Lietuvieši: Medininku slepkavības ir kara noziegums • IR.lv

Lietuvieši: Medininku slepkavības ir kara noziegums

8
Foto: Agnese Gulbe, LETA

Lietuvas prokuratūra apsūdzēto Rīgas omoniešu nodarījumu pārkvalificē par kara noziegumiem 

Lietuvas Ģenerālprokuratūra izlēmusi pārkvalificēt apsūdzības, kas par 1991.gadā Medininkos notikušo Lietuvas muitnieku slepkavību izvirzītas bijušajiem Rīgas omoniešiem Aleksandram Rižovam, Česlavam Mliņņikam un Andrejam Lationovam, par apsūdzībām kara noziegumos. 

Viļņas tiesa trešdien varētu apstiprināt Lietuvas Ģenerālprokuratūras Organizētās noziedzības un korupcijas izmeklēšanas departamenta lēmumu. “Viņu nodarījums ir pārkvalificēts, pamatojoties uz [kriminālkodeksa] 100.pantu,” aģentūrai BNS apstiprināja departamenta galvenā prokurora vietnieks Raimaunds Petrausks. 

Viņš piebilda, ka pēc tiesas apstiprinājuma saņemšanas prokuratūra izdos jaunu Eiropas Savienības aizturēšanas orderi. Pēc tam arī Krievijas atbildīgajām iestādēm tiks nosūtīts lūgums informēt Krievijas pilsoņus par lietu, kas sākta pret viņiem. Nav gaidāms, ka Krievija varētu izdot apsūdzētos Lietuvai. “Lieta praktiski ir sagatavota izskatīšanai tiesā. 

Tiesas sēdes notiks aizmuguriski – bez apsūdzēto klātbūtnes,” aģentūrai BNS norādīja Petrausks. Viņš uzsvēra, ka “process šajā lietā pakāpeniski tuvojas taisnās tiesas triumfam” laikā, kad Lietuva gatavojas pieminēt 20.gadadienu kopš traģiskajiem notikumiem. 

31.jūlijā apritēs 20 gadu kopš padomju milicijas specvienības OMON kaujinieki Medininku robežpunktā nošāva septiņus Lietuvas muitas darbiniekus un policistus, bet viens tika smagi ievainots, taču izdzīvoja. 

Pagaidām saistībā ar Medininkos notikušajām slepkavībām notiesāts tikai viens cilvēks – bijušais Rīgas omonietis Konstantīns Ņikuļins, kas līdz aizturēšanai dzīvojis Latvijā ar citu identitāti. Viņa uzvārds bija Mihailovs, ko viņš saņēma par palīdzību Valsts ieņēmumu dienesta Ludzas nodaļas priekšnieka Vjačeslava Liscova slepkavības krimināllietas izmeklēšanā. Viņam 11.maijā Viļņas apgabaltiesa piesprieda mūža ieslodzījumu.

Komentāri (8)

oskaar 27.07.2011. 22.21

Bez šaubām- Medininku slepkavība bija nežēlīga spēka demonstrācija- lai iedvestu bailes.
Var tikai minēt- vai izpildītāji tiem doto uzdevumu izpildīja ar zvērīgu baudu, vai tikai “vienkārši” pienākuma spiesti apšāva tos, kurus viņiem bija pavēlēts nošaut.
Rakstā man uzmanību pievērsa izteikums “… uzsvēra, ka “process šajā lietā pakāpeniski tuvojas taisnās tiesas triumfam” laikā, kad Lietuva gatavojas pieminēt 20.gadadienu kopš traģiskajiem notikumiem.” Proti- rodas neliels iespaids, ka kaut kas visā šajā lietā tiek “pievilkts” gadadienai. Pat nezinu kas- vai līdz šai gadadienai neviens neinteresējās par lietas virzību? Kas noskaidrots par slepkavības plānotājiem- vai šo “operāciju” izdomāja tās pat OMON vienības komandieri, jeb tā bija pavēle no augšas? Kāpēc kaut kādas informācijas pabiras parādās tikai gadadienas priekšvakarā?
Un pēdējā rindkopa- “Viņa uzvārds bija Mihailovs, ko viņš saņēma par palīdzību Valsts ieņēmumu dienesta Ludzas nodaļas priekšnieka Vjačeslava Liscova slepkavības krimināllietas izmeklēšanā.” Liscova slepkavības pasūtītājs, šķiet, netika atrasts. Tad kam un kādu palīdzību Liscova lietas izmeklēšanā sniedza Ņikuļins, kurš par palīdzību saņēma uzvārdu “Mihailovs”?

+3
0
Atbildēt

0

Ilona Auziņa 27.07.2011. 17.19

Jau sen to vajadzēja izdarīt. tad Austrijai daudz grūtāk būtu bijis ignorēt Lietuvas prasību par šo slepkavu izdošanu.

+3
0
Atbildēt

0

Normunds 27.07.2011. 23.37

Patiešām, to nu vajadzēja izdarīt, citādi Krievija savas nevainības uzpūšanā var beidzot pārsprāgt.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu