PTAC pieķer gāzes rezervuāru inspicētājus • IR.lv

PTAC pieķer gāzes rezervuāru inspicētājus

24
Foto: Lauris Vīksne, F64

Atsevišķi eksperti izsniedz pozitīvus protokolus un pārbaudes zīmes nepārbaudītām ierīcēm

Uzraugot par bīstamām iekārtām atzīto sašķidrinātās gāzes rezervuāru drošumu, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) atklājis vairākus gadījumus, kad atsevišķu inspicēšanas institūciju eksperti izsniedz pozitīvus protokolus un pārbaudes zīmes nepārbaudītām ierīcēm, vēstī LETA.

PTAC pārstāve Sanita Gertmane aģentūrai LETA gan norādīja, ka nedrīkst atklāt personas un institūcijas, kas notvertas šādu pārbaužu rezultātu sniegšanā.

Kā sacīja Gertmane, pārbaudītās ierīces nav nodrošinātas ar nepieciešamo tehnisko dokumentāciju, tostarp lietošanas instrukcijām, līdz ar to eksperts nav izvērtējis tehnisko dokumentāciju atbilstoši piemērojamo standartu prasībām.

Tāpat bijuši gadījumi kad, salīdzinot iekārtu identifikācijas datus, tie nesakrīt ar ierakstiem tehniskās pārbaudes protokolos, kas liecina, ka tie sagatavoti jau iepriekš.

Kā signāls nopietniem pārkāpumiem ir atklātie gadījumi, kad netiek mērīta sašķidrinātās naftas gāzes uzglabāšanas rezervuāru iezemēšanas kontūra noplūdes pretestība, kā arī bez ievērības atstāti fakti par bojātiem un metroloģiski nepārbaudītiem manometriem, kurus lieto spiediena mērīšanai rezervuāros.

PTAC skatījumā šie gadījumi ir īpaši satraucoši, jo sašķidrinātās gāzes rezervuāri bieži vien atrodas dzīvojamo māju un citu sabiedrisko ēku tuvumā, kas nozīmē sevišķi augstu risku, jo rada tiešus draudus cilvēku dzīvībai, veselībai, īpašumam un videi.

PTAC pārstāve uzsvēra, ka sašķidrināto gāzi daudzviet lieto sabiedrisko un dzīvojamo telpu apkurei, tādejādi minētie gāzes uzglabāšanas rezervuāri jeb spiedieniekārtas atrodas skolu, sabiedrisko organizāciju un dzīvojamo kompleksu tiešā tuvumā, līdz ar to jebkura tehniska nepilnība var radīt sprādzienbīstamu situāciju un kļūt par cēloni plašam ugunsgrēkam.

“Šāda situācija vērtējama kā klaja likumdošanas prasību un profesionālās ētikas neievērošana, kas rada potenciālu iespēju avārijas situācijām ar neprognozējamām sekām,” rezumēja PTAC pārstāve.

Rūpnieciskas, kā arī publiski pieejamas iekārtas, ar kuru neatbilstošu lietošanu un uzturēšanu saistīts augsts risks radīt draudus cilvēku dzīvībai, veselībai, īpašumam un videi, tiek klasificētas kā bīstamās iekārtas, piemēram, lifti, pacēlāji, spiedieniekārtas un to kompleksi, bīstamo vielu uzglabāšanas rezervuāri, tāpat arī atrakciju iekārtas, kravas celtņi.

PTAC atzīmē, ka tādēļ īpaši svarīgi ir nodrošināt to uzturēšanu atbilstošā tehniskā stāvoklī.

Lai šo mērķi sasniegtu, likumā Par bīstamo iekārtu tehnisko uzraudzību noteiktas vienotas prasības fiziskajām un juridiskajām personām, kurām pieder vai ir turējumā bīstamās iekārtas, kā arī likumā paredzētajā kārtībā šīs iekārtas lietošanas laikā ir pakļautas valsts uzraudzībai un kontrolei un periodiskām tehniskām pārbaudēm, kuru laikā akreditētu inspicēšanas institūciju eksperti izvērtē iekārtu riska faktorus un drošības pakāpi atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Pārbaužu rezultāti tiek reģistrēti Bīstamo iekārtu reģistrā, kura turētājs ir PTAC.

PTAC pārbaudījis sašķidrinātās gāzes rezervuāru uzraudzību un kontroli to lietošanas vietās ārpus Rīgas un atklājis gadījumus, kad atsevišķu inspicēšanas institūciju eksperti pavirši un formāli veic savus pienākumus, īstenojot bīstamo iekārtu periodiskās tehniskās pārbaudes un izsniedz pozitīvus pārbaužu rezultātus – protokolus un pārbaudes zīmes – iekārtām, kuru atbilstība nav izvērtēta attiecībā uz visām būtiskajām prasībām.

Par pārkāpumiem PTAC oktobra beigās sācis administratīvo lietu, kuras izskatīšana varētu aizņemt mēnesi. Par šādiem pārkāpumiem paredzēta administratīvā atbildība – vairāku simtu latu naudas sods. PTAC arī sagatavos ziņojumu Latvijas Nacionālajam akreditācijas birojam, kas var draudēt pieķertajam inspicētājam ar akreditācijas apturēšanu vai atcelšanu.

 

Komentāri (24)

snjuu 11.11.2011. 16.12

Ja ir pamats uzskatīt, ka atklātie pārkāpumi rada draudus cilvēku veselībai un/vai dzīvībai, gan jau PTAC drīkst gan atklāt attiecīgos uzņēmumus…

+2
0
Atbildēt

2

    kkristaps > snjuu 11.11.2011. 17.52

    Pastāv iespēja, ka atklāšana radīs draudus atklājēju veselībai un dzīvībai?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Çriks Rozenfelds > snjuu 11.11.2011. 19.28

    Nu ja. PTAC nedrīkst atklāt attiecīgos uzņēmumus, jo kurš gan maksās PTACam, ja tie tiks nekavējoties atklāti. Atklāt var, ja noteiktajā termiņā neierodas uz strelku un nenoskaita piķi, bet, ja tomēr noskaita, tad neatklās nekad un šie svilpodami turpinās rušināties tālāk, kamēr atkal uzrausies. Legālais jumts. :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu