Režisoram Hercam Frankam veltīta izstāde un grāmata • IR.lv

Režisoram Hercam Frankam veltīta izstāde un grāmata

29
Valsts prezidents Valdis Zatlers 2011.gada pavasarī Rīgas pils Ģerboņu zālē svinīgā ceremonijā pasniedz režisoram Hercam Frankam Triju Zvaigžņu ordeni. Foto Jānis Saliņš, f64

Šodien Rīgas Kino muzejā atklās kinorežisoram Hercam Frankam veltītu izstādi 

12.septembrī plkst.18 Rīgas Kino muzejā tiks atklāta leģendārajam kinorežisoram Hercam Frankam veltīta izstāde Jūsu biļeti, Frank!, kā arī notiks apgāda Mansards izdotās grāmatas Uz sliekšņa atskaties atvēršanas svētki, raksta aģentūra LETA. Franks ir pasaules kontekstā nozīmīgs dokumentālo filmu veidotājs, autorkino pārstāvis, viens no latviešu poētiskā dokumentālā kino tradīcijas aizsācējiem, režisors, kuru vairāk atpazīst ārpus Latvijas robežām.

 Franks ir radījis ap 40 filmām, kas ir starptautiski apbalvotas nozīmīgos pasaules kinofestivālos. Režisoru vēl arvien bieži aicina lasīt lekcijas daudzās pasaules kinoaugstskolās un piedalīties starptautiskos festivālos kā goda viesim. Latvijas kino šis gads ir nozīmīgs, jo 17.janvārī Franks svinēja 85 gadu jubileju. Franks ir scenārists, režisors, operators, žurnālists, fotogrāfs, jurists un domātājs. 

Viņš dzimis 1926.gadā un ar savām filmām kļuvis par vienu no atpazīstamākajiem Latvijas kino veidotājiem pasaulē. Rīgas kinostudijā Franks sāka strādāt 50.gadu beigās fotodaļā, bet jau drīz pēc viņa scenārijiem tika uzņemtas pirmās filmas. Par Franka vizītkarti uzskata 1978.gada filmu Vecāks par 10 minūtēm, kas tapusi tandēmā ar operatoru Juri Podnieku, kurā desmit minūšu garā nepārtrauktā kadrā fiksēta maza zēna seja, skatoties leļļu teātra izrādi, tam pirmo reizi sastopoties ar labā un ļaunā jēdzienu. Tieši šī filma kalpojusi par iedvesmas avotu Kannu un Venēcijas kinofestivālos 15 kinorežisoriem – Žanam Likam Godāram, Džimam Džārmušam, Vimam Vendersam, Bernardo Bertoluči un citiem, veidot savu stāstu par kļūšanu 10 minūtes vecākam. 

Franks ir autors tādām filmām kā Aizliegtā zona, kas tapusi 1975.gadā, 1987.gada filmai Augstākā tiesa, 2002.gada filmai Flashback un citām. Izstādes atklāšana notiks starptautiskā kino festilāla Arsenāls laikā, jo kopā ar festivāla komandu tiek gatavota Frankam veltītu pasākumu sērija, proti, šonedēļ tiks demonstrēta 1967.gada dokumentālā filma 235 000 000, kurai Franks ir scenārija autors. Šīs dienas izstādes atklāšana ir pieskaņota Franka grāmatas atvēršanas svētkiem, jo sērijā Kino Rakstu bibliotēka klajā nāk grāmata Uz sliekšņa atskaties, kuru no krievu valodas tulkojusi Kristīne Matīsa. Lai arī Franks kopš 90.gadu sākuma galvenokārt dzīvo Izraēlā, šomēnes režisors viesojas Rīgā, lai piedalītos viņam veltītajos pasākumos.

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu