Baltkrievija parlamenta vēlēšanās nereģistrē vienu no opozīcijas līderiem • IR.lv

Baltkrievija parlamenta vēlēšanās nereģistrē vienu no opozīcijas līderiem

31
Aleksandrs Milinkevičs. Ekrānšāviņš no Baltkrievijas avīzes "Naša ņiva"

Tas ir politisks lēmums, uzskata Aleksandrs Milinkevičs

Baltkrievija vēlēšanu komisija trešdien atteikusies reģistrēt gaidāmajās parlamenta vēlēšanās vienu no vadošajiem opozīcijas kandidātiem – Aleksandru Milinkeviču -, paziņojot, ka politiķim nav izdevies savākt pietiekami daudz derīgu vēlētāju parakstu.

Baltkrievijā parlamenta vēlēšanas notiks 23.septembrī, vēsta LETA/AFP.

“Apgabala vēlēšanu komisija atklāja, ka 99 no maniem parakstiem ir nederīgi un tika paziņots, ka man ir 23,8% nederīgu parakstu,” norādīja kustības “Par brīvību” vadītājs Milinkevičs.

“Man skaidrs, ka tas ir politisks lēmums. Varasiestāžu interesēs nav atļaut mums turpināt līdz galam, jo mums bija visas izredzes uzvarēt šīs vēlēšanas,” viņš piebilda.

“Deviņdesmit procenti no cilvēkiem, kas atnāca pie mums, sacīja, ka vēlas pārmaiņas. Bet varasiestādes negrib pārmaiņas; tās baidās no pārmaiņām,” paziņoja Milinkevičs.

Viņš paziņoja, ka patiesībā viņa komandai izdevies savākt 2452 parakstus, kaut nepieciešamas tikai 1000, un viņš reģiona komisijas lēmumu apstrīdēs Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK).

“Es vienkārši zinu, ka mēs savācām daudz, daudz vairāk parakstu, nekā likums prasa,” atzīmēja Milinkevičs.

2006.gadā Milinkevičs saņēma Eiropas Parlamenta (EP) Saharova balvu par domas brīvības veicināšanu. Tajā pašā gadā viņš kā opozīcijas līderis piedalījās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās, konkurējot ar ilggadējo valsts galvu Aleksandru Lukašenko.

Tikmēr vairāki citi opozīcijas līderi, tostarp Apvienoto pilsoņu partijas (UCP) līderis Anatolijs Ļebedko un Baltkrievijas Tautas frontes vadītājs Aleksejs Janukijevičs, trešdien paziņojuši, ka viņiem izdevies piereģistrēties kandidēšanai gaidāmajās parlamenta vēlēšanās. Tomēr viņi norādīja, ka vairākiem viņu partiju kandidātiem ir liegta reģistrācija, jo viņu pieteikumos atklātas kļūdas. Reģistrācijas process beigsies ceturtdien.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu