Nomoda kinonaktis • IR.lv

Nomoda kinonaktis

Griezīgā (Shrill). Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Straumēšanas platformās var atrast daudz interesantu filmu brīvdabas kinoseansam

Latvijas klimatā brīvdabas kinoseansi ir kā delikatese — pacietīgi jāgaida tumsa un vēl jātrāpa laikā, lai skatīšanos nesabojā uz galvas piloši nokrišņi. Taču šī retā iespēja baudījumu padara vēl jo lielāku. Turklāt, tā kā dzīvojam filmu un seriālu straumēšanas laikmetā, kinovakaram ir atrodams plašs un legāli pieejams repertuārs. Nepieciešams tikai interneta pieslēgums, dators un projektors, kas kustīgās bildes «nogādā» uz improvizētā baltā ekrāna, ko var piekārt, piemēram, pie šķūnīša sienas. Lūk, pieci darbi, kas ir ne tikai piemēroti vēliem kinovakariem, bet arī tematiski aktuāli, asprātīgi un katrs savā veidā aizraujoši.


Černobiļa /
Chernobyl (2019)
Nevērtējiet par zemu iespēju nedaudz pabaidīties — tas palīdz novērst domas no bailēm, ko nākas piedzīvot dzīvē. Amerikāņu režisora Kreiga Meizina miniseriāls Černobiļa ir dokumentālos faktos balstīts katastrofu kino, kura tumšajos sižeta ūdeņos šaudās dažādas atziņas par varas visatļautību, cilvēcisko gļēvumu un nāvīgiem noslēpumiem. Piecas sērijas garais kabeļtelevīzijas HBO seriāls režisora karjerā iezīmē patīkamu atslodzi no apšaubāmas kvalitātes komēdijām, piemēram, Paģiras 2 vai Šausmenītes. Seriāls Černobiļa ir lielisks spriedzes kino paraugs, kas veidots pēc labākajām šī kinožanra tradīcijām. Lietuvā — Viļņā un Ignalinas AES — uzņemtais seriāls kārtu pa kārtai kā tādu sīpola mizu noloba Černobiļā eksplodējušā reaktora izraisīto katastrofu, ko varas pārstāvji rūpīgi mēģina slēpt, gandrīz bērnišķīgā veidā pūloties no sevis notraust jebkādu atbildību. Filmas varoņi gan lielākoties runā tīrā britu angļu valodā (aktieru vidū ir nesen Netflix seriālā Kronis monarhu Džordžu VI spēlējušais Džareds Hariss un savulaik Larsa fon Trīra Šķeļot viļņus tēlojusī Emīlija Vatsone), kas kontrastē ar rūpīgi rekonstruēto Padomju Savienības vidi, taču tas nav traucēklis. Vērts pievērst uzmanību zviedru kinooperatora Jākoba Īres darbam — caur viņa kameras lēcu seriāla vide izskatās kā tumša pazemes valstība. Skatoties Černobiļu, ir grūti neredzēt līdzības ar šā brīža pasaules politiķu attieksmi pret dramatiskajām klimata izmaiņām.
Seriāls skatāms LMT Mājas viedtelevīzijā, kā arī kabeļtelevīzijā HBO.


Tuka un Bērtija /
Tuca & Bertie (2019)
Smieklīgā animācijas seriāla varones ir sirdsdraudzenes, trīsdesmitgadnieces Tuka un Bērtija. Tuka ir skaļš, pašpārliecināts un maķenīt lecīgs tukāns, savukārt introvertā un kautrīgā Bērtija — zvirbulis. Ilustratores Līzas Hanavaltas (viņa arī radījusi pazīstamo seriālu BoJack Horseman par zirgu, no slavas spozmes izkritušu zvaigzni) veidotais seriāls ir ceļojums krāsainā un sirreālā pasaulē. Sižetā, kura galvenie varoņi ir antropomorfi putni, kaķi, cilvēki un dažkārt arī augi, nereti uzplaiksnī melnais humors un sociāli temati, piemēram, dzimumu vienlīdzība. Viens no pēdējā gada labākajiem animācijas darbiem, ko nācies redzēt.
Seriāls skatāms vietnē Netflix.

Griezīgā / Shrill (2019)
Izrādās, pasaules pilsētas ir iespējams mērīt pēc starptautiskā hipsteru indeksa (International Hipster Index). Šajā kategorizācijā kā otrā hipsteru galvaspilsēta (pirmā ir Braitona Lielbritānijā) izraudzīta ASV rietumkrastā esošā Portlenda. Tur arī uzņemts šis straumēšanas platformas Hulu paspārnē tapušais seriāls. Filmas atklātais skats uz galvenās varones ikdienas dzīves detaļām — darba un privātajām — atsauc atmiņā vienu no tūkstošgades pazīstamākajiem sievietes portretējumiem popkultūrā Bridžitu Džounsu. Aktrises un šova Saturday Night Live komiķes Eidijas Braiantas (Aidy Bryant) spēlētā varone savu dzīvi vairāk centrē ap pašizaugsmi, nevis attiecībām ar vīriešiem, kā tas bija Bridžitai. Seriāls ir saprātīgs un līdzjūtīgs skats uz to, kā sabiedrība uzlūko sievietes, te līdzsvarā ir gan sociālās tēmas, gan humoristiskas un izklaidējošas noskaņas.
Seriāls skatāms straumēšanas platformā Hulu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu