Rīgas Domā būs Arvo Perta mūzikas koncerts • IR.lv

Rīgas Domā būs Arvo Perta mūzikas koncerts

24

Koncertā piedalīsies Radio koris, “Sinfonietta Rīga”, diriģents Tenu Kaljuste. Klāt būs arī komponists Arvo Pērts

Otrdien, 1.novembrī plkst.19.30 Rīgas Domā būs Arvo Perta mūzikas koncerts, kurā motetes korim un stīginstrumentu orķestrim atskaņos Latvijas Radio koris un Sinfonietta Rīga diriģenta Tenu Kaljustes vadībā, raksta aģentūru LETA. Koncertā klausītāju vidū būs arī pats komponists. 

Arvo Perts (1935) ir pasaulē populārākais igauņu komponists, pazīstams kā pats savas skaniskās paradigmas jeb tintinnabuli izveidotājs. Tintinnabuli ir kompozīcijas tehnika, kas balstās uz ideju par mazu zvaniņu sasaukšanos visdažādākajās kombinācijās, to varētu saukt par stikla pērlīšu spēles tuvu radinieci. Perts karjeras sākumā dzīvoja un strādāja dzimtajā Igaunijā, 1980.gadā viņš pārcēlās uz dzīvi Rietumos – vispirms Vīnē, pēc tam Berlīnē. 

Daiļrades sākumposmā Perts bija aktīvs modernists, par ko komunistiskā valdīšana viņu bargi pēla. Kopš 70. gadu otrās puses viņš ir sakrālās paradigmas piekritējs, metafiziskas mūzikas telpas būvētājs. Vairāku paaudžu kulta komponists. Koncertā skanēs Perta Adam’s Lament, kas ir 2009.gadā komponēts darbs korim un stīginstrumentiem. To pasūtināja vienlaicīgi Stambula kā Eiropas kultūras galvaspilsēta 2010. un Tallina kā Eiropas kultūras galvaspilsēta 2011. gadā. 

Perts izmantojis tekstu, ko radījis Svētais Siluans no Atosa kalna (1866-1938), leģendārs pareizticīgo baznīcas pārstāvis, askēts, ko sauc par “visautentiskāko 20.gadsimta mūku”. Siluana uzmetumiem un rakstiem piemīt milzīgs dzejas spēks, viņa tekstus uzskata par vienu no krievu dzejas virsotnēm. Komponists saka: “Man pašam Ādams – tas ir kopīgs termins, ne tikai lai nosauktu visu cilvēci, bet arī lai apzīmētu katru indivīdu, neraugoties uz laikmetu, sociālo stāvokli vai reliģisko piederību. Šis kolektīvais Ādams cietis un žēlojies uz šīs zemes gadu tūkstošiem. Mūsu priekštecis Ādams paredzēja cilvēces traģēdiju un piedzīvoja to, juzdamies vainīgs un atbildīgs par savu grēkā krišanu. Cilvēces kataklizmas viņš izcieta visdziļākajā izmisumā un mokās, kam nav remdinājuma.” 

Motetes Beatus Petronius un Statuit ei Dominus korim un divām ērģelēm Perts sacerēja Boloņas katedrāles – Svētā Petronija bazilikas 600.gadadienai. 2011.gadā šīs divas svētku motetes, kā arī 2002.gadā Esenes bīskapa Huberta Lutes 75.dzimšanas dienai komponēto moteti Salve Regina Perts pārveidoja korim un stīginstrumentu orķestrim, kura sastāvu papildināja vēl arī ar čelestas dievišķi spirgtajiem zvaniņiem. Šo triju jaunveidojumu pirmatskaņojums notika septembrī Itālijā – festivālā Turīnā un Milānā. 11.septembrī, Arvo Perta 76.dzimšanas dienā, šos opusus Tenu Kaljustes vadībā Tallinā atskaņoja Latvijas Radio koris, igauņu koris Vox clamantis un Sinfonietta Rīga.

 Novembrī Tallinā notiks visu šo darbu ieskaņojums Minhenes prestižajam skaņu ierakstu namam ECM, kas jau gadiem izdod Perta darbu ieskaņojumus. Pie diriģenta pults būs Perta daiļrades izcils zinātājs, daudzu viņa opusu pirmatskaņotājs Tenu Kaljuste.

Komentāri (24)

janazakovica 24.10.2011. 15.36

gadijumaa perts nav sarakstijis simfoniju -odu hodorhovskim..?

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu