Algu palielinājumu rudenī sola tikai daļai pedagogu • IR.lv

Algu palielinājumu rudenī sola tikai daļai pedagogu

21
LIZDA priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš (no labās) Ministru kabinetā tikšanās laikā ar premjeru un izglītības ministru par skolotāju algām. Foto: Rūta Kalmuka, F64

Darba algas palielinās tikai pedagogiem ar zemāko likmi, kā arī divu augstāko kategoriju skolotājiem

No 1.septembra pedagoga zemāko mēneša darba algas likmi palielinās par 10% jeb aptuveni par 25 latiem, trešdien paziņoja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) pēc tikšanās ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadības pārstāvjiem un izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli.

Savukārt pedagogiem, kuri Eiropas Sociālā fonda projektā “Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos” ieguvuši 4. un 5.kvalitātes pakāpi, par viņu veikto pedagoģisko darbu piemaksās attiecīgi 8% un 12%.

Pagaidām nav zināms, kad piemaksas pie darba algas saņems pedagogi, kuri ir ieguvuši 3.kvalitātes pakāpi jeb lielākā daļa pedagogu – šī pakāpe ir 50% Latvijas pedagogu. Par to, vai piemaksa būs jau no 2013.gada 1.janvāra vai tikai no 1.septembra, lems valsts budžeta iespēju robežās. Tāpat pašlaik ne Dombrovskis, ne LIZDA priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš nevarēja pateikt, par cik procentiem varētu piemaksāt šīs kategorijas skolotājiem un cik liela kopējā summa ir nepieciešama, lai 3.pakāpes skolotājiem varētu nodrošināt piemaksas.

Pagājušajā nedēļā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti grozījumi trijos ministru kabineta noteikumos, kas paredz, ka pedagoga zemākā mēneša darba algas likme no šā gada 1.septembri plānota 270 lati līdzšinējo 245 latu vietā.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātie grozījumi pedagogu darba samaksas noteikumos paredz palielināt izglītības iestāžu vadītāju, viņu vietnieku un pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes par 10%. Tāpat plānots palielināt izglītības iestāžu vadītāju un viņu vietnieku atalgojuma gradāciju atkarībā no skolēnu skaita.

Tāpat plānots, ka pedagogiem, kuri Eiropas Sociālā fonda projektā “Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos” ieguvuši 4. un 5.kvalitātes pakāpi, par viņu veikto pedagoģisko darbu nosaka piemaksu attiecīgi 8% un 12% apmērā.

Izglītības ministrs Roberts Ķīlis pateicas par konstruktīvu sadarbību Latvijas izglītības vadītāju asociācijai, kuras vārdā tās viceprezidents Laimnesis Bruģis trešdien Izglītības un zinātnes ministrijā parakstīja sagatavoto memorandu. Vienlaikus ministrs pauž cerību, ka iespējami drīz memorandu izdosies parakstīt arī ar LIZDA un Latvijas pedagogu domes pārstāvjiem un šī kavēšanās neietekmēs labo nodomu izpildi, vēsta Ķīļa padomnieks Reinis Tukišs.

IZM Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai (LIZDA), arodbiedrībai “Latvijas izglītības vadītāju asociācija” (LIVA) un Latvijas Pedagogu domei ir ierosinājusi parakstīt sadarbības memorandu, kas no 2012.gada 1.septembra paredz paaugstināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes par 10%, tāpēc pašlaik izstrādāti grozījumi normatīvajos aktos. Sadarbības memorandā parakstītāji arī atzīst, ka nepieciešama ilgtermiņa pedagogu motivācijas, atalgojuma un profesionālās kvalitātes sasaistes sistēma.

Lai izstrādātu pedagogu motivācijas sistēmas projektu, kas iekļautu darba samaksas paaugstināšanas plānu, sākot no 2012.gada 1.septembra, IZM izveidota starpinstitūciju darba grupa, kurā darbojas pārstāvji no IZM, LIZDA, Kultūras ministrijas, LIVA.

Salīdzinājumā ar spēkā esošajiem noteikumiem grozījumi paredz, ka pašvaldība drīkstēs izglītības iestāžu vadītāju un viņu vietnieku darba samaksai izmantot 12% no saņemtās mērķdotācijas, savukārt atbalsta personāla darba samaksu varēs finansēt no mērķdotācijas līdzekļiem bez iepriekš noteiktā ierobežojuma. Noteikumu projekts papildināts ar atbalsta personāla amatu – pedagogs karjeras konsultants.

Savukārt grozījumi noteikumos par profesionālās izglītības programmu īstenošanas izmaksu minimumu uz vienu izglītojamo salīdzinājumā ar pašlaik spēkā esošajiem noteikumiem paredz, ka, aprēķinot finansējuma apmēru pedagogu darba samaksai, par pamatu tiks ņemta zemākā mēneša darba algas likme pedagogam ar darba stāžu virs desmit gadiem. Grozījumi arī precizē normu par profesionālās izglītības programmu īstenošanas izmaksu uz vienu izglītojamo, aprēķinot profesionālās izglītības kompetences centra pedagogu darba samaksu.

Par grozījumiem trijos Ministru kabineta noteikumos par pedagogu atalgojumu vēl jālemj valdībai.

 

Komentāri (21)

Imants_J 27.06.2012. 22.57

un atņemiet vēl nodokli 30%… asaras….

+4
0
Atbildēt

0

Your1stMarathon 27.06.2012. 17.16

Piemaksas solis Ls 11,20 (ja pamatalga ir 280, tad 4%=11,20) par pakāpi ir SMIEKLĪGS!!!

+4
-3
Atbildēt

3

    austrisv > Your1stMarathon 27.06.2012. 20.34

    Tā nav skolotāju alga, bet gan maksa par zemāko likmi, tas ir par 21 kontaktstundām nevis par 40 stundu darba nedēlu kā pārējiem strādājošiem jāstrādā, lai nopelnītu pat minimālo algu, ka suz papīra, kā zināms ir 200 Ls!

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Svens Pirtnieks > Your1stMarathon 28.06.2012. 07.01

    Atšķirība starp kontaktstundām un darba stundām protams nav svarīga, slinki tie skolotāji, strādā tikai 21 stundu…

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    andis_jenavs > Your1stMarathon 28.06.2012. 10.15

    @bet&artis

    Jārīkojas tak vēl radikālāk – jāatlaiž visi pedagogi un viņu vietā jāpieņem “pārējie strādājošie” vai arī tik aktīvi komentārus drukājošie pensionāri kā visgudri voluntieri :)) Tad tik nu parādīsies izcilā kvalitāte, kas spēs pārsteigt visu pasauli… :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 27.06.2012. 23.33

Nepieliek – slikti! Pieliek – atkal slikti!

+4
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu