Latvija saglabā pozīciju ASV cilvēktirdzniecības ziņojumā • IR.lv

Latvija saglabā pozīciju ASV cilvēktirdzniecības ziņojumā

2
Avots: AFP/LETA

Problēmvalstu grupā šogad iekļautas kaimiņvalstis Igaunija un Baltkrievija

2011.gada ziņojumā “Par cilvēku tirdzniecības novēršanu”, ko izplatījusi ASV Valsts sekretāre Hilarija Klintone, Latvija ierindota 2.līmenī tāpat kā ziņojumā pērn, teikts ASV vēstniecības Latvijā izplatītā paziņojumā.   

Šī gada ziņojumā “Par cilvēku tirdzniecības novēršanu” norādīts, ka Latvijas valdība pieliek ievērojamas pūles, lai izpildītu cilvēku tirdzniecības apkarošanas minimālos standartus, lai gan pilnībā šie standarti netiek izpildīti.

Norādīts, ka Latvijas valdība izveidojusi valdības aģentūru koordinācijas mehānismu un ir sākusi veidot politiku, lai apkarotu cilvēku tirdzniecību piespiedu darbam. Ziņojumā tiek norādīts, ka, neskatoties uz valsts piešķirto līdzekļu samazināšanu publiskajam sektoram, valdība turpināja finansēt palīdzības programmu cilvēku tirdzniecības rezultātā cietušajām personām un uzlaboja  cilvēku tirdzniecības gadījumu identificēšanas mehānismus. Taču, neskatoties uz šiem svarīgajiem centieniem, ir jādara vairāk, lai identificētu un sertificētu cilvēku tirdzniecības upurus nepieciešamo aprūpes pakalpojumu saņemšanai.   

Ziņojumā valdībai rekomendēts uzlabot cilvēku tirdzniecības upuru identificēšanu, īpašu uzmanību pievēršot personām, kas cietušas piespiedu darba rezultātā un kas kļuvušas par cilvēku tirdzniecības upuriem, strādājot mājsaimniecībās, kā arī palielināt kriminālvajāšanu un tiesvedību skaitu gadījumos, kad pastāv aizdomas par cilvēku tirdzniecību mājsaimniecībās un citos piespiedu darbos. Ziņojumā atzīmēts, ka Latvijai jāturpina ieviest Valsts programmu cilvēku tirdzniecības novēršanai 2009.-2013.gadam.

Sarakstā iekļauta arī Igaunija un Baltkrievija, norādot, ka pērn tās nav rīkojušās pietiekami enerģiski, apkarojot prostitūciju un piespiedu darbu. Jau astoto gadu šo pašu iemeslu dēļ te paturēta arī Krievija, vēsta aģentūra LETA.

Augstākais novērtējums ziņojums tiek dots valstīm, kas pilnībā atbilst cilvēktirdzniecības izskaušanas minimālajiem standartiem.

Otrais līmenis – valstīm, kas šiem standartiem neatbilst pilnā mērā, bet kur tomēr tiek īstenoti centieni, lai panāktu atbilstību šiem kritērijiem. Šajā kategorijā ir divas apakšgrupas, un situācija Latvijā atbilstoši pētījuma autoru domām jau otro gadu atbilst augstākajai no tām, bet Igaunija noslīdējusi uz zemāko apakšgrupu, kurā ietilpinātas valstis, kurās centieni cilvēktirdzniecības izskaušanā gan tiek īstenoti, tomēr upuru skaits pieaug vai nav liecību, ka pūliņi šajā jomā būtu kļuvuši lielāki.

Trešais līmenis dots valstīm, kas minimālajiem cilvēktirdzniecības izskaušanas standartiem neatbilst, turklāt tās arī neīsteno nopietnus pūliņus, lai situāciju uzlabotu.

Šis ir visaptverošākais pētījums, kas izvērtē katras valsts centienus cilvēku tirdzniecības apkarošanā. Šī gada ziņojumā iekļautas 184 valstis, tai skaitā arī ASV.

Komentāri (2)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu