Īsi pirms uzticības balsojuma Grieķijas valdība zaudē vairākumu parlamentā • IR.lv

Īsi pirms uzticības balsojuma Grieķijas valdība zaudē vairākumu parlamentā

32
Grieķijas premjerministrs Georgs Papandreu smaida par spīti grūtībām. Foto: AFP/LETA

Grieķijas referendums patiesībā būs par valsts turpmāko atrašanos eirozonā

Divi Grieķijas valdošās sociālistu partijas parlamenta deputāti paziņojuši, ka nepiedalīsies piektdien plānotajā uzticības balsojumā valdībai, ar šādu soli atstājot Grieķijas premjerministra Georga Papandreu valdību bez vairākuma atbalsta parlamentā, ziņo televīzijas kanāls “NET”.

Deputātu pieņemtais lēmums nozīmē, ka valdību no 300 deputātiem atbalsta vairs tikai 150.

Jau ziņots, ka Papandreu iecere rīkot referendumu par pagājušajā nedēļā Eiropas Savienības (ES) samitā panākto vienošanos par finansiālās palīdzības sniegšanu Atēnām ir izsaukusi politisku satricinājumu Grieķijā, un arī G20 valstu sanāksmē Kannās premjeru sagaidīja saniknoti eirozonas līderi, kurus māc bažas, ka šāds referendums pakļauj briesmām grūti panākto vienošanos, ziņo LETA/AFP.

Lai gan Grieķijas valdība joprojām var gūt uzvaru uzticības balsojumā, kas atkarīga no tā, cik parlamenta deputāti tajā piedalīsies, Papandreu politiskā izdzīvošana ir apdraudēta.

Arī Grieķijas finanšu ministrs Evangels Venizels un attīstības ministrs Mihalis Krisohoidis ir nostājušies pret premjerministra lēmumu rīkot referendumu.

Virkne Eiropas valstu līderu jau ir paziņojusi, ka patiesībā referendums būs nevis par ES samitā apstiprinātajiem finansiālās palīdzības sniegšanas nosacījumiem, bet gan par Grieķijas turpmāko atrašanos eirozonā, un trešdien to atzina arī Papandreu.

Premjers trešdien paziņoja, ka referendums varētu notikt 4.decembrī. Precīzu referenduma jautājuma tekstu viņš neatklāja, tomēr pauda pārliecību par grieķu vēlmi palikt eirozonā.

Eiropas līderi jau ir brīdinājuši Papandreu, ka gadījumā, ja Grieķija nerespektēs finansiālās palīdzības sniegšanas nosacījumus, tā turpmāk nedabūs ne centa no ES un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) naudas.

Arī eirozonas finanšu ministru padomes jeb tā dēvētās Eirogrupas vadītājs Žans Klods Junkers ceturtdien paziņoja, ka vienotās valūtas savienība cer saglabāt Grieķiju kā dalībvalsti, “taču ne par katru cenu”. Intervijā raidorganizācijai ZDF Junkers norādīja, ka eirozona nav gatava “pastāvīgi piedzīvot Atēnu izraisītās izmaiņas”.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu