18.novembrī Rīgas kanālā iedegsies uguns skulptūra • IR.lv

18.novembrī Rīgas kanālā iedegsies uguns skulptūra

24
Rīgas dziesmas vizualizācija. Publicitātes foto

Skulptūrai būs trīs daļas, kurās varēs atpazīt latviskos simbolus

Latvijas valsts svētkos, 18.novembrī, visiem rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs iespēja pirmo reizi vērot uguns skulptūru Rīgas pilsētas kanālā iepretim Bastejkalnam, informē projekta veidotāji.

Šis ir viens no gaismas festivāla „Staro Rīga 2011″ objektiem.

Uguns skulptūru veidos profesionāli tēlnieki – Kārlis Īle, Agnese Rudzīte un Latvijas mākslas akadēmijas studenti Maija Puncule, Agita Šteinberga, Jānis Noviks, Rihards Ābeltiņš, Lauris Vītoliņš, Edgars Kvjatkovskis un citi.

Uguns skulptūra atradīsies uz pontoniem kanāla vidū, to veidos trīs daļas. Pirmajā ikviens skatītājs varēs atpazīt auseklīti, jumi un citus latvisku simbolus un šī skulptūras daļa simbolizēs tautas dziesmu. Otrajā skulptūras daļā dažādu augstumu caurules simbolizēs ērģeles un digitālā ekvalaizera elementus jeb mūsdienu mūziku. Savukārt skulptūras centrālā daļa savienos mūsdienu un senatnes dziesmas, veidojot unikālo „Rīgas dziesmu”.

„Ideja par šādu uguns skulptūru mums dzima, jo latvieši visiem asociējas kā dziedoša tauta. Taču vienlaikus, ja visi zina Liepājas himnu „Pilsēta, kurā piedzimst vējš”, tad Rīgai šādas dziesmas, kura būtu atpazīstama un tautā iesakņojusies, trūkst. Tādēļ mums kā māksliniekiem arī gribējās veidot asociāciju par Rīgas dziesmu. Tās sākums viennozīmīgi būtu meklējams tautas dziesmā, bet tai tāpat kā Rīgai noteikti jābūt arī modernai. Tādēļ arī mūsu Rīgas dziesma veidojas, savienojoties pagātnei un nākotnei, un tālāk jau caur uguni tumsā izplatoties arvien tālāk un tālāk,” uguns skulptūras koncepciju skaidro projekta mākslinieciskais vadītājs, tēlnieks Kārlis Īle.

Uguns skulptūra „Rīgas dziesma” Rīgas pilsētas kanālā pie Bastejkalna tiks iedegta 18.novembrī plkst. 18.

 

Komentāri (24)

ievuliitis 14.11.2011. 11.12

Skaisti un pacilājoši bez gala. Ļoti gribētu būt klāt.
Tikai vai rīkotāji ir iedomājušies – cik cilvēki varēs klātienē to noskatīties? Gribētāju noteikti būs daudz vairāk nekā kanālmalas iespēja tos visus uzņemt. Ģimenes ar bērniem, bērnu ratiņiem… Vai kāds ir padomājis arī par drošību?
Katru gadu 18. novembrī veidojās “korķi” pie izejas no 11. novembra krastmalas pēc salūta. Pie Tehniskās universitātes novietotās ātrās palīdzības un policijas automašīnas padara to vietu vēl šaurāku un spiešanos vēl ekstrēmāku. Protams liela daļa par iespējamām nelaimēm ir jāuzņemas neapzinīgiem cilvēkiem, kam svarīgi visur un vienmēr būt pirmajiem, bet arī svētku organizētājiem vajadzētu apsvērt šos jautājumus un atbildīgāk pārdomāt speciālā autotransporta izvietošanas vietas.

+3
0
Atbildēt

2

    Andris > ievuliitis 14.11.2011. 11.47

    Es sapratu, ka tā būs ilgstoši degoša skulptūra, un druzmēties noteiktā stundā nevajadzēs. Bet vispār kārtējo reizi apbrīnoju žurnālistu spēju noklusēt rakstā ļoti būtisku informāciju, šajā gadījumā skulptūras darbības ilgumu. Un tas tiešām ir tas gadījums, kad žurnālistu paviršība var novest līdz kādai reālai nelaimei.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ivarsd > ievuliitis 14.11.2011. 13.29

    Šajā vietā nebūs nekādas drūzmas un salūtu var vērot vienkārši lieliski -http://www.seakayak.lv/2011/11/18-novembris-laivas/

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu