Putins un Janukovičs nespēj vienoties par gāzes cenas samazināšanu Ukrainai • IR.lv

Putins un Janukovičs nespēj vienoties par gāzes cenas samazināšanu Ukrainai

21
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs tikšanās laikā. Foto: AFP/LETA

Pēdējo sešu gadu laikā Krievija jau divas reizes pārtraukusi gāzes piegādi Ukrainai

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un viņa kolēģis Viktors Janukovičs ceturtdien tikšanās laikā Jaltā tā arī nespēja panākt vienošanos par Krievijas gāzes cenas samazināšanu Ukrainai. “Mums ir daži jautājumi, kuros šobrīd mēs neesam panākuši vienošanos,” preses konferencē pēc tikšanās ar Janukoviču atzina Putins.

Putins arī apstiprināja, ka visi pašreizējie līgumi attiecībā uz dabas gāzes piegādēm Ukrainai “ir spēkā”, ziņo LETA/AFP.

Pēc Krievijas prezidenta teiktā, Ukraina jau ir ietaupījusi astoņus miljardus dolāru (4,59 miljardus latu), pateicoties 2010.gadā panāktajam cenas samazinājumam, un ka pašreizējā dabasgāzes pārdošanas cena Ukrainai ir salīdzināma ar cenu, kāda noteikta citām Eiropas valstīm.

Ukrainas teju pilnīgā atkarība no Krievijas enerģijas resursiem ir viena no lielākajām valsts tautsaimniecības problēmām. Pēdējo sešu gadu laikā Krievija jau divas reizes pārtraukusi gāzes piegādi Ukrainai.

2010.gadā Janukovičs panāca, ka Krievija samazina gāzes cenu par 30% apmaiņā pret Krievijas Melnās jūras flotes bāzes iznomāšanas termiņa pagarināšanu par 25 gadiem. Tomēr Kijeva joprojām uzskata, ka Krievijas prasītā gāzes cena ir pārāk augsta.

Apmaiņā pret cenas samazināšanu Maskava pieprasa Kijevai kontroli pār Ukrainas gāzesvadiem un sadales sistēmu vai Kijevas gatavību iesaistīties Krievijas vadītājā muitas savienībā, kurā pašlaik ietilpst arī Baltkrievija un Kazahstāna. Taču Kijeva šādas iespējas ir noraidījusi.

Vēl ceturtdien Putins uzsvēra, ka Krievija nespiedīs Ukrainu pievienoties muitas savienībai.

 

Komentāri (21)

austrisv 13.07.2012. 10.33

Te nu ir. Gluži tāpat kā Baķka līda un līda Putina priekšā atdodami baltkrievu valodu un ieviešot krievu valodu kā valsts valodu ,un padomjlaika karogu utt, bet pretī nedabūja neko. Abi kungi ilgu laiku bija naidnieki.
Tas pats tagad ar Jankoviču: krievu valodai izgrūsts cauri reģionālās valodas statuss, ko Krievija tā kāroja, bet pretī netiek dots nekas!
Tipiski krieviski.
Ko mums būs no tā mācīties?

+11
0
Atbildēt

7

    dace_roze_lmt_lv > austrisv 13.07.2012. 10.52

    Типично по-латышски провинциально:


    Bet Te nu ir. Gluži tāpat kā Baķka līda un līda Putina priekšā atdodami baltkrievu valodu”

    – Лукашенко ввел русский язык как государственный по собственной инициативе, потому что беларусы дружат с реальностью и знают, что у них живет много русских людей, к тому же, и сами белорусы охотно говорят по-русски. ЭТО НЕ ДАВЛЕНИЕ РОССИИ, А ИНИЦИАТИВА БЕЛАРУСИ.

    “..un ieviešot krievu valodu kā valsts valodu ,un padomjlaika karogu utt”,
    – ТАК ВЕДЬ тоже Путин не требовал у Беларуси советского флага, иначе бы Путин ввел бы и для России советский флаг. Это какой же нужно быть умницей, чтобы такое написать?

    “..bet pretī nedabūja neko. Abi kungi ilgu laiku bija naidnieki.
    Tas pats tagad ar Jankoviču: krievu valodai izgrūsts cauri reģionālās valodas statuss, ko Krievija tā kāroja”,

    ОПЯТЬ-ТАКИ: Россия ничего насчет языка не требовала, введение русского языка в качестве регионального, это инициатива сугубо украинских граждан и их политиков. У ВАС, ЛАТЫШКИ, НЕТ НИ ОДНОГО ДОКАЗАТЕЛЬСТВА В ПОДТВЕРЖДЕНИЕ СВОИХ ВЕРСИЙ, СТАЛО БЫТЬ, ВЫ СОЧИНЯЕТЕ.

    “bet pretī netiek dots nekas! Tipiski krieviski.”

    Так переговоры только еще начались. Украина по-любому в более выгодных отношений с Россией, чем Латвия. Вы просто не знаете деталей. Если бы Латвия могла бы торговать свои продукты в России, как это делает Украина, латышские крестьяне были бы вам благодарны, но вам же на них наплевать.

    “Ko mums būs no tā mācīties?”

    – Главное поучение, это попробуйте больше не врать себе и другим. Надеюсь, у вас получится.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Egitazz > austrisv 13.07.2012. 14.14

    bet pretī nedabūja neko.
    =====
    saņemt naftu par iekšejām Krievijas cenām un pārdot saražoto benzīnu par pasaules cenām, eksportēt uz Krieviju bez ievedmuitām lauksaimniecības un traktortehnikas produkciju – tas ir neko???

    tieši otrādi, kad Krievijai apnika tikai solījumi un sakās haļavas pieskrūvēšana, tad baltkrieviem arī sakas problēmas.

    Lukašenko bija domājis izmantot seno patiesību “ласковый теленок двух маток сосет”, spēlēt spēlē “nedos Krievija, iešu pie ES, vai otrādi. izrādās, tas apnicis gan ES gan Krievijai.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Egitazz > austrisv 13.07.2012. 14.18

    bet mācības kā jebkur pasaulē – vai nu tirgus cenas un neatkarīgas attiecības, vai nu speciālas cenas-bet pret kādu pakalpojumu.
    Vai tad kādreiz pasaulē bija savādāk?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Uldis Babris > austrisv 13.07.2012. 11.38

    super_e-y-e
    Tu pats tici tam ko raksti?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 13.07.2012. 13.58

    Ino!
    Paldies par informāciju!!!
    šausmīgi, jo krievu vara, kā parasti melo!
    nabaga cilvēki!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 13.07.2012. 12.04

austrisv 13.07.2012. 11.05

Jā, aizmirsu, jo Klavītis tak arī līda Putinam bez ziepēm!
Pat ST ar sajūsmu atdeva Krievijai Abreni, bet pretī Latvijas valsts nedabūja neko, ja nu vienīgi Kalvītis dabūja amatu Rīgas Balzamā par 7 tūkst Ls mēnesī! Forši, ja nodevēji atdodas par jūdasa grašiem kā jau tas sen ierasts pasaulē, bet tā viņi ieraksta savus melnos kangara darbus uz mūžiem Latvijas valsts vēsturē kā nelieši un savas tautas nodevēji.
Protams, ka mēs bez tās Abrenes izdzīvosim, bet krievi tur dzīvos tikpat nožēlojami kā pirms 100 vai 200 gadiem un žēli skatīsies kā viņu cars Putins viņus krāpj un slauc!

+11
-1
Atbildēt

0

gliters 13.07.2012. 11.11

“ja nu vienīgi Kalvītis dabūja amatu Rīgas Balzamā par 7 tūkst Ls mēnesī!” Freiberga gan nedabūja amatu ANO, kurā cerēja tikt t.sk. ar Krievijas atbalstu. Nācās būt “kopā ar tautu”, dalot “beigtā ēzeļa ausis”.
Jā, starp citu, bet Janukovičs to valodas likumu vēl nav parakstījis, cik zinu.

+8
-2
Atbildēt

1

    austrisv > gliters 13.07.2012. 13.48

    Tad jau izskatās, ka varbūt Jankovičš pagaidīs, ko Putins par to dos!
    Viņš padomās, jo kaut kas jau arī jādod tautai, ne tā kā Putins bija teicis par Abreni, ka mums samaksā būs ēzeļa ausis. Ukraina laikam Krievijai svarīgāka, jo tomēr jau lielāks kumoss un varbūt Jankovičš kaut ko tomēr saprot no tirgošanās , ka pirms iegut sev labumus, nav ko par ēzeļa ausīm atdot savus labumus, pie tam riskējot pats ar savu amatu! Rietumukraiņi to nesapratīs!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu