Reģionu slimnīcas saņems 700 000 latu • IR.lv

Reģionu slimnīcas saņems 700 000 latu

19
Mediķi protestē pie Kuldīgas slimnīcas. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Ministrs neredz iemeslu, kāpēc Kuldīgas slimnīcai jānodarbojas ar pacientu un ministrijas šantāžu

Veselības ministrija (VM) palielinās finansējumu lokālajām slimnīcām, tai skaitā Kuldīgas slimnīcai, kopumā nepilnu 700 000 latu apmērā, pārdalot līdzekļus nozares budžeta ietvaros.

Par to aģentūru LETA informēja ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders. Žurnālam “Ir” to apgalvoja arī veselības ministrs Juris Bārzdiņš.

Finansējumu lokālajām slimnīcām varētu pārdalīt no programmām, kur paredzētais līdzekļu apmērs līdz gada beigām netiks izlietots, piemēram, no līdzekļiem, kas paredzēti Latvijas iedzīvotāju veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai ārzemēs.

Tādejādi lokālajām slimnīcām finansējums neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai šogad ir līdzvērtīgs ar pērno gadu, kaut arī ārstniecības budžeta programmās ārstēto pacientu skaits šogad sešos mēnešos ir samazinājies, salīdzinot ar periodu 2010.gadā, uzsver VM.

Vienlaikus katra lokālā slimnīca saglabās arī 33 000 latu lielo papildu finansējumu, kas saistībā ar apmaksas nosacījumu maiņu pēc 1.jūlija no stacionārās aprūpes tika novirzīts ambulatorajiem pakalpojumiem veselības aprūpes pieejamības uzlabošanai.

Tāpat lokālās slimnīcas saņems papildu līdzekļus pārējo ambulatoro pakalpojumu nodrošināšanai no valdības piešķirtajiem līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem 6,66 miljoni latu apmērā, atbilstoši paredzētajam sadalījumam.

Līdz ar to kopumā šogad pieejamie finanšu līdzekļi reģionu slimnīcām noteikti būs lielāki nekā pērn, saka Šneiders.

Tomēr līdz 1.septembrim tehniski neesot iespējams piešķirt papildu finansējumu neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanai, par ko slimnīcas būs informētas.

Ministrija neatbalsta Kuldīgas slimnīcas vadītāja un bijušā veselības ministra, kas pārstāvēja Tautas partiju, Ivara Eglīša iecerēto slimnīcas darbības profilu sašaurināšanu un neredz pamatojumu darbinieku skaita samazināšanai par 50 cilvēkiem, ar ko medijos draud slimnīcas vadītājs.

“Kolēģa Eglīša piekoptās metodes – ultimatīvi paziņojumi, pacientu un slimnīcas darbinieku biedēšana – nav ne valsts, ne lokālpatriota cienīga rīcība,” saka veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Liepājas partija/ZZS).

Ja Kuldīgas slimnīcai neatliekamās palīdzības sniegšanai tiks piešķirti 72 000 latu, kā to patlaban plāno VM, lēmums ar 1.septembri pārtraukt akūto pacientu uzņemšanu varētu tikt atlikts vismaz uz mēnesi, izteicies slimnīcas vadītājs Ivars Eglītis.

 

Komentāri (19)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu