Prezidenta padomnieks: Referendumu ierosināšanas likums ir pretimnākošs vēlētājiem • IR.lv

Prezidenta padomnieks: Referendumu ierosināšanas likums ir pretimnākošs vēlētājiem

21
Prezidenta juridiskais padomnieks Edgars Pastars. Foto: Edijs Pālens, LETA

Ja Saeimas valdošā koalīcija pieņems likuma izmaiņas negrozītā veidā, veidosies sarežģīta iekšpolitiskā situācija

Referendumu ierosināšanas kārtība Latvijā, arī neskatoties uz gaidāmajām izmaiņām, vēlētājiem ir visai pretimnākoša. Šādu viedokli pirmdien Latvijas Radio pauda prezidenta padomnieks juridiskajos jautājumos Edgars Pastars.

Pastars stāstīja, ka prezidents, jau otro reizi atdodot likuma izmaiņas pārstrādāšanai Saeimā, vēlējies piedāvāt vidusceļu – lai Eiropas prasītais regulējums, par kuru domstarpību nav, tiek pieņemts, bet par strīdīgo var tikt turpinātas debates, raksta LETA.

Prezidenta padomnieks domā, ka Saeimas vairākums ņems vērā prezidenta ieteikumu un likuma grozījumus sadalīs, taču par to, vai politiķi spēs vienoties par domstarpībām, viņam esot grūti pateikt.

Pastars atzina, ka likumā vēl var paplašināt kompensējošos mehānismus, lai referendumi būtu pieejamāki vēlētājiem, piemēram, radīt mehānismus, lai parakstus būtu vieglāk savākt, pagarināt parakstu vākšanas termiņus vai pazemināt nepieciešamo parakstu slieksni. Šie gan prezidentam neesot bijuši galvenie apsvērumi, jo līdzšinējā likuma redakcija viņu principā esot apmierinājusi.

Jautāts, kas notiks, ja Saeimas valdošā koalīcija vienkārši pieņems likuma izmaiņas negrozītā veidā, spiežot prezidentu to izsludināt, Pastars atzina, ka veidošoties sarežģīta situācija, jo no otras puses būs opozīcijas paraksti, kas aicina likuma izsludināšanu apturēt un rīkot referendumu.

Pastara personīgais viedoklis ir, ka nav svarīgi, vai parakstus par referendumu ierosināšanu vāc vienā vai divos posmos, galvenais – lai process būtu pretimnākošs vēlētājiem. Prezidenta komanda domā, ka pašlaik tas ir visai pretimnākošs, bet par to, kas notiks 2015.gadā, īstas skaidrības nav, lai arī izskatoties, ka ir radīti priekšnoteikumi, lai referendumi būtu pieejami vēlētājiem. Esot gan iespējams, ka 2015.gadā iecerētie mehānismi nedarbojas un nākas likumu uzlabot.

Kā ziņots, Valsts prezidents ir nolēmis vēl vienu reizi atdot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus tautas nobalsošanas ierosināšanas likumā, kas paredz būtiski apgrūtināt pašreizējo referendumu ierosināšanas kārtību.

Izvērtējot Saeimas iepriekš veiktos labojumus un pieņemtos likuma grozījumus, Valsts prezidents vērsa uzmanību uz to, ka viņa iepriekšējā lēmumā par likuma nodošanu otrreizējai caurlūkošanai ietvertās norādes ir tikušas ņemtas vērā. Valsts prezidents šādu lēmumu pieņēmis, jo ir saņemti 38 Saeimas deputātu paraksti, prasot apturēt likuma izsludināšanu, kas draud ar referenduma rīkošanu par šīm likuma izmaiņām.

 

Komentāri (21)

buchamona 06.08.2012. 09.11

Politikā nedrīkst būt neskaidru, neatbildētu jautājumu. Tādēļ valdošajai koalīcijai sen jau bija jānāk ar saprotamu un pārliecinošu skaidrojumu – kādēļ, aiz kādiem apsvērumiem tika atmesta doma par to, ka ir jānosaka Satversmē referendumos negrozāmi panti – valoda, pilsonība, valsts nedalāmība un tā vietā tiek mēģināts ievies referenduma rīkošanas mehānismu uz kura rēķina SC un ZZS var šobrīd taisīt ” savu politiku” un ” zāģēt nost” valdošo koalīciju.

Droši vien jau ir kaut kādi apsvērumi, kuru dēļ valdošā koalīcija rīkojas tieši tā un ne citādi. Varbūt, ka šie apsvērumi ir vērā ņemami. Tikai es kā vēlētājs par tiem neko nezinu :)

+1
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 06.08.2012. 09.18

galvenais – lai process būtu pretimnākošs vēlētājiem. Prezidenta komanda domā, ka pašlaik tas ir visai pretimnākošs

Korekts, caurspīdīgs un bezgala pretimnākošs vēlētājiem. Nāk pretim, nāk pretim un pēc laiciņa nesasveicinoties paiet garām.

+1
0
Atbildēt

0

dro 06.08.2012. 10.44

susuram un dzerim atmiņas atsvaidzināšanai: http://www.pietiek.com/raksti/par_reitingiem_un_kvorumiem

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu