusi arī džipam, kuru lieto Matīsa vietnieks Uldis Reimanis, kā arī vēl vienas ministrijas amatpersonas privātajai automašīnai.

Matīss uzsver, ka šīs, uz privātajām mašīnām izsniegtās caurlaides patiešām tiek lietotas ļoti reti. Viņš pats pagājušā gada laikā to esot izmantojis vienreiz. Uz jautājumu, vai tik reta lietošana nenozīmē arī to, ka caurlaides nemaz nav nepieciešamas, Matīss atbild apstiprinoši: „Nu nav nepieciešama, es piekrītu, bet varbūt ir gadījumi, kad tas ir vajadzīgs. Lai ierastos uz MK sēdi sestdienā – es nevēlos maksāt 30 latu soda naudu tāpēc, ka man auto ir novietots neatļautā vietā.”

Vispārējā auto apstāšanās un stāvēšanas kārtība laikam netīk arī “Latvijas dzelzceļa” vadībai. Pasta sūtījumu nogādāšanai gatavs ir arī uzņēmuma šefs Uģis Magonis ar savu trīs gadus veco „Mercedes Benz” markas automobili. Vismaz pasta caurlaide tam jau ir izsniegta, vēsta „de facto”. Pēc LDz pieprasījuma pasta caurlaide izsniegta arī pilnīgi jaunam „Porsce Cayenna” džipam, kas reģistrēts uz “Re autokluba” vārda. Kāda šim auto ir saistība ar LDz, „de facto” uzzināt neizdevās, jo dzelzceļa preses sekretārs atbildēja, ka viņiem nav pienākuma sniegt informāciju Latvijas televīzijai.

Caurlaides izsniedz Satiksmes ministrijas sakaru departaments, kura direktors Edmunds Beļskis norāda, ka, viņaprāt, „LDz kā ļoti nopietna organizācija ir izvērtējusi un pamatojusi savu rīcību”.

Satiksmes ministrijas amatpersonas kā nepamatotas noraida bažas, ka šī iestāde, būdama caurlaižu izsniedzēja, sev piešķīrusi vairāk privilēģiju.

Iespējams, ka pasta caurlaižu privilēģijas saņēmušas arī privātas kompānijas. Tiesa, Beļskis gan raidījumam teic, ka „mēs, pirmkārt, pamatojamies uz pasta pakalpojumu sniedzēja godaprātu un nodomu nodrošināt pasta pakalpojumus”. Tomēr „de facto” atklāja, ka kādai firmai, kas piedāvā darījumus ar nekustamajiem īpašumiem un juridiskās konsultācijas, izsniegtas pat trīs caurlaides pasta pārvadājumu veikšanai. Vienu no tām “de facto” redzēja Vecrīgā stāvoša lepna „Mercedes Benz” džipa logā.

Pie astoņām caurlaidēm ticis arī kāda bijušā Satiksmes ministrijas ierēdņa dibinātais juridiskais birojs, kas piedāvā seminārus valsts pārvaldei par datu aizsardzību. Ja ticēt atskaitēm pasta komersantu reģistrā, tad ar šiem astoņiem auto ik dienas ved aptuveni trīs vēstules.

Galvenais kontroles mehānisms esot godaprāts, norāda Satiksmes ministrija un uzsver, ka par šo caurlaižu neadekvātu izmantošanu pēdējā gada laikā faktiski nav bijis sūdzību ne no iedzīvotājiem, ne policijas.

 

Komentāri (42)

Estere Urbančika 26.08.2012. 22.20

Ja jau grib par pastniekiem piestrādāt, tad lai arī pastnieku algas saņem.

+12
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 26.08.2012. 21.50

Anrijam Matīsam ir raksturīgā Vineta Veldres izteiksme sejā :)

+10
0
Atbildēt

0

disassociative 26.08.2012. 22.06

Vārds valsts “amatpersona” Latvijā jau sen ir viens no rupjākajiem lamu vārdiem.

+6
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu