Ratko Mladičs draud Hāgas tribunālam ar badastreiku • IR.lv

Ratko Mladičs draud Hāgas tribunālam ar badastreiku

30
Attēlā: Ratko Mladičs

Kara noziegumos apsūdzētais pieprasa tikšanos ar ģimeni un advokātiem

Saistībā ar kara noziegumiem apcietinātais ģenerālis Ratko Mladičs draud sākt sauso badastreiku, ja Hāgas tribunāls neizpildīs vairākas viņa prasības, Serbijas laikraksta “Blic” vēstīto citē aģentūra LETA.

“Es pieļāvu sava mūža lielāko kļūdu, neizdarot pašnāvību un nenotiesājot pats sevi,” Hāgas tribunālam paziņoja bijušais Bosnijas serbu militārais līderis. “Tā kā es patlaban atrodos šeit, es lūdzu, lai jūs nekavējoties izpildītu manas prasības un sniegtu man adekvātu medicīnisko palīdzību, atļautu tikšanos ar ģimeni – sievu un dēlu -, kā arī ar advokātu, jo pretējā gadījumā es nelietošu zāles, kas man ir līdzi, un nepieņemšu ēdienu, kuru jūs man dodat,” laikrakstā atreferēts Mladiča teiktais.

Pēc laikraksta rīcībā esošās informācijas, Mladičam nav vēzis, bet viņa smago stāvokli izraisījuši divi insulti, kurus viņš pārcieta 1996. un 2008.gadā. Insulta dēļ Mladičam ir paralizēta viena roka. Tribunāla apsūdzētie serbi iesnieguši prasību, lai viņu ārstēšanai tiktu atsūtīta ārstu grupa no Serbijas, norāda “Blic”, piebilstot, ka “pašlaik šī prasība atrodas izskatīšanas stadijā”.

ANO Starptautiskais kriminālnoziegumu tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) apsūdz Mladiču par genocīdu, cilvēku vajāšanu un iznīcināšanu, slepkavībām, deportācijām, necilvēcīgu rīcību un nežēlīgu izturēšanos, kas pastrādāta nolūkā “likvidēt vai uz visiem laikiem” aizvākt musulmaņus no plašām Bosnijas teritorijām, lai īstenotu sapni par Lielserbiju.

Viņš tiek vainots Srebrenicas slaktiņa plānošanā, kā rezultātā tika noslepkavoti aptuveni 8000 musulmaņu vīriešu un kas tiek uzskatīs par Eiropā pastrādāto lielāko kara noziegumu kopš Otrā pasaules kara. Mladičam izvirzītas arī apsūdzības par 44 mēnešus ilgo Sarajevas aplenkumu, kas sākās 1992.gada maijā un prasīja 10 000 cilvēku dzīvības. Ja Mladičs tiks atzīts par vainīgu izvirzītajās apsūdzībās, viņam draud mūža ieslodzījums.

Komentāri (30)

raimonds_bossltd 06.06.2011. 23.20

to kents
Serbi ir tādi paši krievi, bastardi, tikai ne mongoļu bet turku taisītie un tiem ir maz līdzības ar slāviem: bosniešiem un horvātiem.

0
0
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 06.06.2011. 20.31

to kents
Kosovu ir atzinušas vairāk kā 70 valstu. Cik fašistisko režīmu ir atzinuši abhāzu un osetīnu bandītiskos grupējumus?

0
0
Atbildēt

0

Grandāne 06.06.2011. 15.21

Jā, šī lieta ir samērā divkosīga un IR diemžēl par to publicē tikai tādus pavieglus “mainstream” rakstiņus.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu